06.02.2018 - Při chemických útocích v Sýrii použity íránské rakety s německými komponenty

Mezi fragmenty raket použitých při útocích chemickými zbraněmi v Sýrii 22. ledna a 1. února byly nalezeny elektronické komponenty vyrobené německou firmou KREMPEL GmbH. Podle šetření nezávislého novináře Eliota Higginse byly rakety vyrobeny v roce 2006 v Íránu a dodány Sýrii. Z raket byly odstraněny konvenční hlavice a vyměněny za kazety s bojovými plyny. Společnost Krempel prodávala elektronické součástky íránským firmám po několik let díky licenci od německého Spolkového úřadu pro ekonomické záležitosti a kontrolu exportu. Podle serveru Jerusalem Post však Krempel není jedinou německou firmou, která prodávala technologické prvky Íránu. Několik německých bezpečnostních agentur navíc poukazovalo na to, že Írán se snaží vytvořit chemické a biologické zbraně. Není jasné, zda dodávkami pokročilých technologií společnost Krempel porušila směrnice OSN a sankce USA.
www.lidovky.cz
www.stuttgarter-nachrichten.de
www.jpost.com
http://www.krone.at/1632777
URL : https://www.valka.cz/06-02-2018-Pri-chemickych-utocich-v-Syrii-pouzity-iranske-rakety-s-nemeckymi-komponenty-t209531#591976 Verze : 1

Diskuse

americke komponěnty, ruskoje komponěnty, stejne je to vsechno made in china Very Happy
URL : https://www.valka.cz/06-02-2018-Pri-chemickych-utocich-v-Syrii-pouzity-iranske-rakety-s-nemeckymi-komponenty-t209531#591978 Verze : 0
Porušiť sankcie USA? Tie sú snáď záväzné len pre firmy registrované v USA, nie Nemecku.


Inak stále nechápem aký zmysel má použitie chemických zbraní zo strany vlády. Väčšina bojovníkov má masky a smrť civilistov len utvrdí odhodlanie tých ostatných ľudí v ďalšom boji. To použitie zatiaľ vždy nahrávalo povstalcom.


Iránske rakety šablonované v angličtine (OK - export), ale rukou dopísané číslo na rakete v európe používanými arabskými číslicami? Výrobca by pravdepodobne použil šablónu rovnako ako na zvyšok textov. A arabi používajú iné znaky ako my, ale možno, že Asadove sily vedú skladovú dokumentáciu v cudzom jazyku a nie v arabštine.
URL : https://www.valka.cz/06-02-2018-Pri-chemickych-utocich-v-Syrii-pouzity-iranske-rakety-s-nemeckymi-komponenty-t209531#592013 Verze : 0
Vážení,
podle výše uvedené informace byly zbraně vyrobeny v roce 2006. Z výše uvedeného údaje není zřejmé, kde v Sýrii rakety byly uskladněny. Takže je zde ta možnost, že se staly kořistí idlibských salafistických milic.


Povstalečtí zbrojíři jsou pověstní svými schopnostmi improvizace. Proto předpokládám, že zvládli i výrobu BChL a její vložení do ukořistěných raket. Takto upravené zbraně pak byly použity k protivládní propagandě.
URL : https://www.valka.cz/06-02-2018-Pri-chemickych-utocich-v-Syrii-pouzity-iranske-rakety-s-nemeckymi-komponenty-t209531#592015 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více