Syrtlanova, Maguba Gusejnovna

Syrtlanova, Maguba Guseynovna
Магуба Гусейновна Сыртланова
Gv. staršij lejtěnant Maguba G. Syrtlanova


(1912 - 1971)



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 15. července 1912 v Baškirsku v rodině tatarského původu. Po škole v roce 1928 odjela na sklizeň bavlny do Uzbekistánu. V Batajsku, kde poté pracovala jako telegrafistka, se přihlásila do pilotní školy aeroklubu, ale po roce musela kurzy z administrativních důvodů přerušit. Pilotní školu si dodělala v aeroklubu v Tbilisi, kde byla od roku 1933 dělala instruktorku pilotů civilního letectva.


Od prvního dne války se Maguba hlásila na frontu, ale nebyla přijata s odůvodněním, že letečtí instruktoři jsou potřebnější v kurzech a tak zpočátku velela pouze eskadrilji sanitních letadel v Zakavkazsku. Teprve poté, co napsala veliteli 4. letecké armády Severokavkazského frontu general-polkovniku Veršininovi, byla v prosinci 1942 přijata k 46. GvNBAP jako zástupce velitele eskadrilji. V její sestavě poté uskutečnila 780 bojových letů a prošla bojovou cestu od severního Kavkazu do Berlína. Za bojů o Kerč a Novorossijsk získala Řád Rudé hvězdy.


Zlatou hvězdou Hrdiny SSSR byla gv. st. lejtenant M. S. Syrtlanova vyznamenána 15. května 1946.

Po válce přešla do zálohy a vrátila se do Baškirska k rodičům. Později se vdala a vychovávala děti. Zemřela v Kazani 1. října 1971.

http://www.warheroes.ru/hero/hero.asp?Hero_id=264

URL : https://www.valka.cz/Syrtlanova-Maguba-Gusejnovna-t21445#81928 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více