21.08.2016 - Intenzivní aktivita turecké zpravodajské služby v Německu

Aktivity turecké Národní zpravodajské služby (Millî İstihbarat Teşkilatı, MİT) v Německu znepokojují německé úřady. Podle bezpečnostního experta Ericha Schmidta-Eenbooma má MIT v zemi 6000 informátorů a 500 udavačů tureckého původu - což je více, než měla za studené války východoněmecká STASI. Kontrolní grémium Spolkového sněmu chce, aby k tématu v parlamentu po prázdninách vystoupila vláda.
Tento týden se na veřejnost dostaly informace německého ministerstva vnitra, podle kterých Turecko léta vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě a jeho prezident Recep Tayyip Erdogan to podporuje.
Poslanec Zelených Hans-Christian Ströbele uvedl, že německé tajné služby a policie musejí okamžitě a naléhavě přehodnotit a přezkoumat spolupráci s Turky. "Jinak hrozí nebezpečí, že se budou podílet na trestné činnosti," varoval Ströbele.


zpravy.idnes.cz
www.welt.de
URL : https://www.valka.cz/21-08-2016-Intenzivni-aktivita-turecke-zpravodajske-sluzby-v-Nemecku-t193769#557783 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více