Média proti válce

Diskuse

Co jsem tak pochopil, tak americká média zobrazovala vietnamskou válku dosti zaujatě proti americkým vojákům. Ti byli pak veřejností vnímani jako zabijáci žen a dětí a nebo jako feťáci. Co vedlo média k tomuto přístupu? Copak byli jejich ředitelé hippies #Fadeing color nebo se prostě takovéhle zprávy lépe prodávaly? Byl tenhle přístup k válce už od začátku nebo tomu pomohl incident v My Lai v roce 1968? Docela by mě to zajímalo, protože tento jejich přístup měl svůj podíl na 60000 sebevražd amerických vojáků , kteří jeli do války (odvedencům bylo kolem 19 let) s tím, že je tam posílá vlast a po návratu zjistili, že jimi naopak většina lidi opovrhuje.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#91354 Verze : 0
Je to fakt zaujmave, myslim ze my z krajin celkom pomimomo mozeme len spekulovat co sa prehanalo hlavou tym co to secko vymyslali a davali do sprav. Urcite je nutne podoknut ze Vietnam bol plny novinarov, ale vtedajsi vojnovi korespondenti neboli skutocnymi odbornikmi, ktori by sa fakt "vyznali" v obore. cAsto to boli "slecinky z mesta". Ale velka cast sprav bola v podstate pravda, boli vsak podane formou, ktora bola v prevaznej vacsine namierena proti Americkym vojakom. Novinari sa casto zameriavali prave na chyby, zlociny a ostatne "hluposti" ktore tam Amici robili. Vojna vo Vietname sa viedla extremne neefektivne a neadekvatne tamojsim specifickym podmienkam... O neporiadok a ludsku hlupost a krutost bolo mozne zakopnut na kazdom kroku, zda sa mi byt prirodzene, ze o tom novinari pisali a ukazovali to, chyba bola aj v samotnych bojujucich a veliacich Amikoch, ktorych sa problemy tykali, pretoze sa neuskutocnilo nic na zmenu pomerov, opravu chyb... skratka nic. To co si mysleli Americania a svet, ktory vo Vietname nikdy neboli, bolo logicke a priamo vyplyvajuce z toho co videli, poculi a citali. Je vsak tiez extrem, ked sa spravali k veteranom tak, akoby to oni prehrali vojnum akoby oni vsetci boli vrahovia... je to smiesne a strasne ako cela vojna. Myslim si ze zamer zachovania demokracie vo Vietname bol krasny, ale bohuzial dost chaby dvovod na to aby tam zomrelo 60 000 vojakov. V podstate je to tak ako si pisal, k neobjektivite prispeli rvozne faktory - nevedomost a fuserstvo novinarov, vtedajsia nalada v USA a vo svete, ktory v tej dobe preferoval MIER, LASKU, SEX... Ako aj to ze exkluzivne zabery krvacajucich matiek a deti, okolo ktorych stoja Am. vojaci a uchechtavaju sa na nich v tej dobe dozaista isli na odbyt. je len chybou, ze nik nepisal a nenatacal filmy a reportaze o zverstvach Vietkongu a Vietnamskej Ludovej Armady, ze nikto neukazoval Am. vojakov ako pomahaju civilnemu obyvatelstvu, ako nasadzuju svoje mlade krky niekde uprostred pekla, v nejkom bohom zabudnutom ryzovom poli na konci sveta...
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#91669 Verze : 0
ako už povedal ace1stcav tak po vojne spáchalo 60 000 vojakov samovraždu či už predávkovaním drog alebo sa zastrelili. Priemerný vek vojakov ako si povedal bol 19 rokov(v druhej svetovej vojne to bolo 26 rokov). mnoho z nich si nemohlo vela rokov nájsť nejaké trvalejšie zamestnanie. na mladých ľudí negatívne vplývala brutalita vojny, po príchode domov sa ale stretli s tým, čo dovtedy nezažili žiadny iní americkí vojaci. američania ich považovali za obyčajných hrdlorezov a vrahov nevinných. ani tlač a televízia im nepomáhala a ukazovala ich iba v najhoršom svetle. až v roku 1984 postavili na počesť padlým "stenu" ktorá je vo washingtone.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132682 Verze : 0
Bohužel v tom co píše motovydlo je pravdy jen kousek. Bylo několik velmi solidních a úspěšných kampaní které byly zaměřeny na vietnamské civilisty. Právě to vedlo vracející se vojáky k velmi drsnému probuzení, do Vietnamu šli "bojovat za vlast" viděli i celkem solidní snahu US (a korupci na strane vietnamců) pak přišli domů a zjistili že díky snaze ušmudlanců s kytkou ve vlasech se na ně spousta lidí kouká jako na zločince. Paradoxně byly publikovány v USA především zločiny vlastních vojsk jako My-Lai, zatímco podobné akce nepřítele nebylypublikovány vůbec, nebo byly bagatelizovány. Novináři se zcela jednoznačně nechovali neutrálně (naopak byli na straně nepřítele) to ostatně vedlo i k odchodu z Vietnamu (ne vojenské prohry).
