Anna Ivanovna

Anna Ioannovna
Анна Иоанновна
Carevna Anna Ivanovna


doba vlády: 1730-1740
URL : https://www.valka.cz/Anna-Ivanovna-t22136#83992 Verze : 0
Narodila se 7. února 1693 jako dcera Ivana V. a neteř Petra Velikého. V roce 1710 si vzala Fredericka Williama, vévodu z Courlandu, ale během návratu do Ruska v lednu 1711 její manžel zemřel. V letech 1711 - 30 tedy vládla jako vévodkyně z Courlandu (nynější jižní Lotyško). Po smrti Petra II. se stala císařovnou roku 1730. Ti co ji zvolili si mysleli, že bude jejich loutkou a bude poslouchat co jí řeknou. Jedním z jejích prvních rozhodnutí bylo obnovení "policie", která pod jejím vedením zastrašovala její odpůrce.


Díky nedůvěře ruských šlechticů se orientovala spíše do zahraničí. V roce 1735 vedla úspěšnou válku s Osmanskou říší, ale její spojenec Karel VI. uzavřel s Vysokou portou separátní mír a donutil Annu, aby to udělala také. Tak byla nucena vzdát se všeho dobytého území s výjimkou Azova. Během jejího panování začala ruská expanze do střední Asie.
Zemřela 28. října 1740 a po ní vládl Ivan VI.
URL : https://www.valka.cz/Anna-Ivanovna-t22136#89681 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více