20.04.2017 - Paříž: střelba na Champs-Élysées

Ve čtvrtek kolem 21 hod. byla střelbou z automatické zbraně napadena policejní hlídka v centru Paříže na Champs-Élysées, jeden policista byl zabit a dva zraněni. Útočník - 39letý Karim Cheurfi, který bydlel na předměstí Paříže - byl zastřelen při pokusu o útěk z místa činu. K útoku se přihlásil Islámský stát.
Policie následně uzavřela nejméně tři okolní stanice metra a blokovala také velkou část Champs-Élysées. Pařížská policejní prefektura na Twitteru vyzvala, aby se lidé bulváru a jeho okolí vyhnuli.


www.lidovky.cz
www.novinky.cz
www.theguardian.com
URL : https://www.valka.cz/20-04-2017-Pariz-strelba-na-Champs-Elysees-t199656#572128 Verze : 1
Kvůli teroristickému útoku, který se stal ve čtvrtek v Paříži, zrušili kandidáti na francouzského prezidenta své mítinky v závěru kampaně, naplánované na pátek. Nejvíce sledovaní favorité, kteří se ve čtvrtek večer sešli v poslední televizní debatě, chtějí před nedělním prvním kolem voleb zaměřit svou pozornost na bezpečnost. V 08:00 zasedne bezpečnostní rada státu, kterou svolal prezident François Hollande.


Zdroj: www.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/20-04-2017-Pariz-strelba-na-Champs-Elysees-t199656#572136 Verze : 0
Podle prohlášení organizace Islámský stát byl pachatelem útoku její bojovník „Belgičan Abu Yussef (abú Júsuf)“ - pseudonym naznačuje, že pocházel z Belgie či v této zemi žil.
Útočníkova komplice identifikovaly belgické bezpečnostní složky a vyrozuměly o tom francouzské úřady. Podezřelý se sám přihlásil na komisařství v Antverpách.
Spekuluje se také o dopadech, které bude mít útok na nedělní prezidentské volby, zda ovlivní účast a zda pomůže kandidátům, kteří bezpečnost a boj proti terorismu a islamismu označují za svou prioritu.
zpravy.idnes.cz
www.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/20-04-2017-Pariz-strelba-na-Champs-Elysees-t199656#572143 Verze : 2

Diskuse

sakra, nekde se stala chyba ... kresadlove muskety jsou zakazane ... dokonce i zadovky jsou zakazane ... a i ty automaticke zbrane jsou zakazane ... nejak se mi na celem pribehu neco nezda, tohle se preci nemohlo stat!
URL : https://www.valka.cz/20-04-2017-Pariz-strelba-na-Champs-Elysees-t199656#572129 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více