Taft, William Howard

     
Příjmení:
Surname:
Taft Taft
Jméno:
Given Name:
William Howard William Howard
Jméno v originále:
Original Name:
William Howard Taft
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
? ?
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
? ?
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
? ?
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
15.09.1857 Cincinnati
15.09.1857 Cincinnati
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.03.1930 Washington, D.C.
08.03.1930 Washington, D.C.
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
27. prezident USA
10. předseda Nejvyššího soudu USA
42. Ministr války USA
27th President of the United States
10th Chief Justice of the United States
42nd United States Secretary of War
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Howard_Taft
URL : https://www.valka.cz/Taft-William-Howard-t22827#580411 Verze : 1
Jeho otec byl ministrem ve vládě prezidenta Granta a velvyslancem v Rakousku-Uhersku. Vystudoval právnickou fakultu na Yaleově universitě a brzy se stal uznávanou autoritou ve svém oboru.V jeho soudní kariéře je stěžejní jeho činost související s odbory,ve kterých rozhodl že stávky ohrožující veřejnou dopravu a zásobování jsou nezákonné. V roce 1890 se podílel na vypracování Shermanova protitrustoveho zákona (je nazýván jedním, spolu s prohibičním "Volstead act", z největších zklamání zakonodárců USA, kdy byl vinnou soudců, kteří se postavily na stranu velkokapitálu, zneužit proti stávkám a odborům)a v roce 1896 se stal děkanem právnické university v Cincinaty.


Zkušenosti v politice získal v roce 1901 jako guvernér Filipín a v letech 1904 - 1908 jako ministr obrany v Roosveltově vládě. V roce 1908 se stal "náhradníkem" Roosvelta, který se obával porušit tradici a kandidovat po třetí na prezidenta USA (odvážil se kandidovat až v roce 1912, byl však poražen Woodrow Wilsonem). Ten po Taftově zvolení odcestoval na loveckou misi do Afriky. Během vlády se mu podařilo prosadit mnoho významných opatření jako byly urychleni soudního stíhání trustů, zvětšil pravomoci komise pro mezistátní obchod založil poštovní spořitelnu a balíkovou poštu, zlepšil služební řád úředníků. Dokonce se mu povedlo prosadit dva dodatky k ústavě - o přímé volbě senátorů a o důchodové dani.


Bohužel, Taft nikdy nepatřil k liberálům a zavedl i mnoho opatření,která byla velmi reakční a konzervativní a přivedla tak Taftův pád. Mezi nejdůležitější patřilo zavedení nového celního sazebníku, jež pobouřil mnoho liberálů, odvolání populárního Gifforda Pinchota z lesního úřadu, odmítnutí přijetí Arizony do Unie pro příliš liberální ústavu a zvlástě kontakty s ultrakonzervativním křídlem republikánské strany,což mělo za následek, po drtivě prohraných volbách v roce 1910 vnitřní rozštěpení republikánské strany, kdy liberálové v čele s Pinchotem podporovaly Roosvelta a konzervaivci Tafta. V r. 1912 došlo mezi Roosveltem (který kandidoval po třetí) a Taftem k tvrdému boji na sjezdu republikánů v Chicagu, ve kterém dostal podporu strany Taft. Na straně Roosvelta však bylo veřejné mínění, rozhodnutí sjezdu označil za "nestydatou loupež" a kandidoval jako nezávislý kandidát. Ve volbách však byly drtivě poraženi Woodrow Wilsonem.


Po svém debaklu, se Taft vrátil k akademické kariéře. Přednášel na Yaleově universitě. V roce 1921 se stal předsedou Nejvyššího soudu USA. V této funkci se mu podařilo prosadit mnoho zákonů a ustanovení jež umožňovala zabyvat se případy nejvyšší důležitosti.
Zemřel v roce 1930 ve věku 72 let.


zdroj: Petr Mareš - Prezidenti Spojených států
kol. autorů - Dějiny USA do roku 1945
URL : https://www.valka.cz/Taft-William-Howard-t22827#109172 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více