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132718 Verze : 0
ace : muzes prosim uvest, z jakeho zdroje mas to cislo (60.000) ? vzhledem k celkovym ztratam americanu ve Vietnamu (55.000) se to zda dost vysoke cislo, rad bych si to overil. Diky.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132744 Verze : 0
:!:tu je príklad toho ako sa američania správali k civilnému obyvateľstvu Exclamation
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132799 Verze : 0
to eddie ivo a jak jsi poznal že jsou to civilisté a ne vietcong? Z toho že to napsal nějaký levicový novinář? Nebo ve své mladistvé naivitě myslíš že vietcong nosil uniformy a dal se na fotkách poznat?
Jen tak mezi námi co třeba sestřelení piloti ubití a pohození v rýžových polích (dodnes jich amíci hezkých pár postrádají a vietnamci přiznávají že tohle dělali) nebop co třeba vybití sirotčince ve Fu-Than (tam ti hodní "partizáni" vybili děti asi tak ve tvém věku) bohužel o zvěrstvech vietcongu se toho moc nepíše (ne proto že by nebyly, ale proto že za a) k tomu nebrali novináře, za b) by se to těm levě smýšlejícím nehodilo do krámu (obvyklá výmluva té doby byla "ty já si neplatím")
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132805 Verze : 0
navic staci si precist zazitky nejen americkych vojaku o tom, jak nachazely sve kamarady zmucene, stazene z kuze a s genitaliemi nacpanymi do ust, bez nosu a usi, a potom muzem bavit ...
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132818 Verze : 0
jasne aj vietnamci robili zverstvá (ako som čítal aj počul)ale ja som len chcel ukázať ako to vtedy v amerických médiách vyzeralo. nechcem tým šíriť nejakú propagandu Smile
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132821 Verze : 0
Pokud chceš uvést jak to vypadalo v médiích té doby asi není moc logické to uvést větou "tu je príklad toho ako sa američania správali k civilnému obyvateľstvu" ta jednoznačně navozuje něco zcela jiného, tedy tvrzení o něčem ne konstatování o chování médií
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132825 Verze : 0
Podobna situace s medii byla i u nas na konci valky v Afganistanu a po odchodu z teto zeme.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132907 Verze : 0
Podobná situace je s médii i kolem Čečenska a spousty dalších zemí. Bohužel o tom že by novináři nějak moc prahli po pravdě se říci nedá, obvykle mají předem jasný názor, s tím k události přistupují a do něj napasují i skutečnost značně odlišnou. takže pak se v případě útoku těch s kým média sympatizují dozvíme že mnohonásobná vražda kterou spáchal sebevražedný terorista je valstně jen odpověď ubohých neviných (dosaďte si sami zda palestinců, čečenů, iráčanů....) to že vrah byl z rodiny chudobou jednoznačně netrpící je samozřejmě vedlejší. Bohužel tohle není výsadou války ve Vietnamu a tehdejších "hnutí za mír" ale podobné věci vidíme i dnes. To že lidé kteří mají k věci co říci jsou buď vypuštěni vůbec nebo je jejich řeč zkrácena tak že pozbývá smyslu a řeč nějakého "aktivisty který o věci sice nic neví, ale má nezlomné přesvědčení je v plném znění je běžné.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#132935 Verze : 0
Těch 60 000 je údaj z knihy Lovci Lebek od M.B. uvedený v Závěru. Sice působí opravdu hodně přehnaně, ale při způsobu války v Namu a ještě toho "uvítání" doma by nemusel být zas tak silně nereálný, ale ověřit ho asi půjde velmi obtížně.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133563 Verze : 0
no, bral bych to HODNE s odstupem ... byt prijeti vojaku doma nebylo nejlepsi, presto se neda rict, ze by je zeme odmitala, protoze oni byly stejne tak donuceni bojovat, jako jejich protivnici, takze to bych rozhodne nepovazoval za duvod, aby na kazdeho mrtveho z vietnamu pripadla jeste jedna sebevrazda ... kdyz uz jsem v tech cislech, Vietnamem proslo za doby americke angazovanosti v teto oblasti celkem


2.709.965


vojaku, coz by tnamenalo jednu sebevrazdu na kadych 45 vojaku bojujicich ve Vietnamu, a to se mi zda dost vysoke cislo. Je mozne, ze v tom urcitou cast hrajou drogy, ktere vojaci brali, a ktere i po navratu domu mohli hrat urcitou roli, ale 60,000 bych nebral jako realne cislo.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133564 Verze : 0
