Degradace vojáku po první světové válce

Diskuse

Dobrý den, začal jsem poslouchat velice zajímavou audiou knihu Jednou orel od A. Myrer. Autor knihy tam popisuje stav kdy hlavní hrdina x Krát vyznamenaný a povýšený do hodnosti majora a jeho velilte povýšen an hvězdičkového generala. Byly po válce degradováni. Jeden na porucika a druhy na plukovnika. Trocku chapu ze by mohl byt problem s hlavnim hrdinou ze nevyhodil WestPoint ale to se da prece resit urcite dodatecne... Proto by mne zajimalo jestli si to autor jenom vymyslel nebo se to opravdu delo. Proc by armada chtela prichazet o schopne a bojem overene dustojniky?
URL : https://www.valka.cz/Degradace-vojaku-po-prvni-svetove-valce-t200474#573974 Verze : 0
otazkou je, zdali byl DEGRADOVANY, nebo se jen vratil k predvalecne hodnosti. Za prvni svetove valky meli dustojnici hodnosti docasne propujcene a po navratu z Evropy se casto vraceli ke svym predvalecnym hodnostem, spolu s tim, jak byla redukovana armada (vsak se tehdy verilo, ze to byla "valka, ktera skonci vsechny valky", podepsala se rada smluv, ktera omezovala ruzne formy vyzbroje atd).
URL : https://www.valka.cz/Degradace-vojaku-po-prvni-svetove-valce-t200474#573976 Verze : 0
Viděl bych to stejně. USA stavěly pro WWI a WII jakoby nové armády, v nichž dostávali vojáci vyšší (válečné) hodnosti a po podepsání míru se vraceli do mírových hodností. Nešlo o degradaci (za trest), ale jen a pouze o návrat do původní hodnosti. Někdy se dotyčný vrátil do původní, někdy se vrátil někam mezi mírovou a válečnou. V některých případech byla válečná přenesena do mírové, ale nebylo to pravidlo.


Hypoteticky mohl být voják, která před WWI měl v rámci Pravidelné armády (Regular Army) hodnost podporučíka. Když vstupovaly USA do války, vytvořili Národní armádu (National Army), do níž převedli vojáky z Regular Army, vojáky z federalizované části Národní gardy (National Guard) a zbytek (největší část) byla doplněna branci. Jelikož byla NA výrazně větší na RA a v RA byly nejvycvičenější kádry, dostávaly tyto kádry vyšší hodnosti. Náš hypotetický voják mohl tedy po vytvoření NA obdržet v rámci NA hodnosti kapitána (v RA měl stále jen poručíka). Během bojů postupně v důsledku ztrát a prokázaných schopností povýšil v rámci NA na majora. Když skončila válka, byl z NA převeden zpět do RA a vrátil se tedy k původní hodnosti podporučíka. Po skončení války totiž byla NA zrušena, vojáci z RA se vrátili do RA, vojáci NG do NG a branci se vrátili do běžného života.


Během dvaceti meziválečných let povýšil náš hypotetický voják na poručíka a pak na kapitána. Když vstoupily USA do WW2, vytvořily Army of the United States (AUS), do níž opět převedly příslušníky RA, federalizovanou část NG a zbytek vyplnili povolaní branci. Příslušníci RA v rámci této expanze opět zpravidla dostali vyšší válečné hodnosti, než byly ty mírové. Náš hypotetický voják tedy dostal plukovníka a během války to v rámci AUS dotáhl na brigádního generála. Když skončila válka, byla AUS zrušena a on byl převeden zpět do RA. Za dobrý výkon a odsloužená leta se nevrátil do původní mírové hodnosti, ale do hodnosti plukovníka. Ta byla sice nižší než brigádní generál v AUS, ale vyšší než původní hodnost kapitána v RA. Jelikož se mu blížil důchodový věk, za války si prožil své a armáda se beztak redukovala, rozhodl se odejít do civilu a zbylých pár let se živit v civilu, neboť ekonomika nabírala silně dech a o lidi s jeho zkušenosti měla zájem do manažerských funkcí. Jako výraz díku za odvedenou službu, ho RA při odchodu do civilu povýšila do jeho hodnosti, kterou měl za WW, tedy na brigádního generála. Náš hypotetický voják tedy prožil na první pohled několik rychlých povýšení a degradací, ale ona to při převodu z RA do NA, z NA do RA, z RA do AUS a z AUS do RA nebyla povýšení či degradace, ale jen převod z mírové do válečné hodnosti a zpět. V reálu to bylo trochu složitější, ale pro pochopení to takto stačí.
URL : https://www.valka.cz/Degradace-vojaku-po-prvni-svetove-valce-t200474#573980 Verze : 0
Možná trochu mimo, ale ve Velké Británii se během 2WW povyšovalo ve dvou liniích. V první se hodnost udělovala trvale a ve druhé v souvislosti se zastávanou funkcí. Pokud byl jmenován např. do funkce velitele perutě, kde byla systematizována hodnost majora/Squadron Leader a dotyčný měl hodnost nižší, byla mu hodnost majora dočasně propůjčena (tzv. Acting) a po odchodu z funkce se vrátila původní hodnost. Ale fungovalo to i opačně. Např. František Fajtl ve svých knihách vzpomíná, že jako velitel základny měl britskou hodnost podplukovníka/Wing Commander a aby mohl velet 313. peruti byl "degradován" na majora (a poté se mu hodnost zase vrátila).
URL : https://www.valka.cz/Degradace-vojaku-po-prvni-svetove-valce-t200474#573984 Verze : 1
Diky všem začínám to pomalu chápat... Ještě dotaz kdybych odešel z armady z propůjčenou hodností, bude mobylizace jakou hodnost by mu daly?
URL : https://www.valka.cz/Degradace-vojaku-po-prvni-svetove-valce-t200474#574004 Verze : 0
Já spíše předpokládám, že s propůjčenou se neodchází. Ta se propůjčuje jen po dobu zastávání odpovídající velící funkce. Když voják přestane být velitelem, vrací se do původní a s tou jde do "trvalého" civilu, případně do zálohy. V případě přechodu do zálohy odchází s hodností (např. kapitán v záloze). V případě mobilizace záložák nastupuje v té záložní hodnosti a pak již záleží na situace a momentální potřebě armády (s přihlédnutím k odslouženým letům, věku, schopnostem, vzdělání, zkušenostem s velením a samozřejmě momentální potřebě v poli).


Pokud někdo odcházel do civilu a ve stejný okamžik dostal vyšší hodnost (za zásluhy tu válečnou, nebo za zásluhu vyšší, i když válkou neprošel - po WW2 už se pro války separé armáda nevytvářela (na rozdíl od WWI a WII)), tak to bylo v případech osob, které již dosáhly takového věku, že by se jich případná mobilizace již netýkala (bavíme se o lidech cca kolem šedesáti let věku).
URL : https://www.valka.cz/Degradace-vojaku-po-prvni-svetove-valce-t200474#574010 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více