Hrada

hradiště
     
Název:
Name:
Hrada Hrada
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
hradiště hillfort
Stav:
Condition:
nepatrné zbytky small relics
Přístupnost:
Accessibility:
volně přístupno open free
Obec:
Municipality:
Dneboh Dneboh
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
50°31'46.29"N 15°02'03.88"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.RRRR
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Zřícenina skalního hradu Drábské světničky
Zřícenina skalního hradu Klamorna
Ruin of castle Drabske svetnicky
Ruin of castle Klamorna
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Čtverák, V. - Lutovský, M. - Slabina, M. - Smejtek, L. 2003: Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha. ISBN 80-7277-173-6.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrada
http://www.hrady.cz/index.php?OID=5493
URL : https://www.valka.cz/Hrada-t194333#559543 Verze : 5
Hrada


Hradiště Hrada se nacházíc asi 4 km východně Mnichova Hradiště, v katastru obce Dneboh. Situováno je na náhorní plošině skalních bloků, pod vrcholem Mužského (463 m n. m.), polohy Hrada (406 m n. m.) a Klamorna (360 m n. m.). V jeho sousedství se nacházejí zříceniny skalních hradů Drábské světničky a Klamorna. Zabírá rozlohu cca 15 hektarů. Na severní a západní části je chráněno přírodními příkrými pískovcovými srázy. Na jihu jej od Klamorny odděluje hluboká rokle. Přístup byl možný od východu.
Osídlení máme doloženo v mladší až pozdní době bronzové a dále pak v raném středověku, kdy bylo hradiště užíváno ke své obrané funkci. Nicméně osídlení máme doloženo už i v mladší a pozdní době kamenné. V období staršího eneolitu (kultura nálevkovitých pohárů) snad byla lokalita užívaná snad i v jisté primitivní obrané funkci (spíše užití vlastního terénu než budování obraných staveb). V mladší a pozdní době bronzové zde sídlil lid kultury lužických popelnicových polí, tehdy byla lokalita opevněna. Avšak dalšími pozdějšími úpravami, se značně redukovala možnost toto opevnění dobře rekonstruovat. Osídlena a opevněna v té době byla i sousedící Klamorna. Osídlení zde bylo i v době laténské, avšak zda byla či nebyla i tehdy budována opevnění, nelze zatím určit. V raném středověku došlo k výstavbě opevnění nejspíš již na počátku 9. století. Archeologicky bylo zjištěno spíš řidší osídlení, proto lze uvažovat o minimálně částečně útočištné funkci hradiště. Nicméně osídlení v té době tu prokazatelně bylo (několik zahloubených sídlištních objektů). Keramika nám osídlení datuje od počátku 9. století do počátku 10. století. Klamorna byla osídlena něco málo později, ale poté tyto spolu nějaký čas koexistovaly. Klamorna pak byla osídlena po celé 10. století.
Zjištěné konstrukce opevnění se, jak již bylo zmíněno výše, opíralo z velké části o místní vlastnosti terénu. Val v délce asi 250 m máme dochovaný na východní straně, kudy byl možný nejsnažší přístup. Tento val má dochovanou šířku kolem 2 až 5 m a dosahuje výšky kolem 2 m. Původní hradba proto musela být o poznání vyšší. Byl hlinité konstrukce a snad měl dřevěný ochoz, který byl z vnějšku držen palisádou. Opevnění Klamorny nebylo na tolik mohutné, avšak bylo propracovanější. Toto opevnění je raně slovanského stáří, avšak mělo svého předchůdce v době bronzové a je otázka zda i v době laténské bylo opevněno nebo zda se třeba spokojili jen destrukcí valu z doby bronzové.
Archeologicky začal Hradu zkoumat již J. L. Píč na konci 19. století. Ten pobýval i na blízkém Píčově statku, nicméně s majiteli neměl příbuzenský vztah. Ve 20. století pak lokalitu nejvíce probádali J. Axamit, M. Šolle a v letech 1953 až 1959 pak E. Pleslová-Štiková.


Zdroje:
Čtverák, V. - Lutovský, M. - Slabina, M. - Smejtek, L. 2003: Encyklopedie hradišť v Čechách. Praha. ISBN 80-7277-173-6.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Hrada
http://www.hrady.cz/index.php?OID=5493
Hrada - Foto vlastní

Foto vlastní
Hrada - Foto vlastní

Foto vlastní
URL : https://www.valka.cz/Hrada-t194333#559544 Verze : 15
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více