04.03.2017 - Sýrske lietadlo MiG-23 havarovalo v južnom Turecku

Sýrske lietadlo MiG-23 havarovalo v sobotu večer v tureckej provincii Hatay neďaleko obce Yaylacik, 35 km od sýrskej hranice. Stroj bol zostrelený sýrskymi povstalcami pošas bombardovania v provincii Idlíb, pilot lietadla sa úspešne katapultoval. Jeho hľadanie trvalo asi 9 hodín, po ktorých bol dopravený do tureckej nemocnice. K zostreleniu sa prihlásila skupina Ahrár aš-Šám. Podľa vyjadrenia tureckého premiéra Binali Yildirima v oblasti v sobotu večer panovalo nepriaznivé počasie.


Zdroj:
aa.com.tr
aviation-safety.net
URL : https://www.valka.cz/04-03-2017-Syrske-lietadlo-MiG-23-havarovalo-v-juznom-Turecku-t198412#569084 Verze : 1
Informace o typu letounu se rozcházejí - údajně by mohlo jít i o letoun Mikojan-Gurevič MiG-21bis, nicméně pravděpodobněji jde o typ Mikojan-Gurevič MiG-23. Povstalci z Ahrar al-Sham udávají, že letoun měli sestřelit kanónem ráže 23 mm. Pilot, dle fotografií zřejmě i výrazně starší 50 let (či spíš již by mohl mít kolem 60), byl nalezen vyčerpaný asi 40 km daleko od svého stroje. Dle jiných zdrojů měl být pilot i zraněn. Sám pak měl uvést že měl být sestřelen. Turecko se údajně má k pilotovi chovat jako k válečnému zajatci.


Zdroje:
aviation-safety.net
sputniknews.com
www.sabah.com.tr
www.hurriyetdailynews.com
www.nu.nl
zpravy.aktualne.cz
zahranicni.eurozpravy.cz
www.ceskatelevize.cz
www.rozhlas.cz
04.03.2017 - Sýrske lietadlo MiG-23 havarovalo v južnom Turecku - Trosky letounu, patrně hlavně z okolí kabiny (tyrkysově zelenou barvou natřené fragmenty pocházejí nejspíš z kabiny)
Zdroj:
https://www.hurriyetdailynews.com/images/news/201703/n_110445_1.jpg

Trosky letounu, patrně hlavně z okolí kabiny (tyrkysově zelenou barvou natřené fragmenty pocházejí nejspíš z kabiny)
Zdroj:
www.hurriyetdailynews.com

URL : https://www.valka.cz/04-03-2017-Syrske-lietadlo-MiG-23-havarovalo-v-juznom-Turecku-t198412#569266 Verze : 6
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více