DEU - Frakce Rudé armády

Rote Armee Fraktion (RAF)
Frakce Rudé armády (Rote Armee Fraktion - RAF)


Jedná se o německou krajně levicovou teroristickou skupinu založenou v roce 1970 v tehdéjším Západním Německu. Jejími hlavními zakladateli byli Andreas Baader, Gudrun Ensslinová, Horst Mahler, Ulrike Meinhofová, Irmgard Möllerová a řada dalších. Skupina vznikla na pozadí Vietnamské války, ale i řady dalších událostí. 1. generace RAF je taky někdy označována jako „Skupina Baader-Meinhofová“. Celkem byly 3 skupiny či generace RAF. Jejich cílem byly převážně představitelé politické či obecně "průmyslové" moci a represivní složky, a dále pak americké jednotky, také se však nevyhýbali bankovním institucím. Celá historie RAF je protkána převážně pochybnými úmrtími jejich členů, kdy se mělo jednat o sebevraždy ve vězeních, avšak minimálně některé z nich jsou dodnes sporné. Organizace spolupracovala s palestinským Fatahem.


První bombový útok podnikli Andreas Baader spolu s přítelkyní Gudrun Ensslinovou a dále s Thorwaldem Prollem a Horstem Söhnleinen na obchodní domy ve Frankfurtu nad Mohanem dne 2. dubna 1968, jako protest proti válce ve Vietnamu. Nedlouho na to byli zatčení, nicméně posléze se odvolali a v listopadu 1969 byli propuštěni na svobodu, avšak poté co byl rozsudek potvrzen všichni členové, až na Horsta Söhnleinena, který skupinu opustil, utekli do zahraničí.


Dne 20. dubna 1998 byl agentuře Reuters zaslán fax, ve kterém bylo uvedeno, že RAF je rozpuštěna.


Znakem Frakce Rudé armády je pěticípá rudá hvězda ze samopalem Heckler a Koch HK54 a z písmen tvořících zkratku německého názvu - RAF.


Zdroj:
cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/DEU-Frakce-Rude-armady-t204295#581108 Verze : 6

Diskuse

cela historie techto zmetku je protkana vrazdami, chemickymi utoky, terorismem ... dostali jen to, co si zaslouzili
URL : https://www.valka.cz/DEU-Frakce-Rude-armady-t204295#581128 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více