Russian Strategic Nuclear Forces - Pavel Podvig

Diskuse

Russian Strategic Nuclear Forces, Pavel Podvig, Oleg Bucharin, MIT Press, Cambridge, 2001, ISBN 0-262-16202-4. 37 USD, 700 stran, formát mezi A5 a A4, kvalitní papír, pevná vazba, několik ilustrací, žádné fotografie.
(originál: Raketnye vojska strategičeskogo naznačenija)


Tato anglická publikace, vzniklá překložení ruského originálu) je ojedinělou obecně dostupnou knihou zabývající se sovětskými a dnešními ruskými jadernými silami. A to skutečně zeširoka - právě tímto svým rozsahem je vyjímečná.
Jednotlivé kapitoly se zbývají smlouvami o omezení jaderných zbraní, dále strukturou strategických jaderných sil, výrobní komplexem, pozemními, námořními a leteckými jadernými silami, strategickou obrannou strukturou, jadernými zkouškami (je přiložen jejich sznam se základními údaji).
V textu jsou popsány sovětské a ruské jaderné systémy (rakety, střely, ponorky, letouny), přiloženy jsou tabulky shrnující dostupná data.
Autoři knihy, sdružení zejména kolem Centra pro studie kontroly šířeni zbraní v Moskvě, vycházeli z veřejně dostupných zdrojů, nicméně i přesto byl zbylý náklad ruského originálu v roce 1999 zabaven FSB (nástupkyně KGB).
Celkově je tato kniha kvalitní a ojedinělou publikací na dané téma a pro zájemce o danou problematiku cenným studijním materiálem.
K dispozici například na www.amazon.com.
Hodnocení 9/10.
URL : https://www.valka.cz/Russian-Strategic-Nuclear-Forces-Pavel-Podvig-t21326#81400 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více