17.02.2018 - Sýrie: Kurdové obvinili Turky z užití chemických zbraní

Kurdové obvinili tureckou armádu z toho, že při odstřelování jedné z vesnic v regionu Afrin použila blíže neurčenou chemickou látku. Někteří lidé museli být hospitalizování s dýchacími potížemi. Tuto událost potvrdila jak provládní agentura SANA, tak i opoziční exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Turecká strana to pochopitelně popírá, USA prostřednictvím ministerstva zahraničních věcí sice potvrdili, že o tomto vědí, avšak nemají informace, které by to potvrzovaly či vyvracely.


Zdroj:
www.ceskatelevize.cz
URL : https://www.valka.cz/17-02-2018-Syrie-Kurdove-obvinili-Turky-z-uziti-chemickych-zbrani-t209981#593126 Verze : 1
Syrská observatoř pro lidská práva uvedla, že během tureckého útoku na město Shaykh al-Hadid 30 km západně od města Afrin mělo šest lidí šest rozšířené zornice a příznaky dušnosti. SANA, oficiální sýrská zpravodajská agentura, citovala místní lékaře a uvedla, že šest lidí bylo hospitalizováno kvůli dušnosti a popáleninám po explozi tureckých projektilů nesoucích jedovatý plyn.
Hediye Yusuf, syrský kurdský politik, zveřejnil v sobotu fotky několika údajně zraněných mužů na Twitteru a tvrdil, že byli vystaveni útoku sarinem.
Reizan Hedu z kurdských Lidových obranných jednotek(YPG) řekl v sobotu ruské zpravodajské agentuře RIA Novosti, že turecká armáda používá zbraně zakázané mezinárodními konvencemi, jako je napalm a munici s chlórem.


Turecké diplomatické zdroje vyloučily použití chemických zbraní při operacích v Sýrii.
Americká administrativa přistupuje k těmto zprávám zdrženlivě. Michael Anton, bezpečnostní poradce Bílého domu, uvedl, že je velmi nepravděpodobné, že by turecké jednotky používaly chemické zbraně.
www.aljazeera.com
www.hurriyetdailynews.com
sputniknews.com
http://kayhan.ir/en/news/50195


Syrská observatoř pro lidská práva (anglicky: Syrian Observatory for Human Rights zkráceně SOHR, arabsky: المرصد السوري لحقوق الإنسان) je jednočlenná syrská exilová organizace ve Spojeném království. Ředitelem organizace je Rami Abdel Rahman, který se živí také jako majitel obchodu s textilem v britském Coventry
Rami Abdel Rahman se od roku 2006 zaměřuje na porušování lidských práv v Sýrii ze strany režimu prezidenta Bašára al-Asada. Od roku 2011 monitoruje také průběh občanské války v Sýrii a poskytuje údaje o civilních a vojenských obětech bojů mimo vládou kontrolovaná území, západními médii bez ověření často citované.
cs.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/17-02-2018-Syrie-Kurdove-obvinili-Turky-z-uziti-chemickych-zbrani-t209981#593138 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více