Marty, André

André Marty


se narodil roku 1886 ve francouzském městě Perpignan.
spojař francouzského námořnictva za WWI ve Středomořské flotile
za občanské války účastník a jeden z iniciátorů námořní vzpoury v Černém moři za což byl odsouzen a uvězněn do roku 1923.
Po propuštění vstoupil do komunistické strany a stal se členem francouzského ÚV a činitelem Komiterny.
ve španělské občanské válce velitel Interbrigád v Albacete, byl po něm pojmenovány některé menší jednotky a jedna z Interbrigád.
poté na území SSSR do vypuknutí bojů WWII, následně činný v Alžíru a vlastní Francii v oddílech komunistických partyzánů (Frances-Tireus Partisans).
Při invazi spojenců v Normandii se pokusil přes Stalinův zákaz vyvolat komunistické povstání což uposlechli ostatní komunističní vůdci a jeho pokus tedy ztroskotal.
1952 byl vyloučen z komunistické strany a zemřel roku 1956.
URL : https://www.valka.cz/Marty-Andre-t21895#64083 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více