Teleskopický obušek

Diskuse

Jaký si myslíte, že je nejlepší na obranu za předpokladu skrytého nošení ? Jaká délka, typ atd. Použili jste ho někdy ? Napište prosím své zkušenosti či spíše vše k tomuto tématu. Díky.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#75398 Verze : 0
Minule som si ho kúpil, kalený, stál strašne veľa.


Trochu sa s ním hrajem, ale už má pomaly problémy ostávať v otvorenom stave.


Mám zaručené informácie o použití tohoto obušku (pravdepodobne nekaleného) na hlave jedného návštevníka diskotéky na východe slovenska (nebudem konkretizovať). Obušok ohnutý, hlava celá (teda neprasknutá).


Ja som trochu trieskal po drevených paletách, účinok zaujímavý.


pokiaľ viem, jednotlivé obušky sa okrem použtého materíalu líšia aj dĺžkou. Mal som v ruke najkratší, ja mám stredný, a ten najväčší, ten je asi vhodný pre SBS a pod.


pôvodne som chcel najkratší, ale nemali, tak mám stred.
Dobre sa nosí a je pohotový.
Zatiaľ som sa ním ešte nemusel brániť (a dúfam, že ani nebudem musieť).
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#106185 Verze : 0
No ja sem si ho taky koupil.Je to dobry a ucinny prostredek pro obranu/utok.Ale musite vzdy zvazit kdy ho pouzi a nepouzit.Protoze pokud utocite na hlavu nebo na krk tak pravdepodobne utocnika zlikvidujete a to doslova.Pac ho bud zabijete a nebo mu udelate trvale nasledky.utok na hlavu doporucuji raci neppraktikovat ale kdyz uz tak jedine za situace kdy vas utocnik ohruzuje na zivote.Mejte na pameti ze to je ZBRAN a v urcitem pripade smrtelna.staci utocnika majznout po ruce (zapesti) nebo po noze a on si brzo rozmysli jestli bude utocit dal.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#106514 Verze : 0
Tady ta diskuse je nějaká mrtvá. Osobně si myslím, že teleskopický obušek je dost zajímavá zbraň a zasloužila by si trochu pozornosti. Najde se zde někdo na pokec?
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339128 Verze : 0
Vlastním dva teleskopy, jeden nosím v aute a druhý mám doma. Mám dve veľkosti, 18" a 21". Na obranu sa mi viac pozdáva 21", pretože je ťažší a primerane dlhý, vďaka čomu má výborný švih a tvrdý úder.


Samozrejme hovorím o kalených obuškoch. Nekalený je na nič, úder na hrubší klát ho ohne. Kalený obuch klát buď prebije alebo bez poškodenia odskočí.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339191 Verze : 0
Kamarád má nekalený a tvrdil, že kalené se prý často lámou. Osobně používám kalený teleskop 21" od ESP, jak už řekl kolega Panzer, má výborný švih a úder, jenom rukojeť nemusí být každému příjemná v ruce. Ale zato drží i ve zpocených mokrých dlaních.


Jedinnou nevýhodou teleskopu jsou trošku větší rozměry a např. v létě je trošku problém jeho skryté nošení.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339201 Verze : 0
Také u sebe nosím teleskop od ESP 21" kalený. Nekalený je dobrý tak možná akorát na trénink. Ty ESPéčka mají výbornou světovou kvalitu a souhlásím s tím, že 21" je ideální na obranu.
Poslední dobou vyrábějí tento obušek s novou ergonomickou rukojetí a ta se drží výborně.


S tím skrytým nošením je opravdu trochu problém. Na posledním srazu války jsem si raději nechal svetr, než abych tam chodil s obuškem u pasu. Wink
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339284 Verze : 0
Na tu novou rukojeť jsem taky koukal, vypadá opravdu pohodlně, jen bych měl obavu o jistotu úchopu v mokrých rukou (přeci jen vroubkování na klasice drží spolehlivě).


Jedinný problém s teleskopem od ESP měl kamarád, když byla ta část rukojeti, kde se zasekávájí trubky, už z výroby zanešena plastem. Ale nic co by se nedalo odškrábnutím vyřešit.


