Edvard II.

Sv. Edvard II. Mučedník (962 – 18.březen 978)
Syn Edgara a Ethelfledy. Po smrti Edgara roku 975 vznikl spor o nástupnictví mezi Edvardem a jeho mladším nevlastním bratrem Ethelredem, synem Edgara a Elfridy. Králem Anglie se stal Edvard. Ale už 18. března 978 byl zavražděn. Roku 1001 byl prohlášen za svatého a mučedníka.
Anglosaská kronika udává, že k vraždě došlo v Corfe, 18. března 978 večer a Edvard byl pak pohřben ve Warehamu bez královských poct. Dále, že následujícího roku vyzvedl tělo šlechtic Alfhere a pohřbil tělo s velkými poctami v Shaftesbury. Byrhtferthova Vita Oswaldi dodává, že k vraždě došlo, když jel Edvard navštívit svého nevlastního bratra, který bydlel u své matky a jistý horlivý Ethelredův stoupenec ho při té příležitosti zabil. Pozdější prameny tvrdí, že za vraždou byla Ethelredova matka, která chtěla, aby vládl její syn. Podle legendy, když přijel, přišla ho jeho nevlastní matka přivítat. Polibek na tvář měl být signálem pro vraha. Ten zasáhl Edvarda kopím. Edvard vyskočil zpět na koně, ale neudržel se v sedle a kůň ho zachyceného ve třmenu usmýkal k smrti. Nevlastní matka pak dala jeho tělo hodit do bažiny. Když se později na vraždu přišlo, litovala svého činu, dala se na pokání a odešla do kláštera. Tolik tedy legenda.
Mezi svatými je určitou vyjímkou, protože se svatým nestal pro svoji víru, ale proto, že zemřel násilnou smrtí.


zdroj: www.anglo-saxons.net, http://exsudo.com/, aj.
URL : https://www.valka.cz/Edvard-II-t21085#88157 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více