Žigulenko, Jevgenije Andrejevna

Zhigulenko, Yevgeniya Andreyevna
Евгения Андреевна Жигуленко
Gv. major Žigulenko, Jevgenije Andrejevna


*1920



Hrdinka Sovětského svazu


Narodila se 1. prosince 1920 v dělnické rodině v Krasnodaru. Po střední škole se přihlásila na Moskevský letecko-technický institut a do pilotní školy při Moskevském aeroklubu, kterou ukončila krátce před vypuknutím války.


Do Rudé armády vstoupila jako dobrovolnice v říjnu 1941 a na frontě působila od května 1942. Velitelka zvěna gvardij lejtěnant Žigulenková uskutečnila 773 bojových letů ve stavu 46. GvNBAP. Zlatou hvězdou Hrdiny SSSR byla vyznamenána 23. února 1945. Mimoto se stala dvojnásobnou držitekou Řádu Rudého praporu, Řádu Vlastenecké války 1. stupně, Řádu Rudé hvězdy, mnoha medailí a jednoho jugoslávského vyznamenání.


Do roku 1955 působila v armádě, kdy v hodnosti gv. major byla přeložena do zálohy. Po dalších studiích působila od roku 1976 v Moskvě jako režisérka. V roce 1981 natočila slavný film ""В небе "Ночные Ведьмы"".
URL : https://www.valka.cz/Zigulenko-Jevgenije-Andrejevna-t21447#81930 Verze : 0
Portrétová fotografie pilotky.
URL : https://www.valka.cz/Zigulenko-Jevgenije-Andrejevna-t21447#82086 Verze : 0
Portrétová fotografie pilotky a režisérky J. A. Žigulenkové.
URL : https://www.valka.cz/Zigulenko-Jevgenije-Andrejevna-t21447#100740 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více