23.03.2017 - Ukrajina: exploze a požár muničního skladu

Na východě Ukrajiny, ve městě Balaklija nedaleko Charkova, došlo k výbuchu a následnému požáru muničního skladu s asi 138 000 tunamy munice, převážně má jít o dělostřeleckou. Vojenský prokurátor Anatolij Matios již vyšetřuje událost jako sabotáž, jako viníci jsou označení separatisté. V roce 2015, zde byl neúspěšný pokus se založením požáru. Nicméně separatisté popírají, že by se na požáru podíleli a naopak tvrdí, že jej měli dát založit ukrajinští vojenští představitelé, aby tak zamaskovali rozprodávání vojenského materiálu. Zatím nejsou informace o obětech na životech, ale bylo evakuováno asi 20 000 lidí. Okruh evakuace se udává kolem 5 km. Hašení požárů se účastní na 250 hasičů, zvláštní technika včetně hasičského vlaku.


Zdroje:
zpravy.idnes.cz
zpravy.aktualne.cz
URL : https://www.valka.cz/23-03-2017-Ukrajina-exploze-a-pozar-municniho-skladu-t198871#570149 Verze : 1
Tak bohužel požár a exploze si vyžádaly již jednu oběť a to 66 letou ženu, která zemřela poté, co její dům zasáhl dělostřelecký granát. Okruh evakuace byl rozšířen na 10 km, některá munice (zřejmě i rakety) létá mnohem dál než se původně předpokládalo a zničena měla být i řada domů. Kolem oblasti se nachází bezletová zóna o 50 km.














Zdroj:
video.aktualne.cz
URL : https://www.valka.cz/23-03-2017-Ukrajina-exploze-a-pozar-municniho-skladu-t198871#570208 Verze : 4

Diskuse

No pěkný bordel a zbírka vystřílených nábojnic, pokuď ty bomby (?) nebyly delaborované, tak si je nechali teda pořádně zreznout, z toho co jsem zaregistroval, když se u nás najde třeba v bedně jeden drobet narezlý náboj (mina ...), tak jde celá bedna na odbornou likvidaci. Takže spíš než zákeřný separatista, tak si tam nějaká munice explodovala sama od sebe - tedy pokuď ji ještě trochu nepomohli. Jinak mi to víc připomíná spíš nějaký polní muničák při frontové linii než klasický muniční sklad, ale Rusko ... tedy ehm Ukrajina to je velká země neskutečných možností ...
URL : https://www.valka.cz/23-03-2017-Ukrajina-exploze-a-pozar-municniho-skladu-t198871#570161 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více