22.01.2018 - Sýrie: opakovaný útok chlorem proti civilistům

Podle sdělení Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) bylo během pravděpodobného útoku chlorem v Dúmě v oblasti Východní Ghúta zraněno více než 20 civilistů, většinou dětí. SOHR z použití plynu obvinila Asadův režim už 13. ledna po vypálení tří raket země-země na města Harasta a Dúma.
„Nedávné útoky ve východní Ghútě vyvolávají obavy, že (syrský prezident) Bašár Asad možná pokračuje v používání chemických zbraní proti svému vlastnímu lidu″, uvedl ministr zahraničí USA Tillerson po konferenci o chemických zbraních, která se konala v Paříži.
Podle Tillersona je ale vinna i Moskva, která se zaručila za likvidaci chemických zbraní syrské armády. „Nakonec nese odpovědnost za oběti ve Východní Ghútě a nespočet dalších Syřanů zasažených chemickými zbraněmi Rusko, a to od chvíle, kdy se angažuje v Sýrii".
Podle společné vyšetřovací komise OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) syrská vláda v posledních dvou letech použila opakovaně chlór, což dělal i Islámský stát, a také nervový plyn sarin. Islámský stát navíc nasadil yperit.
www.novinky.cz
www.nytimes.com
URL : https://www.valka.cz/22-01-2018-Syrie-opakovany-utok-chlorem-proti-civilistum-t209073#591079 Verze : 1

Diskuse

hezké, ale zajímalo by mne, proč by legitimní syrská vláda používala zakázané zbraně, když vyhrává s přehlede na celé čáře a použití těchto zbraní by ji mohlo způsobit jen negativa?
a dále, nechápu proč se tvrdí, že se za likvidaci měli zaručili Rusové, když probíhala pod hlavičkou OPCW (což je součást UN) a ta přrd dvěma lety zveřelnila, že všechny deklarované chemické zbraně byly zničeny www.opcw.org
spíš to vypada, že si asi někdo připravuje cestičku (k intervenci / bombardování / ...)
URL : https://www.valka.cz/22-01-2018-Syrie-opakovany-utok-chlorem-proti-civilistum-t209073#591081 Verze : 1
nemyslím si, že by se chystala intervence - na to má Asad podporu v Rusku a Íránu
příčinu, proč USA znovu vynášejí poněkud "cinknutou" kartu chemických zbraní, spíš vidím v tom, že už za týden začíná v Soči Syrian National Dialogue Congress, jehož garanty jsou Rusko, Turecko a Írán; a jak vidno i na současné turecké intervenci v Afrinu, USA tahají v Sýrii za kratší konec špagátu
URL : https://www.valka.cz/22-01-2018-Syrie-opakovany-utok-chlorem-proti-civilistum-t209073#591084 Verze : 0
asi tak, navic to byly prave Spojene staty, kdo vyzbrojil rebely v jejich boji proti syrske vlade, takze, to je, ehm, tak trochu, no, na rezoluci OSN a mezinarodni embargo ... kdyby to tak byl Izrael nebo Rusko, uz by to litalo sem tam Very Happy
URL : https://www.valka.cz/22-01-2018-Syrie-opakovany-utok-chlorem-proti-civilistum-t209073#591089 Verze : 0
Sýrska vláda a Rusko už niekoľko dní (možno aj týždňov) upozorňujú na chemické útoky zo strany povstalcov na vládne sily - aspoň v oblasti Idlibu. Takže myslím že zo strany SOHR a USA ide o snahu odpútať pozornosť od týchto útokov, resp. určiť vinníka skôr, ako to rozmažú média. Napr. útok chlórom na vládne sily 16.1. - www.almasdarnews.com
URL : https://www.valka.cz/22-01-2018-Syrie-opakovany-utok-chlorem-proti-civilistum-t209073#591117 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více