06.12.2017 - USA uznaly Jeruzalém za hlavní město Izraele

Americký prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Spojené státy se tak staly první zemí světa, která tento krok učinila. Podle Trumpa řešením izraelsko-palestinského konfliktu mohou být dva státy a Jeruzalém zůstane posvátným městem křesťanství, judaismu i islámu.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že jde o důležitý krok na cestě k míru. Vyzval další země, aby učinily podobné rozhodnutí.
Palestinské hnutí Hamás hovoří o aktu agrese. Rozhodnutí odsoudilo také Rusko, Čína, Británie, Francie, Turecko, Írán a Jordánsko a nejrůznější církevní představitelé včetně papeže.
Vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini v telefonátu ujistila palestinského vůdce Abbáse o podpoře Bruselu.
www.novinky.cz
www.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588116 Verze : 0
„Mise Bolívie, Egypta, Francie, Itálie, Senegalu, Švédska, Spojeného království a Uruguaye žádají japonské předsednictví Rady bezpečnosti svolat před koncem týdne mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti, na níž by vystoupil generální tajemník OSN Antonio Guterres,″ oznámilo zastoupení Švédska při OSN. Důvodem je rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně uznat Jeruzalém jako hlavní město Izraele.
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588131 Verze : 0
Vůdce palestinské radikální organizace Hamás Ismáíl Haníja v reakci na rozhodnutí USA uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele vyzval Palestince k zahájení nového povstání - intifády - proti Izraeli.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes přirovnal amerického prezidenta Donald Trumpa k míchačce na výrobu problémů na Blízkém východě.
Irák a Saúdská Arábie vyzvaly americkou administrativu, aby Trumpovo rozhodnutí zrušila.
Mnoho zemí Trumpa předem varovalo před následky uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele s tím, že to vyvolá protesty a násilí, jehož obětí mohou být Američané v cizině.
Šíitská polovojenská skupina Al-Nudžabá, která bojuje v Sýrii, své členy cvičí v Íránu a již USA řadí k teroristickým organizacím, dnes oznámila, že Trumpovo rozhodnutí by se mělo chápat jako legalizace útoků na americké vojáky.
www.lidovky.cz
www.ceskenoviny.cz
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588141 Verze : 0
Designovaný premiér Andrej Babiš nesouhlasí s návrhem na přesun české ambasády v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Řekl to v reakci na čtvrteční vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který vyzval Česko a Evropskou unii k následování příkladu Spojených států.


„Tenhle nápad prezidenta Trumpa není dobrý, protože jsou vidět ty reakce. My jsme malá země, ale ty velké by měly usilovat o klid a mír. My musíme bojovat proti situacím, kde vzniká zase nějaký konflikt a kde budou nějaké protesty a nedej bože nějaké atentáty,“ řekl v pátek Babiš Českému rozhlasu. „Evropská unie má k tomu nějaké stanovisko, tady jsme samozřejmě solidární v zahraniční politice. Já myslím, že bychom neměli rozhodnutí pana Trumpa podpořit,“ uvedl Babiš.
www.lidovky.cz
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588237 Verze : 0
Prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan chce ve východním Jeruzalémě otevřít velvyslanectví, čímž by uznal tuto část města jako hlavní město Palestiny. Dále k tomu vyzval i představitele ostatních muslimských zemí.


Zdroj:
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588788 Verze : 0
21.12.2017
Valné shromáždění OSN na čtvrtečním mimořádném zasedání přijalo nezávaznou rezoluci, která odsuzuje rozhodnutí Spojených států uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele. Pro návrh hlasovalo 128 zemí, proti bylo devět, 35 států včetně České republiky se zdrželo, Slovensko rezoluci podpořilo.
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588992 Verze : 0

Diskuse

Ta prvni veta je fajn Ten zbytek, z toho by se clovek poblil Sad Evropa na tohle zajde, fakt ze jo
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588124 Verze : 0
První prezident, který realizoval to, co USA schválily už v roce 1995. A hlasovali proto i mnozí demokrati, kteří dnes křičí, jak malé děti. Jak v kampani slíbil, tak udělal.


To, že ta europředstavitelka hned telefonovala představiteli palestinských Arabů, to vypovídá mnohé o inteligenci Bruselu.
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588129 Verze : 0
V izraelském tisku se objevila i zpráva, že bezprostředně poté tak učinila i Česká republika. V našem tisku jsem ale nic takového nenalezl.
jewishbreakingnews.com
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588135 Verze : 0
Stanovisko MZV k otázce Jeruzaléma
06.12.2017 / 20:00 | Aktualizováno: 06.12.2017 / 20:11

Česká republika v současné době, než dojde k uzavření míru mezi Izraelem a Palestinou, prakticky uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele v hranicích demarkační linie z roku 1967.
Česká republika společně s ostatními členskými státy EU na základě závěrů Rady pro zahraniční věci EU považuje Jeruzalém za budoucí hlavní město obou států, tj. Státu Izraele a budoucího Státu Palestina.  
O přesunu zastupitelského úřadu ČR z Tel Avivu do Jeruzaléma můžeme uvažovat až na základě výsledků jednání s klíčovými partnery v regionu a ve světě.


www.mzv.cz



I tak trochu chytrá horákyně, ale furt lepší než mnoho jiných států... a zarezonovalo to (nejen) tamními médii
www.jpost.com
www.timesofisrael.com
www.algemeiner.com
thehill.com
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588138 Verze : 3
Je zabavne jak se ruzne teroristicke organizace odvolavaji na toto "oznameni" s tim, ze je duvod pokracovat v terorismu, jako by do te doby dostatek duvodu neshledavaly ... o to zabavnejsi je zadost na administrativu, aby zrusila toto oznameni (ackoliv je to prave ono rozhodnuti z roku 1995, ktere jen bylo naplneno). Je smutne sledovat, jak se nekteri komentatori v nasich mediich snazi prekroutit realitu (a treba z Obamy delaji nekoho, kdo "vylepsil postaveni USA na Blizkem vychode", protoze nic nemuze byt vzdalenejsiho pravde, bohuzel) a zaroven marginalizovat vyznam Jeruzalema pro Zidy a naopak povysovat vyznam tehoz pro muslimy, ackoliv ti jak znamo maji dva "vyssi" svatostanky jinde. Hlavne nikoho nenastvat, mohlo by se to nekterym lidem vymstit ... To je pozice EU, hlavne nikoho nenastvat. Pokud teroriste chteji intifadu, tak za to samozrejme zaplati, jako vzdy v minulosti, kdyz se pokusili Izrael napadnout ... mozna jim tech semdesat let zkouseni porad nestacilo, aby pochopili ...
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588142 Verze : 0
To stanovisko MZV ČR k hlavnému mestu Izraela korešponduje napr. s postojom Ruska. Citujem z článku na ofiko stránke MZV Ruskej federácie zo 06.04.2017:
Подтверждаем приверженность решениям ООН о принципах урегулирования, включая статус Восточного Иерусалима как столицы будущего палестинского государства. Одновременно считаем необходимым заявить, что в этом контексте рассматриваем Западный Иерусалим в качестве столицы Государства Израиль.



V skratke - ak má byť Východný Jeruzalem v zmysle rozhodnutí OSN hlavným mestom Palestíny, tak v tomto kontexte musíme uznať Západný Jeruzalem za hlavné mesto štátu Izrael.


Zdroj: www.mid.ru
URL : https://www.valka.cz/06-12-2017-USA-uznaly-Jeruzalem-za-hlavni-mesto-Izraele-t207635#588148 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více