Clay, Lucius

Gen. Lucius DuBignon Clay


Narozen : 23.04.1897, Marietta, Georgia
Zemřel : 16.04.1978, Chatham, Massachusetts


V armádě : 1918 - 1949


Vyznamenání :


Distinguished Service Medal with Oak leaf Cluster(1942)
Legion of Merit (1944)
Bronze Star (1944 - za stabilizaci životně důležitého přístavu v Cherbourgu)
American Defense Service Medal
American Campaign Medal
European-African-Middle Eastern Campaign Medal
World War II Victory Medal
Army of Occupation Medal


Lucius Clay je šestým potomkem Alexander Stephense Claye, amerického senátora v obdobá mezi 1897 až 1910 a je přímým potomkem státníka Henryho Claye.


V roce 1915 nastoupil a roku 1918 promoval na West Pointu jako armádní ženista. 21.09.1918 se oženil s Marjorie McKeown, se kterou měli dva syny - Lucia Jr a Franka Butnera - kteří se později též stali americkými generály.


Ve dvacátých a třicátých letech pracoval především v administrativních a řídících funkcích, m.j. učil na West Pointu (civilní inženýrství 1924 - 1928) a řídil konstrukci některých přehrad či civilních letišť. Šlo především o stavby spojené s Rooseveltovým programem "New Deal" v roce 1933. Byl členem štábu generála MacArthura (1937) a vedl program Civil Aeronautics Authority's Defense Airport Program, který se zabýval úpravou a stavbou nových letišť. Mezi roky 1940 a 1941 bylo pod jeho vrchním velením rozšířeno a upraveno 277 letišť a postaveno 197 úplně nových. V roce 1942 se stal nejmladším Brigádním generálem v US Army. Byl považován především proto, že do jakéhokoliv chaosu byl schopen vnést řád a efektivitu.


Po zásluhách v Normandii - konkrétně především v přístavu Cherbourg, pracoval jako náměstek generála Eisenhowera. 17.04.1945 byl povýšen na generál-poručíka. V roce 1946 byl zástupcem velitele okupačních sil USA v Německu a mezi lety 1947-49 jím byl jmenován sám. 17.03.1947 byl povýšen na generála.


Během výkonu své funkce položil základy pro budoucí Marshallův plán. 25.06.1948, den po začátku sovětské blokády Berlína vydal rozkaz k akci, který vešla ve známost jako Letecký most do Berlína. 324 dní udržoval jeho aparát nepřetržitý letecký provoz, kdy prakticky každé 4 minuty přistávalo na letišti Tempelhof jedno plně naložené letadlo. Díky tomu je Clay brán jako hrdina, kterému vděčí za mnohé občané Západního Berlína.


Na svůj post rezignoval krátce po skončení blokády. Jeho kariéra však ještě tak docela neskončila, pouze se přesunula z armády do politiky. Sloužil jako poradce mnoha poválečných prezidentů, ať už to byl Eisenhower, který ho povolal, aby připravil plán financování připravovaného projektu mezistáních dálnic, či Kenedy, kterým byl za krize se stabou Berlínské zdi v roce 1961 vyslán do Německa obhlédnout situaci.


Nikdy přímo nebojoval, ale armáda nestojí jen na frotnové linii, nýbrž především na zajištění v týlu a jako organizátorovi se mohl Clayovi jen málokterý americký generál rovnat.


Je pohřben na hřbitově ve West Pointu. Na jeho náhrobku je vytesáno poselství Berlínských občanů : "Wir danken dem Bewahrer unserer Freiheit" (Děkujeme obránci za naší svobodu). Na jeho počest se jmenuje jedna z nejdelších ulic v Berlíně - Clayallee, stejně tak v jeho rodišti Mariettě v Georgii najdeme Clay Street, jednu z hlavních tříd města.
URL : https://www.valka.cz/Clay-Lucius-t23418#156535 Verze : 0
obáván se že v této větě bude špatně jeho skutečný obor ....V roce 1915 nastoupil a roku 1918 promoval na West Pointu jako armádní inženýr.... ono totiž slovní spojení Army engineer nezmanená armádní inženýr ale většinou něco jiného v tomto případě bych to hádal na ženistu či vojenského stavaře nebo jak to nazvat.
URL : https://www.valka.cz/Clay-Lucius-t23418#156646 Verze : 0
Chrisi nemůžeš slovo engineering otrocky překládat jeko inžinérství to prostě v češtině znamená hodně něco jiného viz. učil na West Pointu (civilní inženýrství 1924 - 1928) - a to vůbec nemluvím o tom, že lze předpokládat zda něco podobného na West Pointu bylo vůbec kdy vyučováno - nešlo náhodou tak o obor vojenské a civilní stavitelství.


Ke svým poznámkám dodám jediné anglicky příliž neumím a o osobě gen.Clay vím též hodně málo, ale tenhle rychlo překlad nejspíše jediného zdroje mi hodně připomíná tolik kritizované překlady dokumentů v našich televizích.
URL : https://www.valka.cz/Clay-Lucius-t23418#156647 Verze : 0
No s těma jednoznačnejma soudama bych byl opatrnej, protože z vlastní pracovní skušenosti vím že v US anglině se slovo engineer používá trochu jinak. Navíc pokud se nepletu tak oni stavební a ženijní vojska tak pevně nespojují. A pak pořád tady je spojení - "From 1924 to 1928, he taught civil & military engineering at West point" což je pasáž z jeho životopisu hovořící o jeho působení na West Pointu v letech 1924-28.
A obávám se že pojem civilní ženista je tak trochu mimo.
URL : https://www.valka.cz/Clay-Lucius-t23418#156711 Verze : 0
Dave, ty příliž neumíš ani česky Laughing ale máš pravdu. Civil and military engineering znamená ve správném překladu civilní a vojenské stavitelství.
URL : https://www.valka.cz/Clay-Lucius-t23418#156743 Verze : 0
Vo West Pointe mohol vyštudovať buď všeobecne ako vojenský ženista, alebo vojenské stavebníctvo (vojenský stavbár, staviteľ), ale myslim že ženista znie lepšie a myslím, že vojenské stavebníctvo sa dá zaradiť do oblasti ženijnej podpory.


Civil and military engeneering môže byť civilné a vojenské stavebníctvo, to korešponduje aj s tým čo robil potom ked prestal vyučovať vo West Pointe pred WW2 (Jeho úspechy zahŕňajú aj riadenie výstavby priehrady na Červenej rieke pri Denisone v rokoch 1938-1940).


Následne sa stal podľa súčasného ponímania logistom - po povýšení na brigádneho generála bol menovaný pobočníkom Náčelníka štábu pre materiál (teraz asi Logistika) (v originále Asst.. Chief of Staff for Material (Service of Supply))
Po reorganizácie SoS sa stal materiálovým riaditeľom vojenských zabezpečovacích síl. (

Citace :

He was promoted to Asst.. Chief of Staff for Material (Service of Supply), and when the SOS was reorganized, he became Director of Material, Army Service Forces
URL : https://www.valka.cz/Clay-Lucius-t23418#156746 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více