19.01.2018 - Turecko zahájilo vojenskou operaci proti kurdským milicím v Sýrii

Turecká armáda začala z tureckého území ostřelovat severosyrskou oblast okolo města Afrín, ovládanou Kurdy. Zahájení bojů potvrdily milice syrských Kurdů YPG i turecký ministr obrany Nurettin Canikli. Na syrské území podle něj turečtí vojáci nevstoupili.
Turecko tento týden opakovalo, že zaútočí na kurdské milice YPG v Sýrii, které považuje za teroristické. Přípravy na útok urychlily zprávy o americkém plánu vytvořit novou pohraniční jednotku, která má být nasazena u syrské hranice s Tureckem a Irákem. Síly YPG u Afrinu do ní ale nemají být zahrnuty. „Nepovažujeme je ze součást našich operací k porážce IS, kterou provádíme,” řekl v úterý mluvčí Pentagonu Adrian Rankine-Galloway agentuře Anadolu.
Mluvčí koaličních sil proti IS Ryan Dillon dodal, že u Afrinu nejsou žádné americké jednotky.
Canikli v pátek uvedl, že ofenzívě nebrání ani Rusko. Moskva podle něj potvrdila, že z oblasti stáhla své vojenské vybavení a že jednání o operaci pokračují.
zpravy.idnes.cz
www.novinky.cz
aa.com.tr
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-42731227
URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#590719 Verze : 0
20.1.2018
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil zahájení operace "Olivová ratolest". Turecká armáda v sobotu podnikla řadu leteckých útoků na pozice kurdských militantů a IS v severní Sýrii. Nálety údajně zasáhly více než 100 cílů v okolí Afrinu, operace by se měla dále rozšířit i na Manbidž.
www.lidovky.cz
www.dw.com
URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#590880 Verze : 0
21.1.2018
Turecký premiér Binali Yildrim oznámil, že se turecké pozemní síly v sobotu probojovaly do severosyrské oblasti Afrín. Syrské kurdské milice, které oblast ovládají, krátce nato uvedly, že turecké vojáky po násilných střetech vytlačily.
Turecko má v plánu v Afrínu vytvořit 30kilometrovou bezpečnostní zónu. Krátce před dnešním oznámením Ankary o pozemní operaci zasáhly čtyři rakety odpálené ze syrského území pohraniční jihoturecké město Kilis.
Úředník amerického ministerstva zahraničí v pátek uvedl, že vojenská intervence Turecka v Sýrii by podkopala regionální stabilitu a nezajistila by ochranu hranic Turecka.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v projevu ke své vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje (AK) řekl, že turecká armáda syrské kurdské milice YPG, které podporují Spojené státy, zničí. Zdůraznil přitom, že Kurdové Turecko neporazí ani s pomocí USA.
Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, který je na návštěvě Iráku, uvedl, že všichni, kdo se proti turecké operaci v Afrínu postaví, jsou na straně teroristů a Ankara s nimi podle toho naloží.
Francie hodlá svolat kvůli situaci v syrském Afrínu, Idlibu a východní Ghútě mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.
Rusko, které je spojencem Damašku, bude v OSN požadovat, aby Turecko akci zastavilo.
Arabsko-kurdské milice SDF, které podporují Spojené státy, varovaly, že operace posílí IS.
Podle syrského prezidenta Bašára Asada je současná turecká ofenziva v souladu s politikou Ankary během celého konfliktu, jelikož podporuje teroristy.
www.novinky.cz
www.telegraph.co.uk
www.dailystar.co.uk
www.businessinsider.com
zpravy.idnes.cz
mapa: graffiotech.com
URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#590928 Verze : 0
24.01.2018
Turecká armáda uvedla že dosud zabila nejméně 260 syrských kurdských bojovníků a militantů IS. Podle vyjádření Syrských demokratických sil (SDF, aliance kurdských, arabských, asyrských, arménských a turkmenských milicí) turecká armáda ztráty SDF výrazně zveličila a v oblasti už žádní příslušníci IS nejsou a Turecko si zmínkou o nich snaží získat mezinárodní podporu. Naopak kurdské milice prý zabily desítky tureckých vojáků a příslušníků Turky podporované Svobodné syrské armády (FSA).
Turecká armáda dále provádí letecké údery a dělostřelecké útoky proti cílům v Afrinu a její pozemní síly (cca 6000 mužů) spolu s cca 10 000 příslušníky FSA se pokoušejí proniknout do města.
