Ludvík IV. Zámořský

     
Příjmení:
Surname:
Zámořský Transmarinus
Jméno:
Given Name:
Ludvík IV. Louis IV
Jméno v originále:
Original Name:
Louis IV d’Outre-Mer
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
-
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
král King
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.09.920
10.09.920
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
10.09.954
10.09.954
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
král západofranský King of Western Francia
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
www.mittelalter-genealogie.de
URL : https://www.valka.cz/Ludvik-IV-Zamorsky-t21358#81603 Verze : 0
Ludvík IV. Zámořský se narodil 10. září 920. Jeho otcem byl západofranský král Karel III. Prostý a matkou Eadgifa, dcera anglického krále Eduarda I. Staršího. V době, kdy skupina velmožů sesadila jeho otce a na trůn nastoupil Robert I., byly Ludvíkovi teprve dva roky. V následujícím roce Robert I. zemřel a na trůně ho vystřídal Rudolf Burgundský. Rudolfův tehdejší spojenec hrabě z Vermandois Karla III. zajal. Eadgifa s malým Ludvíkem se rozhodla odjet do bezpečí, které vyhledala v Anglii. Tak získal Ludvík svůj přídomek. Ludvíkův otec zemřel v roce 929.


Když zemřel v roce 936 král Rudolf Burgundský, většina velmožů se shodla a povolala Ludvíka na trůn. Hlavní organizátorem byl zřejmě Hugo Velký, nepřející si, aby se trůnu zmocnili Heribert Vermandoiský či Rudolfův bratr Hugo Černý. Dne 19. června 936 byl Ludvík v Laonu korunován západofranským králem. Reálně byla ovšem Ludvíka moc omezena mocí velmožů. Většina doby jeho vlády byla ve znamení sporů, především právě s pařížským hrabětem Hugem Velkým, který si za své služby vynutil postavení druhé muže v říši a čestný titul franského vévody. V podstatě se jednalo o obdobu postavení merovejských králů vůči majordomům. V roce 954 Ludvík spadl z koně a následkem zranění zemřel.
URL : https://www.valka.cz/Ludvik-IV-Zamorsky-t21358#394697 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více