SX - Seeteufel

Nemecká experimentálna miniponorka nazývaná SEETEUFEL (Morský diabol) alebo tiež ELEFANT (Slon). Zaujímavosťou tohoto plavidla bola schopnosť pohybovať sa vlastnou silou po zemi, takže sa dokázal dostať do vody a z vody bez nejakej pomoci. Neviem,či je moja domnienka správna, ale pravdepodobne základ podvozku tvoril,resp.podvozok vychádzal z Borgward B IV.
Vznikol jeden prototyp s benzínovým motorom s výkonom 58,8kW (80k) a sériové stroje mali dostať motor s výkonom 250k. Výzbroj tvorili dva torpéda alebo míny. Pri pohybe na zemi mohla byť ponorka vyzbrojená guľometom alebo plameňometom. Testy prototypu prebehli uspokojivo a tesne pred koncom vojny bola objednaná sériová výroba.


*zdroj:


Richard O´Neil - Sebevražedné jednotky, nakladateľstvo Mustang, edícia Military, rok vydania 1995 v Plzni, ISBN: 80-7191-048-1
URL : https://www.valka.cz/SX-Seeteufel-t20575#77894 Verze : 0
ponorka byla poněkud menší a podvozek B4 by ji asi neuvezl tady jsou TTD která se mi povedlo zjistit (shoduje se na nich většina pramenů.
Délka : 13,5 m
Šířka : cca 2,0 m
Výška : 2,9 m (5,5 m se Schnorchelem)
Váha : 18 t prázdná, 20 t vystrojená
Pohon
1x benzinový motor 80ks
1x elektromotor 30ks
rychlost 10 uzlů na hladině, 8 uzlů pod hladinou.
30 km/h na souši.
Dojezd 600 námořních mil při 6 uzlech na hladině, 12 námořních mil pod hladinou.
Hloubka ponoru : 20m (sériové stroje měly mít až 50m)
Výzbroj : 2 x 533 mm torpédo nebo 2 miny.
Posádka : 2 muži
Postaven jen jeden prototyp, v době od března 1944, který byl ukořistěn nedaleko Lübecku v továrně Borgward. Konstruktérem byl Dipl.-Ing. Alois Lödige, projekt se jmenoval kromě Seeteufel také Elefant nebo Projekt Lödige.
pozemní pohyb měl jen umožnit ponorce vyjet a vjet do moře, byl to jen doplněk který měl umožnit snažší manipulaci se strojem (nepočítalo se s bojovým nasazením na zemi).
URL : https://www.valka.cz/SX-Seeteufel-t20575#77917 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více