Tak 1 sebevražda na každých 45 vojáků je vážně trochu moc. Ale ono ve 20ti strávit rok v tak brutálním prostředí, doma se dočkat nadávek a ještě třeba nemožnost najít práci (zvláště pro ty, kterým už zůstaly natrvalo různé následky zranění) k tomu všemu noční můry to musela být slušná zátěž.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133592 Verze : 0
o tom vubec nepochybuju, jen se mi nezdalo to cislo jako takove Smile valka neni nikdy prijemna, ani ve Vietnamu, ani nikde jinde Sad (no, snad jen tady Very Happy)
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133594 Verze : 0
Bitaxe ma pravdu. To co si dnes mozeme precitat v novinach alebo uvidiet v televizii nie je vzdy cela pravda, popripade to casto ani pravda nie je. Bazilitovanie nad tym sem ale asi nepatri. Chcel by som vsak podotknut, ze aj napriek tomu si myslim ze Amici vojnu neviedli vhodne a velka cast operacii vyzerala ako busenie zbranami do dzungle... casto prazdnej. Podla mojho nazoru spocivala najvecsia chyba v tom, ze sa Amici spolihali na to ze nepriatela zlikviduju tym, ze postrielaju vela jeho vojakov. Jednoducho pri boji vytvorili kruhovu obranu, nechali okolo seba busit delostrelcov, zhadzovat napalm a bomby. To vsetko sice viedlo k stratam nepriatela, ale nie v konecnom dvosledku k jeho porazeniu. Do protiutokov Americania nezvykli vyrazat vcas a tym nechali nepriatelovi cas na to aby zdrhol. Niekedy az do Kambodze. Utoky, ci skvor neutoky na okolite "neutralne" krajiny by mohli kludne byt ako samotna kapitola v tomto fore. Samtona neschopnost americanov dlhsiu dobu pacifikovat pozemnymi jdnotkami Ho Ci Minovu cestu, bola jednou z hlavnych pricin ich neuspechu. Spet vsak k neuspesnym operaciam... Napr. "Cedar Falls" ako aj vecsina utokov na "Zelezny trojuholnik" blizko Saigonu nepatrili k velmi podarenym akciam, ktore v pripade ze by mali pre Amikov pozitivnejsi vysledok mohli zmenit priebeh vojny. zaujmavy je tiez neuspech zachrany Am. zajatcov z tabora Son Tay kde si Amici nasrali na hlavu ked sposobli v oblasti tabora povodne, ktore mali za nasledok ze zajtacov premiestnili este pred tym nez ich stihli zachranit. Nemyslim si ale ze je podstatne kydat na spatlanu pracu Amikov. Takisto zlyhavala pomoc obyvatelstvu, boj proti korupcii. To secko malo za nasledok ze vlada krajiny (juzneho Vietnamu) bola krajne nepopularna medzi obyvatelstvom, co pre nu nebolo zrovna najlepsie a samozrejme nahravalo to partizanom. Amici ani napriek tomu ze to bolo zname nepodnikli nic poriadne co by zmenilo situaciu.
Samozrejme existovali aj uspesne operacie, 1. aeromobilna divizia napr. zabezpecovala v oblasti An Khe jednu z najbezpecnejsich oblasti Vientamu, to secko sa jej podarilo vybojovat samej... Skoda ze amici nemali viac takychto vykonnych jednotiek. Pravdepodobne by vojnu vyhrali.
Co sa tyka tolkych samovrazd verim tomu ze to tak je. Niekde som dokonca cital ze Vietnamski veterani tvoria podstatnu cast bezdomovcov v USA.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133726 Verze : 0
Motovydlo : musim konstatovat, ze pokud uvadis, ze americani vojnu nevyhrali kvuli svemu vojenskemu postupu, si na omylu. "Prazdne buseni do prazdne dzungle" by jiste nezpusobilo ztraty 3 milionu mrtvych severovietnamcu, coz je 60x vice nez pocet padlych americanu ! valku ve vietnamu americane neprohrali vojensky, ale politicky a prevazne na domacim, tedy americkem "bojisti". Protoze je pomerne casto uvadeno, ze kdyby americane z vietnamu sve vojaky nestahli, byl Severni Vietnam na pokraji kolapsu, protoze tak vysoke ztraty si nemohl dovolit, a i hospodarsky to melo velmi vyznamny dopad. Byt podporovan nekterymi komunistickymi zememi, nebyl by schopen valku o mnoho dele prodluzovat, pokud by ztraty byly stejne vysoke i nadale. Pravdou je druha cast toho, co rikas, tedy ze americane, byt by zvitezili vojensky proti Severnimu vietnamu, neudelali nic proti korupci a problemum vietnamu jizniho.
Ale o prohre americanu ve Vietnamu rozhodla prave zde diskutovana media a politicke mineni doma, nikoliv vojenska situace ve Vietnamu.



