Kristýna

Narodila se 8. prosince 1626 ve Stockholmu jako jediné dítě krále Gustava II. Adolfa a jako šestiletá nastoupila roku 1632 na švédský trůn. Samostatně vládnout začala v roce 1644, kdy převzala otěže vlády od regentské rady v čele s kancléřem Oxenstiernou. Podílela se na uzavření Vestfálského míru, ale jinak se politicky ani diplomaticky neangažovala.


Kristina se soustředila na oblast vědy a kultury, zvala do země význačné učence té doby, např. René Descarta či Hugona Grotia. Na počátku 60. let se královna se zapletla do milostného vztahu s diplomatem katolické země, což vyvolalo skandál, který přerostl v politickou krizi. Kristina této situaci nedokázala čelit a 16. června 1654 abdikovala ve prospěch svého bratrance Karla X. O rok později konvertovala ke katolické víře a odcestovala do Říma, kde se zabývala podporou umělců.

V roce 1668 jako poslední potomek dynastie Vasa se neúspěšně pokoušela získat polskou a neapolskou korunu. Zemřela 19. dubna 1689 v Římě.
URL : https://www.valka.cz/Kristyna-t22983#88218 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více