Významné bitky Korejskej vojny (války)

Diskuse

Ak viete o nejakej významnej bitke Korejskej vojny.......sem s nou. Zakladne informacie tu aspon uverejnite.......
URL : https://www.valka.cz/Vyznamne-bitky-Korejskej-vojny-valky-t20816#78837 Verze : 0
Bitva se odehrála během protiútoku vojsk OSN po zásahu Číňanů, kteří se na oplátku pokusili opět získat Soul. Přestože Číňané v bitvě zvítězili, utrpěli velké ztráty (70 000 obětí) a jejich postup byl zastaven. Tíhu hlavního náporu čínské ofenzívy nesl Gloucestershirský pluk, z něhož všichni kromě třicetidevíti vojáků padli nebo byli zajati. Ve Velké Británii se stali národními hrdiny.
Byla to poslední velká bitva korejské války, která vytvořila současné hranice příměří na korejském poloostrově a zabránila komunistickým silám zmocnit se Soulu.
URL : https://www.valka.cz/Vyznamne-bitky-Korejskej-vojny-valky-t20816#80700 Verze : 0
Vylodění u Inčchonu


15. - 28. září 1950


Rozhodující bitva první části války, způsobila, že síly OSN do té doby se bránící u Pusanu přešly do protiútoku, dobyly postupně takřka celý poloostrov a dorazily až k řece Jalu, kde byli zastaveni čínskou invazí.
URL : https://www.valka.cz/Vyznamne-bitky-Korejskej-vojny-valky-t20816#150078 Verze : 0
K průběhu té bitvy, kterou popisuje kolega Vladimír Šilhán si dovolím přičinit jednu poznámku ve stylu "inside information", historku mi vyprávěl bývalý příslušník výše zmiňovaného Gloucestershire Regiment...
V určitém okamžiku, když nadřízený velitel (Američan) dostával hlášení o postupu Číňanů a ztrátách Britů, učinil přímý dotaz k veliteli britského útvaru, pravděpodobně s cílem utvrdit se v případné nutnosti zasadit posily. Ten na něj odpověděl slovy "THINGS GO A BIT STICKY, SIR", čímž chtěl naprosto pregnantně vyjádřit, že situace stojí za ho..o.
Američan však, v okamžiku kdy slyšel A BIT (tedy "trochu") nepochopil vážnost situace a spolehl se na to, že "GLOSTERS" jsou schopni vyřešit situaci vlastními silami.
Není to o tom, že by spolu oba velitelé nemluvili, ani o tom, že by tam byla skrytá "britsko-americká" nevraživost - prostě se projevily rozdíly mezi angličtinou a "tím derivátem anglického jazyka, kterým se dodnes mluví v bývalých koloniích", jak to nepochopení dopadlo, napsal kolega Šilhán...
URL : https://www.valka.cz/Vyznamne-bitky-Korejskej-vojny-valky-t20816#150099 Verze : 0
Výsadek u Ja-Lu
Jednotky americke armady pod vedenim gen. Douglasa MacArthura uskutečnili riskantnou akci. Vysadek blizko Incchonu, odtud pokracovali k Soulu, pri postupu prerusili severokorejske zasobovaci trasy. OSN prekrocili 38.rovnobezku a postupovali k rece Amnokkang(Ja-Lu), tam na nich cekali cinski vojaci , da se povedat ze vysadok byl v celku uspesnej
.
Dalsie velke bitvy:
- bitva u bunker Hill
- Pork chop hill
- Old baldy
-Snipeer ridge
- Heartbreak ridge
URL : https://www.valka.cz/Vyznamne-bitky-Korejskej-vojny-valky-t20816#218376 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více