Co se tyce sebevrazd, to cislo by jiste potrebovalo upresnit, nebo nejak rozklicovat, zdali to jsou sebevrazdy SPOJENE s valkou ve vietnamu, nebo zdali jsou to sebevrazdy OSOB, ktere kdykoliv v minulosti bojovali ve vietnamu (coz nemusi mit nutne spojitost s tou valkou ...). Statistika je velmi zkreslujici, pokud nerozumime datum, ze kterych byla porizena. Zbytek si muzeme jen domyslet a diskutovat.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133793 Verze : 0
Přesné číslo sebevražd vietnamských veteránů asi nepůjde nikdy zjistit, ale narazil jsem na zajímavé stránky:
http://www.suicidewall.com
Tam je uvedené rozpětí 20 000 až 200 000 Shocked U tak vysokého čísla je uváděn důvod nízkých oficiálních statistik, místo sebevraždy byla úmrtí hodnocena jako nehoda. Šlo především o automobilové havárie pod vlivem alkoholu a postřelení se.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133885 Verze : 0
podle me to dost neverohodne, jedna se odhady a dohady, protoze kvalifikovat jizdu pod vlivem alkoholu za sebevrazdu je hloupost (i kdyz na druhou stranu to sebevrazda je, i kdyz v trochu jinem slova smyslu). Dale se tam uvadi, ze se jedna o pocet umrti veteranu az do roku 1993, tedy nejakych 20 let po konci valky a 30 let od prvniho nasazeni, kdy uz se da velmi tezko vysledovat nejaka spojitost mezi sebevrazdou a valkou ve vietnamu, to se na me nezlobte ... samozrejme ze vietnamem proslo pomerne dost vojaku, a mnoho z nich po konci valky ve vietnamu zemrelo, at umyslne, nebo nahodou, ale cele to davat do spojitosti prave s valkou je neprukazne. To je jako sledovat, kolik lidi kteri jedi pizzu umre pri autonehode a davat z toho dohromady nejakou souvislost Smile navic se to tam snazi srovnavat s druhou svetovou valkou, kterou proslo nepomerne vic vojaku, ale srovnavaji ztraty z ww2 se ztratami A "sebevrazdami" vietnamu, aniz by se vubec zabyvali tim, kolik vojaku Z WW2 po svem navratu take spachalo sebevrazdu (protoze byli zraneni, traumatizovani, invalidni ...). Uz to je dukazem toho, jaky cil ma tato stranka - umele navysit ztraty americanu ve vietnamske valce a tim jeste vice dokazovat jeji nesmyslnost. Tak se to ale delat neda.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133886 Verze : 0
btw, po precteni nekterych z tech pribehu ktere tam zminuji z toho mam jeste rozporuplnejsi pocit ... vetsina tech zkazek je z druhe ruky, kdy nekdo nekde slysel, ze se nekdo predavkoval, nebo tak neco ... dale jsou to incidenty s drogami, ktere lidi v te dobe brali nezavisle na valce ve vietnamu, a predavkovani se nemusi vzdy rovnat sebevrazde ... mnozi spachali sebevrazdu az treba v roce 1999, pote co si uvedomili, ze ve vietnamu to vypada ted jako tehdy a ze umirali zbytecne (coz se take tezko da kvalifikovat jako primy dusledek valky, ale naopak to jde na "ucet" vyse diskutovanych novinaru a politiku). Dale tam jsou pripady, kdy se konstatuje, ze dotycny ktery spachal sebevrazdu nebyl ani prvni z rodiny, ani posledni, ktery tak udelal. To take o necem vypovida. Jak rikam, PRIMA spojitost s valkou ve vietnamu se tam hleda tezko, je to jen jedna ze "vlastnosti" lidi, kteri sebevrazdu spachali, a protoze to je zamerene prave na tuto valku a nejsou to pribehy VSECH lidi kteri v USA sebevrazdu spachali, zda se ze tam nejaka spojitost je. Dle meho neni.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133889 Verze : 0
Spojitost s Vietnamem tam může být, část z nich by zřejmě nikdy nefetovala a nebo se neopíjela, ale otázkou je na kolik si za to můžou sami. Pokud někdo prožil celý svůj turnus v alkoholovém nálevu, pak na něj stejně nemohla mít válka žádný velký psychický účinek. Na druhou stranu přiject domů a být označen automaticky za feťáka nebude zrovna příjemné.