Teď v zimě většinou nosím obušek volně v kapse bundy, není skoro vidět a člověk může být připravený (jít s rukama v kapsách je normální). V létě už je to horší, jak to třeba řešíte vy ostatní?
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339707 Verze : 0
Nech si ušít "ledvinku" s velcropáskou připnutou svrchní částí - pod ní jsem viděl i pouzdro na pistoli. Na velkou pistoli... Obušek bude dozajista lehčí a "nepronese" se.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339708 Verze : 0
To zní dobře... už jsem viděl někde ledvinky speciálně dělané na skryté nošení zbraní (střelných i obušků), myslím že of AEGISu, cena nebyla nejmenší, ale do jara a léta času dost...
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339721 Verze : 0
No ... ledvinku moc rád nenosím. Přemýšlím ještě o jiné variantě. Dokoupit si k němu klips a nosit ho přes léto v kalhotech. (U pasu ale vevnitř).
Přeci jen by ho měl mít člověk stále na jednom místě, aby si na něj zvykl. Je pravda, že do jara je daleko, takže uvidíme.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339910 Verze : 0
Obušok vnútri opasku (za gaťami) som už skúsil nosiť a môžem povedať, že to "není to pravé ořechové"! Obuch sa dosť ťažko ťahá von a príjemné na nosenie to práve nie je. Najlepšie je prejsť pri nosení na 18"ku a na horizontálne puzdro.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339935 Verze : 0
Nosím v kapse od bundy(téměř celoročně)asi dvacet čísel dlouhej kus ocelové tyče (uříznutá rukojeť jednoho dozajista starožitnýho pohrabáče z chalupy) o průměru tak cenťák, v třetině ohnutej zpátky (jak u hliníkovýho "bagru") - je to krátký, dá se to narvat i do patřičně upravené kapsy od kalhot(je prostě potřeba jednu -optimálně levou - kapsu obětovat, prorazit do ní díru a obentlovat) a příjemný překvapení pro útočníka to nebude - navíc mám natrénovaný i házení=). teleskop to samozřejmě není, ale jako levnej zlepšovák............
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#339983 Verze : 0
Teleskopický obušok, napriek tomu, že je teleskopický je dosť demaskovaný, preto som to vyriešil inak, nosím totiž v nohaviciach masivny koženný opasok a tak som púzdro obuška uspôsobil tak, že teraz je obušok rovnobežný s opaskom.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#340035 Verze : 0
to B.M.A: tvoje řešení je podobné jako panzerovo, horizontální nošení je určitě lepší, minimálně dole zpod trika nevykukuje koncovka (dá se sice schovat do kapsy kalhot, ale při tasení to není to pravé ořechové). Ale na druhou stranu se mi nechce přecházet na 18", protože obušek přeci jen něco stojí. Ale to horizontální pouzdro vypadá fakt šikovně, určitě se do něj vejde i 21"
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#340039 Verze : 0
To Pancerovo horizontální pouzdro mě docela zaujalo. Možná by zněj šlo tasit poměrně lépe než z toho co mám. Chtělo by si ho vyzkoušet v praxi. 18tku si ale kupovat také nebudu.


Přihlásil jsem se na seminář o teleskopickém obušku, takže po jeho absolvování budu chytřejší i co se nošení týče.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#340174 Verze : 0
Já v horizontálním pouzdře občas nosím nůž a je to praktičtější než klasika. je to míň vidět, tasení je snažší a případný ohrožující magor má větší překvápko Smile
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#340189 Verze : 0

Citace - g.man :

Jaký si myslíte, že je nejlepší na obranu za předpokladu skrytého nošení ? Jaká délka, typ atd. Použili jste ho někdy ? Napište prosím své zkušenosti či spíše vše k tomuto tématu. Díky.



Někdo se bojí, že jsou moc lehký a neúčinný, já si nemyslím že teleskopické obušky jsou neúčinnou zbraní, i půlkilová zbraň s dostatečným rázem může napáchat obrovský škody a zbavit se útočníka. Osobně mám kalený 18" (www.branse.cz) a fakt bych tím nechtěl dostat po hlavě. Takže takhle Wink
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#496885 Verze : 0
Asi je to už staršího data, ale, snad, pro příště:


Teleskopické obušky se různě dělí: podle kvality a způsobu zpracování na civilní a služební (lidově na "kalené" a "nekalené"), podle své délky 12" - cca 31", na klasické, či s příčnou rukojetí, podle způsobu aretace v otevřené poloze (friction, positive or auto Lock), podle materiálu (ocelové, duralové, kombinace dural - plast, plastové atp., pevné, pružné ...).


