Zell, Gertruda-Margarita

Gertruda-Margarita Zell, zvaná Mata Hari


(1876-1917)


Narodila se roku 1876 jako dcera tanečního mistra v Nizozemí. Otec svou jedinou dceru od malička připravoval na dráhu baletní tanečnice, tomu však byl konec, když otec rodinu opustil. Rodina se ocitla bez prostředků a Gertruda-Margaritta se v osmnácti provdala za důstojníka se kterým odcestovala do Nizozemské Indie (Indonésie). V roce 1902 se rozvedla a odcestovala do Paříže. Jejím jediným majetkem bylo krásné tělo, tak se začala živit jako model pro malíře a seznamuje se tak s věhlasnými umělci. 13. března 1905 vystoupila poprvé se svým orientálním břišním tancem jako Mata Hari a měla veliký úspěch, který jí otevřel dveře do všech aristokratických salónů od Paříže po Berlín a od Vídně až po Káhiru. Mezi její obdivovatele patřili známí advokáti, bankéři, politici a umělci, mmj. Baron Henry Rotschield, německý korunní princ Vilhelm či operní pěvec Giacomo Puccini.


Na počátku roku 1913 zájem o její čísla polevil, když se na scéně objevila nová taneční hvězda – Isidora Duncan, proto se vrátila do Holandska, kde dlouho nevydržela a vydala se do Berlína za obživou. Tam Matu Hari zastihla první světová válka. Její přítel, šéf berlínské policie jí nabídl práci pro německou tajnou službu, kvůli jejím kontaktům s francouzskými důstojníky. V roce 1915 odjíždí do Paříže s posláním od německého emisara, ale zprávy, které posílá do Berlína nemají z vojenského hlediska velkou cenu. V srpnu 1916 jí kontaktuje důstojník francouzské tajné služby a za milion franků jí přiměje pracovat i pro francouzskou stranu. Poté bylo zatčeno několik německých agentů, kteří udali její jméno a ona je 13. února 1917 zatčena. V té době zahájilo Německo neomezenou ponorkovou válku a francouzský generální štáb potřeboval najít viníka svých neúspěchů na moři.


S Matou Hari byl uspořádán veřejností velice sledovaný proces, ve kterém byla obviněna ze špionáže pro Německo a odsouzena k smrti. 15. října 1917 byla zastřelena popravčí četou. Po její smrti vznikla legenda o geniální špionce, kterou však ve skutečnosti nikdy nebyla.
URL : https://www.valka.cz/Zell-Gertruda-Margarita-t23122#87416 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více