Ty stránky sem zmínil hlavně proto, že je tam zmíněna studie, uvádějící číslo 20 000 sebevražd od počátku konfliktu do roku 1993. To může být reálné minimum, méně už to zřejmě nebude. Nic to ale nemění na katastrofě toho, že velká část sebevražd byla úplně zbytečná, způsobená médii ukazující popálené vietnamské děti a vlastní vojáky jako největší odpad, nemluvě o velmi zvláštním politickém přístupu k válce Sad
Tady je jedna stránka přiklánějící se k nižším číslům a zpochybňující vysoké počty sebevražd:
www.mystae.com
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133896 Verze : 0
Ono by ještě bylo zajímavé ve vztahu k lidem téhle (vlastně mé Smile ) generace zjistit kolik jedinců kteří nikdy ve vietnamu nebylo se předávkovalo, uchlastalo se nebo se zabilo v autě pod vlivem drog nebo alkoholu. Ono fetování se pro "děti květin" nejevilo ničím špatným a věci jako LSD byly rozšířeny docela běžně i v nevojenském sektoru (pravděpodobně dokonce víc, jen se to tolik nesledovalo) takže bych tyhle statistiky bral s velkou rezervou. Je jinou otázkou zda pro veterány z Namu byly obdobné resocializační programy jako pro ty z WWII. Ale za to nemohou oni ale spíše právě tlak médií který neumožnil tak jednoduché zapojení veteránů do civilního života.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#133914 Verze : 0
Admin, to ze Jednotky Americanov a ich spojencov zlikvidovali vela partizanov a vojakov VLA neviedlo k vitazstvu, pretoze v obdobi ofenzivy Tet, ako aj v ostatnom obdobi, kedy sa vo Vietname viedli najintenzivnejsie boje nestracali vojakov iba komunisti. Ked sa na to pozrieme cisto matematicky a neludsky, tak to mame straty zhruba 25 partizanov na 1 Americana, ale je to jedno ci to bolo 100:1 alebo 4:1, predstavitelia Severneho Vietnamu na cele s Ho Ci Minom sa nezodpovedali nikomu. Mohli hnat svoj narod do mlynceka na meso, dokedy sa im to zdalo byt vhodne. Kdezto americky prezident, ktory sa spolu s celou svojou "demokraticky" zvolenou vladou musel zodpovedat milionom Americanov, ktori mali volebne pravo. A tym sa ani velmi nepacilo ze ich synovia, manzelia a bratia idu bojovat a umierat do Vietnamu, krajiny ktora im moze byt celkom ukradnuta, pretoze v nej nic okrem hladu nie je. TAKZE zatial co Severny Vietnam spolu s Vietkongom stratil 100 000 muzov a zien v zbrani, a Americania ledva 1000 tak, v Hanoji prisli za Ho Ci Minom kadrovnici a povedali: "pozri to nevadi Nguyen, naverbujeme nove rocniky a nabuduce budeme mat mozno stastie", kdezto pred bielym domom nabehlo 100 000 hipikov a slobodnych matiek a ja este neviem koho s transparentami a horekovali, ze co sa to v tom prekliatom 'Name deje. Preco tam zomiera tolko Americanov, ked len pred dvoma tyzdnami Westmoreland v televizii rozpraval, ze sme na pokraji vytazstva. Teda ukazalo sa, ze komunistov a obzvlast v juhovychodnej azii neporazis tym ze ich budes zabijat vo velkom, bez toho aby si vtrhol do ich krajiny.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#135591 Verze : 0
motovydlo : ale je vseobecne znamo, a tvrdili to prave severovietnamsti cinovnici, ze pokud by americane jeste chvili pokracovali ve stavajicich bojich, zejmena v bombardovani Severniho Vietnamu a v likvidaci partyzanskych skupin a HoCiMinovy (cyklo)stezky (modri jiz vedi Very Happy), severni vietnam by jiz dele NEMOHL ve valce pokracovat. Protoze ac si myslis ze jeho zdroje byly neomezene, neni to pravda, a ztrata tri milionu lidi byla pro NVA dost citelnym zasahem. Bombardovani vyrazne narusovalo jak dopravu, tak hospodarstvi zeme. A nakonec jak sam pises, americani neprohrali VOJENSKY, ale POLITICKY, respektive MEDIALNE, a o tom se tu bavime Smile Protoze to, ze americani ztratili x tisic vojaku a jejich rodinam se nelibilo ze nekdo nekde umira neni VOJENSKA prohra, ale POLITICKA ... Bohuzel tato valka nemela stejnou silu jako treba WW2, kde vsem bylo jasne za co bojuji a co je v sazce, pokud nebudou bojovat, a take PROC maji i ty ztracene zivoty smysl. Vietnam ten smysl nemel. Alespon z tohoto pohledu ne. Ale nelze tvrdit, ze by Americane (a jejich dalsi spojenci, americani nebyli ve Vietnamu sami ...) prohrali vojensky.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#135619 Verze : 0
