Poťjomkin, Grigorij Alexandrovič

Potyomkin, Grigoriy Aleksandrovich
Григорий Александрович Потёмкин
Poťjomkin se narodil 24 .září 1739 ve smolenské gubernii. Pocházel z nižší šlechty. V letech 1756-1760 studoval na gymnáziu v Moskvě, odkud byl vyhozen za lenost a neomluvené absence. Vstoupil do carské gardy a zúčastnil se palácového převratu proti Petrovi III. v roce 1762, provedeném Kateřinou II., která ho povýšila na gardového podporučíka. Rusko-turecké války 1768-1774 se zúčastnil již jako generál-major. V této válce se prokázal chrabrost a schopnost strhnout do boje své vojáky.

V roce 1770 se začal sbližovat s Kateřinou II. V roce 1784 byl povolán do Petrohradu a stal se viceprezidentem Válečného kolegia. V témže roce získal hraběcí titul. Jeho styky s carevnou a vysoká funkce z něho učinily jednoho z nejvlivnějších mužů v zemi a organizační talent z něho učinil nepostradatelného pomocníka carevny Kateřiny II. Veliké. V roce 1775 byla z iniciativy Poťjomkina zlikvidována Záporožská seč a její vojsko, jako možné ohnisko proticarských povstání. O rok později se Potěmkin stal gubernátorem Novorossijské, Azovské a Astrachaňské gubernie. Roku 1783 se mu podařilo zrealizovat jeho plán na připojení Krymu k Rusku, za což byl poctěn titulem kníže Tavrický. Poťjomkin měl také zásluhu na osvobození severního Černomoří od Tatarů a založení nových měst na pobřeží – Chersonu, Nikolajova a Sevastopolu! Rovněž vybudoval mocnou černomořskou flotilu, jejíž se tak stal zakladatelem.

V průběhu šesté rusko-turecké války 1787-91 velel již jako polní maršál ruské armádě, ale často se přitom názorově střetával s maršálem Suvorovem. Před ukončením války 16. října 1791 kníže Poťjomkin zemřel.

ru.wikipedia.org

URL : https://www.valka.cz/Potjomkin-Grigorij-Alexandrovic-t21827#84542 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více