15.09.2017 - Parlament Iráckého Kurdistánu schválil referendum o nezávislosti

Parlament částečně autonomní kurdské oblasti Irácký Kurdistán schválil v pátek 15. září referendum o nezávislosti, které se má konat 25. září. Pro bylo 65 ze 73 přítomných poslanců. Iráčtí Kurdové plánují hlasovat o nezávislosti ve své autonomní oblasti a v několika sporných regionech.
Irácká vláda s referendem nesouhlasí a označila ho za protiústavní. Proti jsou i Turecko a Írán - obávají se posílení separatistických tendencí Kurdů na jejich území.
USA vyzvaly Kurdistánskou regionální vládu v severním Iráku, aby referendum zrušila, protože „odvádí pozornost od snah porazit Islámský stát a stabilizovat osvobozené oblasti”.
O vznik nezávislého státu se Kurdové snaží od konce první světové války, kdy Blízký východ rozdělily koloniální mocnosti. Oblast obydlená Kurdy je rozdělena hlavně mezi dnešní Turecko, Irák, Írán a Sýrii.
Irák má 28 milionů obyvatel a Kurdové z nich tvoří necelou pětinu. Autonomii získali po válce v Perském zálivu v 90. letech, kdy byla nad provinciemi obývanými Kurdy zřízena bezletová zóna.
www.denik.cz
zahranicni.eurozpravy.cz
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/15-09-2017-Parlament-Irackeho-Kurdistanu-schvalil-referendum-o-nezavislosti-t205694#583720 Verze : 0
Pro nezávislost iráckého Kurdistánu se v pondělním referendu vyslovilo 92,73 procenta voličů. Výsledky oznámila volební komise v autonomním Kurdistánu. Volební účast překročila 72 procent.
Irácký premiér Hajdar Abádí ve středu vyzval úřady v autonomním Kurdistánu, aby zrušily výsledek pondělního referenda o nezávislosti a vyklidily sporná území. Abádí zároveň obdržel mandát od poslanců, aby do oblasti Kirkúku, která je bohatá na ropu a kterou nyní kontrolují Kurdové, vyslal armádu. Následně odjel s delegací složenou z vysoce postavených představitelů irácké armády do sousedního Íránu, aby tam zkoordinoval vojenské plány.
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/15-09-2017-Parlament-Irackeho-Kurdistanu-schvalil-referendum-o-nezavislosti-t205694#584205 Verze : 0
Írán v pondělí vyslal desítky tanků a dělostřelectvo k hranicím s kurdskou autonomní oblastí v Iráku. Íránské jednotky se zde zúčastní společného irácko-íránského cvičení "Eqtedar" (síla).
Kurdistánská regionální vláda odmítla předat irácké vládě kontrolu nad hraničními přechody v oblasti. Irácké ministerstvo obrany uvedlo, že plánuje převzít kontrolu nad přechody "v koordinaci" s Íránem a Tureckem. Prozatím není jasné, zda je obsazení přechodů cílem společného cvičení.
www.novinky.cz
gulfnews.com
en.isna.ir
URL : https://www.valka.cz/15-09-2017-Parlament-Irackeho-Kurdistanu-schvalil-referendum-o-nezavislosti-t205694#584447 Verze : 0

Diskuse

no, ted zacne byt opravdu veselo ... dnes si na "osvobozena uzemi" v Syrii vyslaplo syrske letectvo, jak se zda, nechteji uplne prijmout predstavu Kurdu, ze si udelaji vlastni stat na jejich ropnych polich.


jinak bych opravil to konstatovani, ze se Kurdove snazi o samostatny stat po takovou dobu - Kurdove podle meho byli vcelku nevyrazna skupina, nez je do svych mocenskych siti nekdy v 70. letech 20. stoleti zatahl Sahuv a pozdeji Ajatollahuv Iran a v opacnem gardu Saddamovsky Irak (ackoliv Iranem podporovane Kurdy na svem uzemi potiral, v Iranu je naopak podporoval a sponzoroval, ve snaze posilit svuj vliv v regionu). Oba kurdske regiony se ve svych zemich staly ohniskem problemu a proxy nepratelskeho statu, a k jako takovym bylo pristupovano. Situace ne nepodobna soucasnosti, kdy byli vyuziti k bojum proti IS (a jiste ne bez nejakeho kvetnateho prislibu ze strany USA), a nyni se k nim USA otaci zady (ne poprve a ne naposledy). Pochybuji, ze by se Kurdove spokojili s casti Iraku, a stejne tak pochybuji, ze by Syrie nebo Turecko pristoupili na kurdskou samostatnost na svem uzemi.
URL : https://www.valka.cz/15-09-2017-Parlament-Irackeho-Kurdistanu-schvalil-referendum-o-nezavislosti-t205694#583744 Verze : 0
V Sýrii už Kurdi začali operovať v oblastiach, kde sú doma Arabské kmene. Takže k sporom medzi Kurdmi a Arabmi v oblastiach medzi Eufratom a Irackou hranicou východne od Dajr az-Zaur bude dochádzať čoraz častejšie úmerne tomu, ako sa budú Kurdi tlačiť na juh, aby odrezali Asada od Iraku. A Sýrska armáda veľmi rada podporí každú milíciu, ktorá bude Kurdom na danom území odporovať.
URL : https://www.valka.cz/15-09-2017-Parlament-Irackeho-Kurdistanu-schvalil-referendum-o-nezavislosti-t205694#583751 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více