Výzbroj posádek obrněnců

Diskuse

Co a kde vozili osádky tankůa transportérů za zbraně němci jeden samopal rusové a ti další (jde mi o to co strčit dovnitř aby to trochu odpovídalo
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#91273 Verze : 0
Určitě nějaký poudro na masky a zásobáky do palubních zbraní, náboje do děla.......
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#100317 Verze : 0
to Sherman, ono to je závislé především na vozidle, ne na armádě, třeba dodávky do ruska byly včetně zbraní posádky (byly v tom samopaly Thompson a pistole Colt 1911). Prostě třeba v US byl tank dodáván včetně tohohle, takže tam jsi měl ve vozidle buď samopal M1 nebo M3 (tedy Thompson nebo Greas gun) dále nějaké věci osádky (často se věšely zvenčí aby se nezabíralo místo) munice (tedy i zásobníky do zbraní) byly obvykle v kastlících takže pokud nejde o sumky není je moc vidět, obdobné je to u britských tanků, tam nevím jestli továrna dodávala i zbraně posádky (osobně si myslím že ne) Němci měli rovněž předpis kolik a jakých zbraní je v konkrétním vozidle, stejně i ostatní země jako SSSR nebo třeba italové. Po pravdě ve většině obrněných vozidel na tyto zbraně byl držák a jinde by se neměla objevit, představa tanku zahrabaného krámy posádky je silně mimo, ono je tam i tak dost málo místa Smile navíc dovnitř modelu stejně moc vidět není.
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#100340 Verze : 0
Může tam být nějaký samopal, ale rozhodně né pušku nebo kulomet (skus se s metrovým něčím vzmotet v tanku!
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#102487 Verze : 0
My v T-55 jsme například měli :
řidič - samopal vz.58 sklopka nebo pistole vz. 52 r. 7,62mm později pistole vz. 82 r. 9mm
střelec - pistole vz. 52 r. 7,62mm později pistole vz. 82 r. 9mm
velitel - pistole vz. 52 r. 7,62mm později pistole vz. 82 r. 9mm
nabíječ - samopal vz. 58 sklopka Laughing
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#107813 Verze : 0
Pokud si to pamatuji správně tak za mne byl v T-55 2x Sa 58v (střelec a nabiječ) a 2x Pistole Vz.52 velitel a řidič. Bylo to dáno tím že řidič a vellitel byly poddůstojníci od příchodu k útvaru (prošli PŠ) a střelec s nabíječem byli vojáci kteří rukovali rovnou na útvar (nabíječ se po roce stával střelcem) Pistole se nenosili (jen prázdná pouzdra - zbraně byly vyváženy v bedně a zamčeny na velitelství roty nebo praporu.)
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#107834 Verze : 0
Jo, asi tak nějak to bylo, ale ty sklopky jsme měli jako alternativní zbraň a nosili jsme je převážně do stráže. V tanku dokonce myslím není místo pro uchycení samopalu v prostoru řidiče a proto se dává do pouzdra pistole a do bedny se odkládá samopal.
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#107943 Verze : 0
už si to moc nepamatuju a jezdil jsem s tankem jen poměrně krátce ale uchycení samopalu bylo myslím jen u nabiječe. U velitele (a tedy i střelce) nic takového nebylo. U řidiče určitě taky ne, tam byl u starých verzí pevný kulomet s výstřelnou štěrbinou, u nových byla myslím jen stěna nádrže (dost studená Sad )
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#107986 Verze : 0
To, co považuješ za stěnu nádrže byl ve skutečnosti kryt baterií. k těm se dostávalo tak, že se otočila věž o 90stupňů vpravo a v ose vozidla byly čtyři kusy baterií.
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#108001 Verze : 0
Píšeš: "Může tam být nějaký samopal, ale rozhodně né pušku nebo kulomet (skus se s metrovým něčím vzmotet v tanku!" Ale v tancích made in SSSR byl vezen minimálně v každé páté mašině "záložní kulomet, využitelný i jako Plk" (protiletadlový kulomet) Tanky KV měly dokonce zpočátku otočný držák pro tento kulomet na věži a byl osazen kolimátorovým zaměřovačem (obdobným jako ve stihačkách).
Navíc i pevně lafetované kulomety musejí jít z tanků vyjmout a tak se s nimi musí dát vymotat !! U válečných a poválečných tanků byly tyto kulomety dokonce se sklopnou či posuvnou opěrkou (DT-DTM) a vezly se pro ně i sklopné nožičky.
Něco o tom vím, protože T-34 je můj zamilovaný stroj a u T-54 jsem dosloužil jako zbrojíř.
PeS
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#111595 Verze : 0
Petře, máš pravdu, ale tady spíše šlo o dotaz na osobní zbraně osádky.
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#111799 Verze : 0
To Smola Petr: na modernějších tancích jsou pro přídavné zbraně udělány speciální držáky vně věže protože vnitřek je přeplácaný vším možným, např. balistickým počítačem, spoustou snímačů a podobně, tak by se tam opravdu už téměř nic nevešlo a nebo by to bylo zase na úkor munice, která je již tak dost ochuzená a dále by se snížila bojová hodnota vozidla. Proto se již na moderních tancích montují různé přihrádky a držáky pro uchycení zbraní vně vozidla.
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#111860 Verze : 0
myslím že u německé panzerwafe se jednalo hlavně o pistole P08, P38 samopaly MP 38, MP 40 a ruční granáty Surprised Very Happy Shocked
URL : https://www.valka.cz/Vyzbroj-posadek-obrnencu-t24499#139692 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více