01.01.2018 - USA pozastavily vojenskou pomoc Pákistánu

Americká vláda znovu pozastavila vojenskou pomoc Pákistánu v hodnotě víc než čtvrt miliardy dolarů, kterou měl Islámábád dostat už loni.
Donald Trump na Nový rok ve svém prvním letošním tweetu uvedl: „Spojené státy během posledních patnácti let bláhově pomohly Pákistánu částkou přes 33 miliard dolarů a oni nám nedali nic jiného než lži a klam“.
Podle činitele americké Národní bezpečnostní rady dal prezident kritikou Islámábádu jasně najevo, že „USA očekávají od Pákistánu rozhodné akce v boji s terorismem na svém území“. Znepokojení USA vyvolávají zejména aktivisty pákistánské rozvědky ISI, kterou velení americké armády nepokrytě označuje za spojence teroristů.
Pákistánský ministr zahraničí Khawaja Asif reagoval na sociálních sítích: "v brzké době... inshallah ... umožníme světu poznat pravdu ... rozdíly mezi realitou a fikcí". Trumpovy výroky připisuje frustraci z neúspěchů USA v Afghánistánu.
Americký velvyslanec v Pákistánu David Hale byl předvolán na ministerstvo zahraničí, aby vysvětlil Trumpův tweet.
Podle analytiků tvrdé americké opatření tlačí Pákistán dále ke spolupráci s Čínou, která prohloubuje vztahy s Islámábádem a zavázala se investovat 57 miliard dolarů do infrastruktury jako součást své rozsáhlé iniciativy Belt and Road (Nová hedvábná stezka).
www.lidovky.cz
www.foxnews.com
en.dailypakistan.com.pk
www.usnews.com
URL : https://www.valka.cz/01-01-2018-USA-pozastavily-vojenskou-pomoc-Pakistanu-t208319#589533 Verze : 1

Diskuse

Co bude asi ten rozdil mezi realitou a fikci? Ze by dali svetu dalsi Taliban? ... Trump udelal jedine dobre ...
URL : https://www.valka.cz/01-01-2018-USA-pozastavily-vojenskou-pomoc-Pakistanu-t208319#589537 Verze : 0
Realita: - Pákistán je politicky nestabilní, vláda nemá plnou kontrolu nad svým územím (Vazíristán, Balúčistán), obyvatelstvem (terorismus, sektářské násilí), ozbrojenými silami (ty naopak už několikrát vládu svrhly); nukleární výzbroj jako bonus
na druhou stranu je odběratelem amerických zbraní (ty si ale snadno může pořídit i od Číňanů)
Fikce: těch pár drobných (popř. zastavení jejich výplaty) na tom může něco změnit


můj názor (na ktrém nezáleží): diplomacie (natož s tak nevypočitatelnou zemí jako je Pákistán) by se neměla dělat na Twitteru
URL : https://www.valka.cz/01-01-2018-USA-pozastavily-vojenskou-pomoc-Pakistanu-t208319#589539 Verze : 1
tak zas na to nesmis nazirat optikou nasich kratkozrakych novinaru ... tweety jsou samozrejme az to posledni, je patrne, ze tohle se resilo uz delsi dobu, a twitter je jen to self-promo, na ktere je Donald dost vysazeny ... nemyslim si, ze by patricni lide v Pakistanu nevedeli, ze se to stane. A vzkaz je to pomerne jasny, jak psal dneska Robejsek, staci se podivat na kamaradeni se Saudama a kupodivu svete div se, lidove boure v Iranu ... To neni nahoda, rekl bych, a Trump se snazi narovnat to, co Barak Hussein pomrvil
URL : https://www.valka.cz/01-01-2018-USA-pozastavily-vojenskou-pomoc-Pakistanu-t208319#589574 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více