Popova, Naděžda Vasiljevna

Popova, Nadezhda Vasil'yevna
Надежда Васильевна Попова
Gv.major Popova, Naděžda Vasiljevna

*1921


Hrdinka Sovětského svazu

Narodila se 27. prosince 1921 ve oblasti Orlovska. Studovala na střední škole v Doněcku a v roce 1937 ukončila leteckou školu aeroklubu. V roce 1939 přišla do Moskvy, kde se seznámila s letkyní P. D. Osipenkovou, která jí pomohla získat diplom bitevního pilota na letecké škole v Chersonesu. Tam pak před vypuknutím války působila jako instruktorka létání.

Do armády vstoupila v červenci 1941 a poté působila jako instruktorka výcviku nedaleko v Uzbekistánu, kam byla evakuována škola pro přípravu pilotů stíhaček. Když se začal formovat ženský noční bombardovací pluk, přihlásila se. Od května 1942 působila jako velitelka 1. eskadrilji na frontě v sestavě 46. GvNBAP. Prošla bojovou cestu přes Krym, Ukrajinu, Bělorusko a Polsko až do Berlína. Gvardii kapitan Popova uskutečnila 737 bojových letů. Zlatou hvězdou hrdiny SSSR byla vyznamenána 23.02.1945.

Po válce se provdala za válečného stíhače S.I. Charlamova, kterému byla rovněž 23.02. 1945 udělena Zlatá hvězda Hrdiny SSSR. V roce 1952 odešla společně s mužem do zálohy v hodnosti majora a poté pracovala v oblasti kultury..

Velením Royal Air Force Velké Británie se jí dostalo cti, kdy byla pozvána na slavnostní vyřazení nových důstojníků britského královského letectva, kterým jako oficiální představitel zahraničního státu předávala letecké diplomy.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Popova-Nadezda-Vasiljevna-t21437#81920 Verze : 1
Fotografie Hrdinky SSSR gv. kapitana N. V. Popové .


1. s členkou své posádky Galinou Bespalovou


2. portrétová poválečná fotografie
URL : https://www.valka.cz/Popova-Nadezda-Vasiljevna-t21437#100735 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více