Ono to bylo i tím že vietnam neměl to "reklamu" jako WWII nebo třeba Korea. Ani do WWII se amíci moc nehrnuli a po pravde řečeno mediální "dýka do zad" jak se v novinách řikalo Pearl Harboru je posunula do řad spojenců se kterými před tím sice sympatizovali ale na vojenskou podporu to moc nebylo. Náhle se objevil nepřítele a bylo možno lidem vysvětlit proč a zač jdou bojovat (ostatně i pak byly hlasy že by se měli vypořádat hlavně a japonci). Podobně v Koreji kde se dalo vše mediálně "prodat jako pomoc spojenci, operace OSN a boj proti komunismu (v té době celkem oblébený). V případě vietnamského konfliktu tohle (bohužel) učiněno nebylo a naopak po nějaké době byl tisk (i další média) poměrně úspěšně převeden na stranu nepřítele, no a bojovat na dvou frontách je vždy dost bezvýchodné. Takže na nátlak "veřejného mínění" prezentovaného tiskem se několikrát zasahovalo i do vojenských operací (bylo třeba zastaveno bombardování severu, přes to že především bombardování přístavů a Hanoje bylo velmi účinné. podobné to bylo i s operacemi proti Ho či minově stezce, ta z části šla po území sousedních států a tlak byl (ne těch států ale domácích novinářů) nepodnikat útoky mimo Jižní Vietnam. Zde prostě pátá kolona levičáků odvedla dobrou práci, a je celkem jedno že ti "leví" v US by na naše poměry asi leví nebyly Sad
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#135626 Verze : 0
Adminovi este raz Smile V skutku mate pravdu v tom co vravite, Severovietnamci vojensky prehravali, (zaujmam sa o temu a rad by som podotkol, ze situacia na bojovom poli bola velmi neprehladna, Amici neprehrali ani jednu bitku, ale nedarilo sa im kontrolovat krajinu a rozkladat partizanske hnutie, pokial ho nemohli vytiahnut z dier do otvoreneho boja v ktorom mohli partizanov pobit - cize da sa povedat ze iniciaivu mali v rukach komunisti)... ale vratme sa spet, aj ked severovietnamci vojensky prehravali, tak aj tak dokazali VDAKA MEDIAM premenit svoje neuspechy na uspech. Americania jednoznacne bili a drvili partizanske jednotky velmi tvrdo, ale narod doma v USA nebol ochotny akceptovat vysoke straty, ktore im partizani posobili. Okrem toho Media ani americka Armada, neboli schopne prezentovat uspechy na bojovom poli inak nez vacsim poctom zabitych nepriatelov. To v USA nikoho neuspokojovalo a tak tlacili na prezidenta aby dobojoval. Akurat ze vtedy nikdo nechapal ze dobojuje bud tak ze sa stiahne, alebo tak ze straty sa este zvecsia, tak ako by sa musel zvecsit rozsah konfliktu po tom co budu napadnute okolite staty aby bola pretrhnuta Ho Ci Minova cesta a aby bola likvidovana SVA vo svojich taboroch mimo Juzneho Vietnamu. Severovietnamci Americanov neporazili vojensky, prelstili ich vsak (asi preto ze v USA nebola v tej dobe nalada, ani nijaka snaha pochopit problemom Juhovychodnej azie) uplne rozdrvili NA POLITICKEJ A MORALNEJ UROVNI, pretoze cely svet (aj cast Amikov) od vtedy povazoval Americanov za hrdlorezov a vrahov a ja neviem este akych sialencov, napriek tomu ze sami komunisti vo Vietname neboli ziadne kvietka a k svojmu narodu sa chovali rovnako kruto ako Amici. Nevahali mrzacit a zabijat svojich krajanov, avsak nikoho z medialnej sfery tieto zlociny nezaujmali. Komunisti plne cenzurovali svoje zlociny a zato zvalicovali chyby a zlociny Americanov. Je velmi zaujmave ze rovnako ako oni to robil aj zvysok "demokratickeho" sveta, ktory pred zlocinmi Severneho Vietnamu a Vietkongu zatvaral oci.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#135955 Verze : 0
Ohledně té komunistické cenzury bych si nebyl tak jist. Na jihovietnamském venkově pomocí terorizování obyvatelstva získavali jídlo (rýži) a peníze a rozhodně to netajili. Stejně tak únosy nebo vraždy vládních úředníků. Tam jim naopak strach lidí pomáhal.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#136087 Verze : 0
Ospravedlnujem sa, ak z mojho pripevku vyplyva ze by partizani azda utajovali svoje zlociny. To teda nie! Oni sa ich nijak nesnazili zakryvat, ale ani o nich nehovorili v televizii pred celym narodom. Teror umne vyuzivali vo svojej politike, ci skvor strategii na vybojovanie vojny o mysle a srdcia Juhovietnamcov. Ich taktika chlebu a bica, bola pomerne ucinna. Az v poslednych rokoch vojny, ked svoju krutost na obyvatelstve uz prehnali sa tomu obyvatelia Juzneho zacali protivit. Ale bolo uz neskoro, ich armada bola v rozklade.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#136125 Verze : 0
Vzhledem k režimům podporujícím Severní Vietnam není nad úlohou jejich médií ve válce nic moc k debatě. Tam byla jasně daná strana zlých imperialistů vykořisťující chudé obyvatelstvo a nic jiného se mezi lid nesmělo dostat a v samotném Vietnamu se o nějakém vlivu médií asi nedá moc mluvit.