Kvůli nízké oblačnosti, která omezuje leteckou podporu, během posledních 24 hodin kurdské milice znovu získaly část ztraceného území. Turecké jednotky a bojovníci FSA se pokoušejí obsadit vrchol Bursajského kopce, ze kterého mohou kontrolovat přístupové cesty do města Afrín.
Turecko do operace nasadilo i německé tanky Leopard 2. Německá vláda je nyní pod tlakem, aby by za žádnou cenu nepřistoupila na plánovanou dohodu s Tureckem o modernizaci těchto tanků.
zpravy.idnes.cz
www.novinky.cz
www.reuters.com
www.independent.co.uk
URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#591108 Verze : 1
28.1.2018
Podle tureckých zdrojů bylo do 26. ledna zabito nebo zajato 343 "teroristů", padlo 14 tureckých vojáků a bojovníků FSA a dalších 130 bylo zraněno.
Lidové obranné jednotky (YPG) mezitím uvedly, že odrazily několik útoků a zahájily úspěšné protiútoky, aby znovu získaly pozice, které byly dříve ztraceny.
Zprávy z obou stran naznačují, že většina bojů probíhá v pohraničních horách mezi Sýrií a Tureckem, ačkoli turecké noviny uvedly 25. ledna, že síly FSA otevřely novou frontu postupem napříč rovnějším terénem na východ od města Afrin směrem k Tall Rifat.
Vedení Afrínu vyzvalo 26. ledna vládu prezidenta Bašára Asada, aby splnila svou povinnost a chránila suverenitu hranic s Tureckem před tureckými okupačními jednotkami.
Prezident Recep Tayyip Erdogan hrozí, že rozšíří operaci 60 kilometrů na východ na Manbij, kde na rozdíl od Afrinu operují americké jednotky. Turecký vicepremiér Bozdag vyzval USA, aby přehodnotily svou podporu kurdským milicím YPG a vyhnuly se tak konfrontaci s Tureckem.
V sobotu turecký ministr zahraničí uvedl, že jeho země chce vidět "konkrétní" kroky ze strany Spojených států k obnovení důvěry mezi oběma spojenci NATO. Tyto kroky by měly zahrnovat zastavení podpory YPG a jejich odzbrojení, stejně jako tlak na jejich stažení z Manbij.
Turecká invaze do Afrínu uvedla v minulých dnech do pohybu kurdskou menšinu v Německu, která demonstracemi snaží upoutat pozornost veřejnosti i vládních úřadů k osudu syrských Kurdů. Jedna z demonstrací se pod kurdskými vlajkami konala před ruským konzulátem v Bonnu. Právě Moskvu Kurdové obviňují z podpory turecké operace. „Všichni jsme Afrín, všichni jsme YPG,“ křičely desítky demonstrantů. Podobné protesty mohou eskalovat v šarvátky s německými Turky, o čemž svědčí pondělní potyčky mezi kurdskými demonstranty a tureckými cestujícími na letišti v Hannoveru. Turci odbavující se na let do Istanbulu se střetli s Kurdy vykřikujícími hesla „Fašista Erdogan“. Kurdové jsou také hlavními podezřelými z útoků na dvě mešity navštěvované převážně tureckými muslimy. Ty následovaly poté, co turečtí imámové v Německu vyzvali věřící k modlitbám za úspěch operace „proti teroristům v Afrínu“.
zpravy.idnes.cz
www.janes.com
www.washingtonpost.com
http://www.nrttv.com/En/Details.aspx?Jimare=18466
URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#591380 Verze : 0
19.2.2018
Ačkoli vláda Bašára al-Asada a kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) mají zcela odlišné představy o budoucnosti Sýrie, nyní je alespoň dočasně spojil společný nepřítel - turecké invazní síly a jejich spojenci. Kurdské jednotky a syrská vláda uzavřely dohodu, že syrská armáda vstoupí do Afrinu do dvou dnů. Během několika hodin by do oblasti měly dorazit první jednotky proasadovakých milicí.
theworldnews.net
https://sana.sy/en/?p=127839
URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#593264 Verze : 0
Vážení,
prosím o přeložení přiloženého textu, o kterém někteří diskutéři na internetu tvrdí, že se jedná o "hoax".
V případě irelevantnosti bude můj příspěvek smazán.
19.01.2018 - Turecko zahájilo vojenskou operaci proti kurdským milicím v Sýrii -


Příloha je viditelná až po registraci/přihlášení

URL : https://www.valka.cz/19-01-2018-Turecko-zahajilo-vojenskou-operaci-proti-kurdskym-milicim-v-Syrii-t208931#593280 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více