Pugačov, Jemeľjan Ivanovič

Pugachyov, Yemel'yan Ivanovich
Емельян Иванович Пугачёв

Jemeľjan Pugačov


- vůdce kozáckého povstání proti Kateřině II.


Jemeľjan Pugačjov se narodil v roce 1740 (podle jiných pramenů 1742) na Donu, ve vsi Zimovějská v rodině jajických kozáků. Zúčastnil se sedmileté války jako poddůstojník. V roce 1771 uprchnul z armády a odjel na Těrek. O rok později byl dopaden a uvězněn za dezerci, ale podařilo se mu znovu uprchnout a skrýt se v sektě odpadlíků-staroobřezanců.


Roku 1773 byl znovu dopaden a uvězněn v Kazani, odkud měl být poslán na nucené práce na Sibiř. Ale jako zázrakem se mu podařilo zmizet a v srpnu roku 1773 se objevil mezi jajickými kozáky, kteří ho prohlásili za cara Petra III. Následné povstání kozáků, k němuž se připojilo mnoho nevolníků z Povolží a Uralu, zachvátilo rozsáhlé území jižního Ruska. Pugačjov projevil neobyčejný talent pro řízení sátu a velení vojsku. Teprve s velikým úsilím se Kateřině II. podařilo povstání rozdrtit. Pugačjov byl poté zradou zajat a dopraven do Moskvy. Tam byl pro výstrahu 10. ledna 1775 veřejně popraven.


ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Pugacov-Jemeljan-Ivanovic-t21825#84529 Verze : 5
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více