Ustava v tretej risi???

Diskuse

Malo Nemecko za vlady Adolfa Hitlera svoju ustavu. Po roku 1933 ked zanikla Weimarska republika, tak s nou bola zrusena aj ustava...........Bola napisana nova?
URL : https://www.valka.cz/Ustava-v-tretej-risi-t20431#76838 Verze : 0
Po vypálení Reichstagu(27.25. března 1933)Byly vydávan prezidentský dekret který přesouval pod záminkou bezpečnosti řadu pravomocí ze zákonodárné na výkonnou moc.Bylo zavedono trest smrti za tzv. zločiny proti státu.5. března 1933 proběhly volby do Říšského sněmu, v nichž NSDAP získala 43,9 % hlasů a nacionalističtí spojenci NSDAP 8 % hlasů. Na prvním zasedání Říšského sněmu bylo vyloučeno všech 81 řádně zvolených komunistických poslanců.Inaugurace Říšského sněmu proběhla 21. března 1933, v tzv. Postupimský den (Postupim, něm. Potsdam ), aby se zdůraznila vůle pro pokračování pruské vojenské tradice. 24. března 1933 Říšský sněm odhlasoval předání plných mocí říšskému kancléři. Proti hlasovali pouze sociálně demokratičtí poslanci. V praxi to znamenalo, že se Říšský sněm zbavil možnosti ovládat exekutivu. Tímto způsobem, aniž bylo nutné rušit ústavu výmarské republiky, si nacistická vláda přisvojila neomezené právo upravovat ústavní normy. Vláda se zbavila všech zákonných omezení a mohla vydávat zákony, měnit politický systém a odvolávat ústavní záruky. Starý správní a výkonný systém byl postupně nahrazen systémem novým, který byl založen na monopolu nacistické strany. Veškerá moc byla soustředěna do rukou Vůdce a byla prováděna odshora dolů (Führerprinzip).
URL : https://www.valka.cz/Ustava-v-tretej-risi-t20431#77027 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více