Pouštní orli - Humphrey Wynn

Diskuse

Kompilát z válečných (operačních) denníků leteckých perutí a osobních denníků amerických dobrovolníků - pilotů bojujících na již v tehdejší době poněkud nevýkonných letounech P-40 Kittyhawk v severní Africe proti nesporně lépe vyzbrojeným (Bf 109) leteckým silám Luftwaffe a italským...(MC-202)
Místy poněkud suchopárné čtení tam kde jde o citace z rozkazů, množství krátkých kapitol roztrhaných do odstavců citací z dochovaných osobních vzpomínek - kde je text podstatně "šťavnatější" - to celé pospojováno nekonečnými "Poznámkami ke kapitole XY" s odkazy v textu. Několik fotografií a jedna mapka - vše v "paparbacku" na nekvalitním papíru - vyšlo r. 1995 svými mizernými překlady nechvalně známém nakladatelství Mustang.
Naštěstí jde o vyjímku z pravidla a tak lze doporučit zejména pro pochopení atmosféry, stylu boje nad pouští a motivace amerických dobrovolníků beroucích válku o Evropu v Africe sportovně a místy až téměř jako turistickou výpravu....
URL : https://www.valka.cz/Poustni-orli-Humphrey-Wynn-t21614#82569 Verze : 0
Túto knihu som si s obrovksými očakávaniami požičal. Doznievali vo mne ešte sále velmi dobré pocity z knihy Johannesa Steinhofa - Mesinská silnice,kde boli vzdušné boje ale aj celkový život stíhačov na Stredozmenom bojisku opísané velmi živo.
Pustil som sa do čítania,začiatok ma nijak neoslnil,dúfal som,že ide len o to kým sa dej rozbehne. Lenže ani počas opisu bojov táto kniha so mnou nejak nezamávala a tak som z 30 strany niekolko strán preskočil v nádeji v lepšiu budúcnosť a v čítavejší obsah Smile Nakoniec som zistil,že čítanie knihy by ma vážne nebavilo knihu som poslušne vrátil späť. Bojové scény boli opísané viac než stroho,formou asi takou,že "dňa 29.5. vzlietlo 8 P-40 proti 30 Junkersom Ju-87, dve Stuky sa podarilo zostreliť." Koniec bojovej scény. Dúfal som,že aspoň opis scén,ktoré autor sám zažil budú lepšie,ale nervy drásajúca bojová scéna,ktorá bola obsiahnutá vetou,že sa autorovi podarilo vyhnúť dávke z Messerschmidtu bola asi tá najvzrušujúcejšia časť knihy.
RObím to nerád ale fakt musím záujemcov o kúpu tejto knihy vystríhať aby si potom netrhali vlasy,lebo túto knihu si s čistým svedomím požičiam ale keby som mal za u zaplatiť čo len 20 korún tak večer nespávam rozčúlením Very Happy
Niekomu sa možno kniha bude páčiť,mňa však neoslovila vôbec. Záživnejšia mi pripadala už aj kniha Hněvivé nebe španělské od Guseva,ktorá síce bola plná socialistického elánu ale aspoň mala bojové scény,ktoré sa neobmedzevali na dva riadky.
A to som si chcel Púštnych orlov kedysi dávno kúpiť v nádeji,že ide o opis bojovej činnosti leteckej jednotky,to by som si tou kúpou teda dal #Beer Bum
URL : https://www.valka.cz/Poustni-orli-Humphrey-Wynn-t21614#128732 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více