Parfjonova-Akimova, Zoja Ivanovna

Parfyonova (Akimova), Zoya Ivanovna
Зоя Ивановна Парфёнова (Акимова)
Gv. staršij lejtěnant Parfjonova-Akimova, Zoja Ivanovna


(1920 - 1993)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 23. června 1920 v Altyru v Čuvašsku. Před válkou dokončila kurzy zdravotních sester a pilotní školu aeroklubu. Poté působila jako pilotní instruktorka v Altyru. Do armády vstoupila v říjnu 1941. Absolvovala kurzy pilotů ve městě Engels a k bojové jednotce nastoupila v květnu 1942. Zástupce velitele eskadrilji gvardii staršij lejtěnant Parfjonovová-Akimova uskutečnila 739 bojových letů ve stavu 46. GVNBAP.


Zlatá hvězda Hrdiny SSSR jí byla udělena 18.08.1945.

Po válce přešla do zálohy a žila v Rjazani. Do roku 1979 pracovala jako úřednice v městském divadle. Dlouhá léta byla členkou sovětského výboru veteránů Velké vlastenecké války. Zemřela 7. dubna 1993.
URL : https://www.valka.cz/Parfjonova-Akimova-Zoja-Ivanovna-t21435#81918 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více