Mě spíše zajímá, proč se vlastně většina amerických a všeobecně západních médií stavěla tak negativně k americké armádě? Přeci jen tvrdit o vlastních lidech, že jsou zabijáci dětí a přiject natáčet, jak ti chudáci severovietnamci trpí po náletu B-52 na Hanoj mi připadá poněkud zvrácené Confused K tomu snad museli mít nějaké důvody.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#136177 Verze : 0
to Ace1stCav a to že se levice dostala přes university a některá hnutí k tomu že dokázala ovlivnit média (kdo nesouhlasil s odporem k válce byl samozřejmě Mc Carthysta) ti nestačí? Podívej se na obdobnou situaci dnes i tady vidíš relativně malou skupinu lidí hlásajících multikulturalismus kteří pomocí medií dokáží tlačit na všechny s tím že je třeba "chápat jiné etnikum" přesto že opačný směr, tedy to že dotyčné etnikum by chápalo nás vidět není. Mnoha (možná většině) se to sice nelíbí, ale když se ozvou jsou nazváni rasisty, nebo (protože to třeba s araby nejde) xenofoby. Situace tehdy byla podobná, kdo se ozval byl v médiích (alespoň v některých) pošpiněn, a ostatní prostě drželi zobák. A důvod k tomu špinit vlastní zem? Zkus se zeptat spousty našich politiků jaký k tomu mají důvod (třeba i pro omluvu němcůmza odsun - ne za způsob odsunu což je docela zásadní rozdíl)
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#136179 Verze : 0
presne tak


Motovydlo : ja v podstate reagoval na tve vety "To vsetko sice viedlo k stratam nepriatela, ale nie v konecnom dvosledku k jeho porazeniu." pripadne "mit takovych jednotek vic, urcite by valku vyhrali" / volne citovano. V tom je ten problem, samozrejme ze obe vyse uvedene vety jsou nepresne, americky zpusob boje BYL ucinny a VEDL k vojenske porazce a technickemu/hospodarskemu vycerpani protivnika. Nebylo treba DALSICH jednotek, JINYCH nebo snad LEPSICH, jedine, ceho se Americanum ve Vietnamu nedostavalo byla podpora z domova, a na tom se shodujeme oba Smile Ja proste jen nemam rad, kdyz se nekdo snazi tvrdit, ze americka taktika ve Vietnamu nebyla uspesna pouze proto, ze nemeli pod kontrolou casti venkova (to bychom mohli tvrdit, ze nemecka taktika take nebyla uspesna, kdyz v Rusku i na Ukrajine byly oblasti, kam se nemecky vojak bal vlezt, protoze tam byli partyzani ...). Tak si myslim rozumime.


K tem mediim neni co dodat, proste existuji VZDY urcite zajmy, politicke, mocenske, hospodarske, a kazda strana se je snazi prosadit. Paralela s valkou v Iraku je zretelna, kdyz to vypadalo jako snadne a jasne vitezstvi, tak byli vsichni "hrdinove" pro, najednou tam padlo uz vic jak 2000 vojaku, a ejhle, kongres hlasuje o stazeni vojaku a kdekdo uz obratil kabat ... UPLNE stejny problem jako ve Vietnamu, to se NEDA resit stazenim a delanim, ze se nic nestalo, jen aby se docasne zachranilo par zivotu (jasne, ani jeden neni muj, ale i tak si to troufam tvrdit), protoze po takovem stazeni bude nutne nasledovat destabilizace zeme a prevzeti moci silou, ktera je v podstate jeste horsi, nez ta, proti ktere byla puvodne valka vedena. A ve Vietnamu to bylo stejne, kratce po americkem stazeni celou zemi ovladli komuniste a jak to tam vypada a jak "dobre" se tam zije se muzeme presvedcit i ted. Bohuzel zivoty odpurcu komunistickeho rezimu ve Vietnamu uz nejakeho "hippickeho" novinare ve Statech moc nezajimaji, hlavne ze "jejich hosi" budou zpatky doma ... A takovy je svet, plny pokryteckych svini zenoucich se za slavou, a kdyz se ji nedostava, snazi se zachovat si alespon jeji cast, bez ohledu na to, kdo kde bude muset zemrit.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#136381 Verze : 0
Paralela s Irákem je velmi trefná, on totiž nikdo nepočítá s tím že když se US nestahnou tak to v průběhu několika dalších let bude stát třeba dalších 500 životů američanů, ale když se stáhnou tak nastoupí velmi pravděpodobně režim nemající na mysli nic dobrého a v relativně krátké době dojde ke střetu který bude stát mnohem víc životů. Historie sice nesnáší "kdyby" ale stejně jedno použiju Smile Kdyby se po osvobození Kuvajtu spojenci nezastavili a pokračovali na Bagdád byly ba asi ztráty minimální a podpora obyvatel velká, obdobně v očích "veřejnosti" by byli hrdiní osvoboditelé proti nimž se nedá nic namítat (ani z pohledu muslimů) ten několikaletý oddych kdy Irák dál byl nebezpečím se myslím krutě nevyplatil, dnes jsou spojenci vnímáni aspoň z části jako agresoři a ani obyvatelé se neschodnou jestli je mít rádi nebo ne.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#136432 Verze : 0