Co lze však přímo doporučit je NIKDY nekupovat jakékoli civilní obušky - u Vietnamců, v pochybných eshopech, levné verse profi obušků. Důvod je zcela prostý: platí něco o vztahu rytíře a zbraně. Kdo neví, o čem že tady mluvím - neřeš, nepřepínej. Problém levných obušků je, že s nimi, reálně, nelze vůbec cvičit, výcvik by nepřežily.


Pokud, prozatím, zůstaneme u běžných (přímých, ocelových, kalených) obušků, pak služební verse se dělí podle aretace - snad všichni výrobci, krom Camlock, vyrábí obušky s frikční aretací - české ESP, německý COP, americké ASP, Monadnock etc. Výhodou je cena - ESP začíná na cca Kč 600.00, COP na cca Kč 1,300.00, ASP a Monadnock na cca Kč 2,500.00. Nevýhod je minimum, a pro civilního uživatele nejsou, téměř, žádné: obušek nelze otevřít tiše, nelze jej pohotově otevírat a zavírat, třecí plochy kuželů se po určité době ošoupají, obušek nedrží v otevřené poloze, nutná výměna.


Autolock od Monadnocku má hlavní handicap zejména v ceně - ta se u nás pohybuje mezi Kč 4,000.00 - Kč 4,600.00 za 21-22" versi. Jistě, přes cizí eshopy lze objednat i za cca $150.00, včetně dopravy, ale i tak je cena výrazně vyšší. Odměnou je prvotřídní výrobek, který jen tak něco nezničí, ovšem, a k tomu se ještě dostaneme, svou životností na ESP (a ani jiné frikční obušky) asi nikdy nedosáhne. Otázkou je, co člověk chce a co potřebuje.


Positive lock u nás mají pouze teleskopické obušky s příčnou rukojetí, kterými se zde nechci zabývat, je to na samostatný článek.


Když sesumarisuji své zkušenosti: všechny jiné obušky, než ESP, jsou "lepší", ale nevydrží to, co ESP. ESP je na tvrdou práci, proto je měkčeji zakalený (tzn. tak lehce se nezlomí, maximálně se ohne, pak není problém narovnat), daní za to je, že při pořádném tréninku je cca za 2 roky po něm - třecí plochy se ochodí.


COP K21, Monadnock Friction Lock 21", ASP 21" - téměř to samé. Měkká rukojeť, tvrdě zakalená ocel. Na obranu asi to nejlepší, na odváděcí techniky taky, ale např. na násilné vstupy, improvisovaný žebřík, a už vůbec ne jako kladivo, sekera, páčidlo, palcát, či co všechno ještě ESP ke svým hračkám vyrábí, již ne. Nepřežijí to, zlomí se.


Při běžném tréninku vydrží léta, při běžné službě taky - tak rychle se neošoupe.


Dostáváme se k délce: začínají na 12", končí na 26" (delší jsou snad jen čínské hračky YRG a ANT Batons). Délky 23" a 26" jsou skutečně vhodné jen pro služební účely. Hlavní výhodou je potřebná délka pro odváděcí techniky, nevýhodou to, že dobře udeřit 26" obuchem chce sakra pořádný trénink, aby vůbec nevypadnul z ruky, a že potřebuje mnohem větší manévrovací prostor, má-li být účinně a efektivně užit k sebeobraně.


Pro civilní užití je ideál 16, 18 či 21" délka, přičemž ale platí, že někdy je s menším kašpárkem větší divadlo. 16" obuch snese horší zacházení, snadněji se ukrývá, je rychlejší. Nevýhodou je horší využití krycích taktik, je prostě krátký.


Délka 18" a 21" je pak asi ideál, osobně doporučuji 21". Je to rozumný kompromis.
URL : https://www.valka.cz/Teleskopicky-obusek-t20078#507234 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více