Borgia, Cesare

Cesare Borgia duca di Valentino duca di Romagna


1475 - 1507
URL : https://www.valka.cz/Borgia-Cesare-t21669#82723 Verze : 0
Cesare Borgia byl italský condotiér, nemanželský syn papeže Alexandra VI. z rodu Borgiů a Vanozzi z Cattanei. Když dovršil sedmnáct let, jmenoval ho otec arcibiskupem valencijským a kardinálem, následně pak papežským legátem ve Francii. Cesare se však vzdal se duchovních hodností, aby se ve službách krále Ludvíka XII. se vrátil do Itálie. Za manželku pojal francouzskou princeznu a věnem obdržel Romagnu.


Společně se svým papežským otcem plánoval Cesare Borgia vytvoření středoitalského království, jehož základem měl být Papežský stát. Vedl několik válek proti nepřátelům svého otce, ten ale roku 1503 zemřel a nový papež Julius II. nechal Cesara zatknout a uvrhnout do vězení. Po několika nevydařených pokusech o útěk nakonec uprchl do Navarry ke svému švagrovi. V jeho službách také roku 1507 padl.


Život Cesare Borgii se stal inspirací pro knihu Nicola Machiavelliho Vladař - o knížeti hodlajícím sjednotit Itálii a zbavit ji cizí nadvlády, kdy zájem státu ospravedlňuje jakýkoliv zločin.
URL : https://www.valka.cz/Borgia-Cesare-t21669#83991 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více