Sar-El - národní dobrovolnický program pro Izrael

Sar-El The National Project for Volunteers for Israel / שר-אל‎ Sheirut Le’Yisrael
SAR - EL


SAR-EL byl založen v roce 1982 během mobilizace na první libanonskou válku, kdy byli všichni tělesně schopní muži povoláni jako záložníci do armády, přičemž došlo k ohrožení veškeré právě dozrávající úrody a jejich účast jim umožnila úrodu sklidit. Prvním dobrovolníkům bylo poté splněno jimi vyjádřené přání opakování programu - trvající do současnosti.


SAR-EL znamená hebrejský akronym pro Sheirut Le’Yisrael, což znamená "Služba Izraeli". SAR-EL je dobrovolnický program Izraelských obranných sil v oblasti logistiky. Ročně jej absolvuje 3 až 5 tisíc dobrovolníků z celého světa, kdy jeden až tři týdny slouží na vojenských základnách. Jejich práce není placená a i když všichni dobrovolníci nosí pracovní uniformy izraelské armády se speciálními modrými výložkami, tak nejsou považováni za vojáky a nepoužívají zbraně. Proto program SAR-EL není v rozporu se zákony o zákazech služby v armádě cizího státu. Jde především o výpomoc v logistice, údržbě, stravováním, zásobováním a lékařskými službami.


Programu se již zůčastnilo několik desítek lidí z ČR a SR.


Pro dobrovolníky z ČR informace zprostředkovává: Jewish Agency Prague, Jáchymova 3, Praha 1.






Zdroj:
https://www.sar-el.org/
https://en.wikipedia.org/wiki/Sar-El
zboril.blog.ihned.cz
zboril.blog.ihned.cz
hoffmannova.blog.idnes.cz
www.literarky.cz
URL : https://www.valka.cz/Sar-El-narodni-dobrovolnicky-program-pro-Izrael-t199018#570484 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více