Boris III. Bulharský

Boris III of Bulgaria
Борис III Обединител
     
Příjmení:
Surname:
Boris III. Bulharský Boris III of Bulgaria
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
- -
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
Jeho Veličenstvo Car Bulharů His Majesty The Tsar of the Bulgarians
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
30.01.1894 Sofie /
30.01.1894 Sofia /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
28.08.1943 Sofie /
28.08.1943 Sofia /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- Car Bulharského království - Tsar of the Kingdom of Bulgaria
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Boris-III-Bulharsky-t24480#633486 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Boris III. Bulharský Boris III of Bulgaria
Jméno:
Given Name:
- -
Jméno v originále:
Original Name:
Борис Клемент Роберт Мария Пий Станислав Сакскобургготски
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Boris-III-Bulharsky-t24480#633606 Verze : 0

Car (král) Boris III.


(1894-1943)

Boris se narodil 30. ledna 1894 jako korunní princ z panovnického rodu rodu Koburgů. Na trůn nastoupil roku 1918 po abdikaci svého otce Ferdinanda I., který stál na straně poražených v 1. světové válce. V prvních letech po jeho nástupu se země zmítala v násilí a nepokojích, kdy se do země postižené agrární krizí hrnuly statisíce uprchlíků z území odstoupených Rumunsku, Řecku a Království SHS.

Král stál mezi politickou pravicí, reprezentovanou demobilizovanými důstojníky, usilujícími o obnovení "Velkého Bulharska" a vládnoucím (od října 1919) levicovým agrárním hnutím Alexandra Stambolijského, usilujícím o rozsáhlou pozemkovou reformu. Kromě toho na území Bulharska působila silná komunistická strana a makedonští nacionalisté z teroristické organizace VMRO.

V roce 1923 se A. Stambolijski s podporou komunistů stal vítězem parlamentních voleb a byl podruhé pověřen sestavením vlády. To bylo pro pravicové důstojníky a teroristy z VMRO nepřijatelné. Předseda vlády Stambolijski byl 8. června 1923 zavražděn a ministři jeho vlády byli zatčeni. Nový premiér - profesor ekonomie A. Cankov pak za pomoci armády rozdrtil povstání na venkově a komunisty postavil mimo zákon. Ti pod vedením G. Dimitrova začali vytvářet ilegální oddíly a organizovat odpor. 16. dubna 1925 byl v sofijské katedrále spáchán neúspěšný atentát na cara Borise III. Do čela vlády byl poté postaven umírněný konzervativec Ljapčev, ale ani to nepřineslo uklidnění rozbouřené situace. Proto se král rozhodl k razantnímu řešení a v květnu 1934 provedl státní převrat.

V Bulharsku byl nastolen monarchofašismus podle jugoslávského vzoru - parlament byl rozpuštěn, politické strany zakázány. Do čela vlády král jmenoval plukovníka Georgijeva a v lednu 1935 ho nahradil generálem Zlatevem, který poté předal moc profesoru Cankovovi, aby zřídil parlamentní systém bez politických stran. V něm nabyli vrchu nacionalisté, preferující spolupráci s nacistickým Německem.

Když v roce 1941 vpadl Hitler na Balkán, přistoupil car Boris III. k tzv. Ose, za což Bulharsko obdrželo západní Thrákii s přístupem k moři na účet Řecka a od Jugoslávie odtrhlo Makedonii. 6. prosince 1941 vyhlásila Velká Británie Bulharsku válku a Bulharsko o měsíc později vyhlásilo válku Spojeným státům. Hitler donutil Borise III. k rozsáhlé hospodářské spolupráci, v královské vládě zasedli i nacističtí ministři, ale k uzavření vojenského paktu proti SSSR se mu cara přimět nepodařilo. Král zemřel za dosti záhadných okolností ve svém paláci 28. srpna 1943, nedlouho po návratu z jednání s Hitlerem.
Boris III. Bulharský - Dekret Borise III. o schválení antisemitského Zákona na ochranu národa
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=29029666

Dekret Borise III. o schválení antisemitského Zákona na ochranu národa
commons.wikimedia.org

Boris III. Bulharský - Adolf Hitler přijímá bulharského krále Borise III. ve svém hlavním stanu, 25. dubna 1941.
Heinrich Hoffmann, United States Holocaust Memorial Museum, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=103175730

Adolf Hitler přijímá bulharského krále Borise III. ve svém hlavním stanu, 25. dubna 1941.
Heinrich Hoffmann, United States Holocaust Memorial Museum, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Boris III. Bulharský - Boris III. a předseda vlády Kimon Georgiev během zahajovacího zasedání IV. mezinárodního byzantologického kongresu. Sofie, 9. září 1934.
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12039043

Boris III. a předseda vlády Kimon Georgiev během zahajovacího zasedání IV. mezinárodního byzantologického kongresu. Sofie, 9. září 1934.
commons.wikimedia.org

Boris III. Bulharský - Korunní princ Boris ( druhý zprava) a německý polní maršál von Mackensen při prohlídce bulharského pluku v doprovodu vrchního velitele generála Žekova a náčelníka generálního štábu armádního generála Žostova během první světové války.
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6509903

Korunní princ Boris ( druhý zprava) a německý polní maršál von Mackensen při prohlídce bulharského pluku v doprovodu vrchního velitele generála Žekova a náčelníka generálního štábu armádního generála Žostova během první světové války.
commons.wikimedia.org

URL : https://www.valka.cz/Boris-III-Bulharsky-t24480#91160 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více