McKinley, William

     
Příjmení:
Surname:
McKinley McKinley
Jméno:
Given Name:
William William
Jméno v originále:
Original Name:
William McKinley
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
major (čest.) Major (bvt.)
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
29.01.1843 Niles, Ohio
29.01.1843 Niles, Ohio
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
14.09.1901 Buffalo
14.09.1901 Buffalo
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
25. prezident USA
39. guvernér Ohia
Člen Sněmovny reprezentantů
25th President of the United States
39th Governor of Ohio
Member of the U.S. House of Representatives
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/William_McKinley
URL : https://www.valka.cz/McKinley-William-t22825#580409 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
McKinley McKinley
Jméno:
Given Name:
William William
Jméno v originále:
Original Name:
William McKinley
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.04.1862 seržant
DD.MM.1865 major (čest.)
DD.04.1862 Sergeant
DD.MM.1865 Major (bvt.)
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/William_McKinley
URL : https://www.valka.cz/McKinley-William-t22825#720922 Verze : 0
Narozen: 29.1.1843 zemřel: 14.9.1901
v úřadě 4.3.1897-14.9.1901


Narodil se Nancy McKinleyové rozené Allisonové,jako sedmé dítě z devíti, v rodině majitele oceláren skotsko-irského původu Williama McKinley ve městě Niles ve státě Ohio. Studoval na Polské akademii a krátce navštěvoval prestižní soukromou univerzitu Allegheny College, kterou přerušil v roce 1861 po vypuknutí americké občanské války, kdy nastoupil ke 23. pěšímu pluku Ohájských dobrovolníků, kde sloužil pod budoucím 19. prezidentem USA Rutherfordem Bichardem Haysem. Pluk byl odeslán do Západní Virginie, kde rok bojoval proti malým jednotkám Konfederace. McKinley byl povýšen za odvahu na seržanta zásobování. Svoji odvahu opět prokázal 17. září 1862 pří bitvě u Antiethamu, kde se mu podařilo provést kolonu mul s proviantem pod palbou nepřítele, za což byl povýšen na podporučíka. Pověst dobrého a odvážného vojáka si udržel, takže válku končil jako kapitán a brevet major (v případě uvolnění funkce majora nebo válečného stavu měl být povýšen a sloužit jako major).


Po válce dostudoval práva na Albenské univerzitě ve státě New York, kde v roce 1867 promoval a následně 2 roky pracoval jako jurista ve městě Canton v Ohiu. V letech 1869-71 byl žalobcem okresu Stark. V roce 1877 byl poprvé za republikány zvolen do kongresu (45. kongres USA). Svoji vynikající právnickou pověst potvrdil, když se stal předsedou Komise na opravu zákonů 48.kongresu USA (1883-84). Ve volbách do 49. kongresu(1884-85) byl poražen demokratem Jonathanem H. Wallesem, avšak už v roce 1885 byl znovu zvolen. V roce 1885 byl zvolen do čela Komise pro cesty a finanční prostředky, v jejímž čele stál až do roku 1891. V roce 1890 předložil nechvalně známý McKinleyho celní zákoník, který údajně měl ochránit domácí zemědělce. Spolu s udržováním zastaralé celní a správní politiky USA a přiznáváním vysokých penzí ex kongresmanům a bohatým magnátům, korupcí a korupčními zákony, se stal hlavní příčinou nespokojenosti širokých vrstev obyvatelstva. Volby do kongresu 1890 proto dopadly pro dosud vládnoucí republikány katastrofou, když se jeho členy stalo mnoho členů populistických Sdružení farmářů (např. sdružení Rytířů práce) - i McKinley ztratil své kongresmanské křeslo, avšak v roce 1891 byl zvolen guvernérem státu Ohio, jejímž guvernérem byl až do roku 1896, kdy se stal 25. prezidentem USA.


V moderně vedené kampani (bylo používána media a dokonce i telefonní průzkum veřejného mínění!) vedené Markem Hannou, do které vložil nebývalé množství peněz (mohl si to ostatně jako syn milionáře dovolit) porazil demokratického kandidáta Williama Jeningse Bryana. Mckinleyho viceprezidentem se stal Garret A. Hobart. Vláda McKinleyho symbolizují dvě vlastnosti: tvrdá ochranářská opatření - tzv. Dingliho celní zákoník, který zvedl cla např za ocel až na 57 % nebo Zákon o zlatém standardu, jenž nedovoloval záměnu zlata jako ručení při vydávání emisí papírových peněz za stříbro, a tim zabránil další devalvaci měny. Další vlastností jeho vlády bylo tvrdé rozšiřování vlivu USA ve světě i za cenu války. V roce 1898 využil výbuchu bitevní lodi Maine k rozpoutání americko-španělské války, ve které USA získaly pod svůj vliv bývalé španělské kolonie Guam, Puerto Rico, Kubu a Filipíny, o které se však bojovalo s domorodci, kteří toužili po nezávislosti až do roku 1913. V této době byla také anektována Hawai a ostrov Wake.


V roce 1900 byl McKinley opět zvolen prezidentem. Jeho protivníkem byl opět William Jenings Bryan, jehož prohra byla ještě markantnější než v roce 1896. Viceprezidentem se stal Theodore Roosevelt. Po znovuzvolení pokračoval ve své zahraniční politice posilující USA a poslal kontingent do Číny na potlačení boxerského povstání.


5. září 1901 byl při návštěvě Panamerické výstavy (v části expozice Chrám hudby) v Buffalu spáchán anarchistou polského původu Leonem Czolgoszem atentát. Po těžké operaci se zotavoval v domácím léčení a vše vypadalo, že prezident McKinley bude v pořádku, avšak dne 14. září zemřel na opožděný pooperační šok. Ještě týž den byl inaugurován Theodore Roosevelt. William McKinley byl pochován ve městě Canton v Ohiu.


S Czologoszem byl spěšně uspořádán soud a 23. září byl odsouzen k smrti a 29. října byl popraven na elektrickém křesle. Do jeho rakve byla nalita kyselina sírová, která do 24 hodin rozpustila jeho tělo a jeho korespondence, osobní věci a oblečení byly spáleny. Později tento podivný postup vyvolal různé ničím nepodložené spiklenecké teorie. Tento postup měl však spíše mít odrazující účinek pro případné následovníky Czolgosze, neboť v té době byly ideály anarchismu mezi mladými lidmi v módě. William McKinley byl posledním prezidentem USA, který se aktivně zapojil do americké občanské války - jeho smrt tak vlastně znamenala odchod této generace amerických politiků.



Zdroje: Wikipedia,
kol. autorů: Dějiny USA do roku 1945
Petr Mareš Prezidenti Spojených Států




(Upravil a opravil RoBoT)
URL : https://www.valka.cz/McKinley-William-t22825#158593 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více