Surna otazka - preklad nemeckej frazy

Diskuse

Chcel by som sa opytat, co znamena nemecka fraza LORBEERKRANZ MIT EICHELN.........Pokial viem tak som to prelozil ako vavrinovy veniec so zaludami. Ma to nieco spolocne s nasitickou, alebo fasistickou symbolistikou?
URL : https://www.valka.cz/Surna-otazka-preklad-nemeckej-frazy-t21017#79703 Verze : 0
Zdá sa,že si si odpovedal sám. Very Happy
Akurát tá symbolika je tuším staršieho dáta,než nejaký fašizmus.Ale je to fašistami hojne využívané...
URL : https://www.valka.cz/Surna-otazka-preklad-nemeckej-frazy-t21017#79743 Verze : 0
no myslim, ze tato symbolika siaha do starovekeho rima, ale co znamenala, alebo co znamenala pre fasistov?
URL : https://www.valka.cz/Surna-otazka-preklad-nemeckej-frazy-t21017#79752 Verze : 0
je to docela paradox, protoze naciste neuznavali stary rim a recko jako kolebky moderni evropske civilizace, naopak vzdy staveli na sve svate risi, rytirich a pod.
URL : https://www.valka.cz/Surna-otazka-preklad-nemeckej-frazy-t21017#79777 Verze : 0
Mna by len zaujimalo, co mal predstavovat vavrinovy veniec zo zaludmi pre nacistov. Vavrinovy veniec, je prejav triumfu, vitaztva-tie zalude mi tam nepasuju.
Ja som k tej fraze prisiel na hodine nemciny, kde bola pesnicka o rasovej neznasanlivosti. Tak neviem
URL : https://www.valka.cz/Surna-otazka-preklad-nemeckej-frazy-t21017#79909 Verze : 0
Já bych si dovolil připomenout, že dub je symbolický "německý - germánský" strom, obdobně jako lípa "slovanský".
Vyšším stupněm Ritterkreuzu byly dubové ratolesti - "mit Eichenlaub", které se nosily společně s RK a myslím, že by se našly i jiné případy použití tohoto symbolu němectví.


Typnul bych si, že tenhle vavřínový věnec se žaludy by mohl patřit do uměleckého světa - viděl bych ho ve Wagnerovi a jeho mýtických germánských operách - oni si dost potrpěli na pompéznost a symboliku.
Klidně bych si uměl představit "hrdinu" opery v bílé říze, ozdobeného laurovým věncem (oni sice Řím moc nemuseli, ale že Varus přišel v boji s Teutony o své legie i život uměli náležitě využít) s přidaným plodem dubu - v tomto případě žaludy jako symbolem germánského prvku.


To je ovšem jen můj názor, jak to mohlo být (taky neznám kontext, v němž ses s tímto symbolem, nebo frází setkal) a rozhodně ti ho nevnucuji.
URL : https://www.valka.cz/Surna-otazka-preklad-nemeckej-frazy-t21017#81112 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více