Kateřina Medicejská

Královna, regentka Kateřina Medicejská
(Kateřina Medičejská, Catherine de Médicis, Caterina de' Medici)


(1519–1589)


manželka Jindřicha II.
regentka Karla IX.
URL : https://www.valka.cz/Katerina-Medicejska-t22144#84010 Verze : 0
Narodila se 13. dubna 1519 ve Florencii jako dcera Lorenza II. z rodu Medici, vévody z Urbina. V roce 1533 se provdala za vévodu orleánského, který se jako Jindřich II. stal v roce 1547 francouzským králem. Po tragické smrti krále Jindřicha II. se stala královnou-regentkou za svého nezletilého syna Karla IX. Kateřina pak měla až do své smrti rozhodující vliv na francouzskou politiku. Nejprve vyhnala od dvora Dianu z Poitiers, vlivnou milenku dvou králů - jejího tchána Františka I. i jejího muže Jindřicha II.


Politickým cílem Kateřiny Medicejské bylo udržet jednotu státu v obtížné situaci počínajících náboženských válek mezi katolíky a hugenoty (protestanty). V obtížné situaci lavírovala mezi oběma tábory, ale růst vlivu hugenotů ji nakonec vedl k orientaci na Katolickou ligu, vedenou de Guisem. S jeho pomocí pak zosnovala tzv. Bartolomějskou noc v Paříži, kdy ve dnech 23. a 24. srpna 1572 bylo povražděno na 6000 protestantů, kteří se do města sjeli na svatbu Markéty z Valois s Jindřichem Navarrským. Přitom byl zabit i vůdce hugenotů - admirál de Coligny. Také usilovala o život svého zeťe - Jindřicha Navarrského, který představoval pro rod Valois a Katolickou ligu nebezpečí. Její syn král Jindřich III., sympatizující s hugenoty, jí poté přikázal pobývat mimo Paříž - na zámku Blois, kde 5. ledna 1589 ve věku 69 let zemřela.
Kateřina Medicejská - Kateřina Medicejská se syny Františkem, Karlem, Jindřichem a dcerou Markétou z Valois

Kateřina Medicejská se syny Františkem, Karlem, Jindřichem a dcerou Markétou z Valois
URL : https://www.valka.cz/Katerina-Medicejska-t22144#87550 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více