Nedávno se mi dostaly do ruky výstřižky z našich periodik z let 60 a 70.Je zajímavé číst názory tehdejších novinářů,a různých autorů stojících na té"správné straně".Například podle podle jednoho pána jenž dokonce užíval před svým jménem titul Dr. /nevím jestli si mohu dovolit jmenovat, ale článek vyšel v Letectví v roce 73/ v NAMu docházelo ze strany spojenců k genocidě .V jiných článcích se píše o "americkém teroru" a o "hrdiných partyzánech" bránící své domovy už ani nemluvím.Je zajímavé tyto články pročítat už jenom proto ,že si udělám celkový pohled na názor tehdejšího"svobodného světa".Vým, že to bylo dáno dobou a politickou situací u nás, ale zjistil jsem ,že podobné názory přežívají v některých lidech dodnes. S té doby jsou také impozantní reportáže o obráncích města Vinch,návštěvě Jane Fondové v Hanoji, o táboře Benning.Po analízách několika autorů v tehdejším "zápisníku" a článku je mi jasné, že spojenci nemohou ve vietnamu nikdy vyhrát.A co se týče lidského potenciálu je to vubec v .....,protože v roce 66 NFO uvádí likvidaci nebo zajetí přibližně 600 000 nepřátelských vojáků,ukořistěno 70 000 kusů zbraní a zničily2000 letadel a to od roku 1960. v podobných výkvětech tehdejších reportérů by se dalo pokračovat. Už ani nemluvým o peněžních darech jenom z naší republiky.Stav konta čtenářů Z'72 v roce 72 činil 92 000.Věřím tomu, že podobné správy se dostaly i do rukou i čtenářům ve "státech" a to z menších deníků,po podobných článcích bych taky uvažoval o správnosti celé války.Chtěl jsem jenom nastínit o čem se tehdy psalo v našich periodikách a věřím ,že i v jiných státech to nebylo lepší.A když k tomu například přidám knihu "Rozhovory s Američany" tak tahle válka nebyla k..... populární.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#137588 Verze : 0
to Zdeněk zřejmě jsi narazil na řadu článků "technika která nezlomila vietnamský lid" Smile nebo podobná moudra. To že se to tisklo u nás je celkem normální, problém ale byl (a dnes znovu je v souvislosti s Irákem) že se podobné články tiskly v US tisku a obecně se média stavěla na stranu nepřítele. (to že my jsme vychvalovali vietnamce je samozřejmě logické - byli "naši")
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#137591 Verze : 0
No já tím chtěl jenom naznačit,že nedokážu pochopit,že vláda jenž pošle své muže do války,nechá podobnými"žblepty"jaké vycházeli i u nás deptat národ a následně své hrdiny i zatratí.Ato vše defakto kvůli pár pisálkům,kteří nebily možná ani schopni pochopit celou situaci a díky propagandě nepřítele,která naopak podle mne byla na vysoké úrovni.Zmínkou o článcích jenž vycházeli u nás jsem chtěl pouze ukázat co asi tak mohlo vycházet za elaboráty i jinde ve světě a myslím si ,že i vycházelo.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#137623 Verze : 0
Myslím že v tom máš naprostou pravdu, bohužel tak demokracie funguje a tohle je jedna z jejích stinějších stránek Sad
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#137625 Verze : 0
dam trochu jiny priklad : dnesni idnes ohledne tisici popravy vraha v USA :


[code:1]
Boyd, veterán z vietnamské války, byl odsouzen za brutální vraždu své manželky a tchána. Na hrůzný čin se musely dívat jeho děti. Porota odsoudila Boyda jednomyslně k trestu smrti v roce 1994.


Boydovi obhájci tvrdili, že čin spáchal v těžké opilosti a později toho hluboce litoval. Guvernér však konstatoval, že po pečlivém prostudování případu nenašel důvod pro zmírnění trestu.


Před věznicí v Raleighu protestovala stovka odpůrců trestu smrti. Demonstranti zapálili svíčky a tři hodiny před popravou hlasitě předčítali jména všech 999 dosud popravených. Policie asi osmnáct protestujících zatkla, naložila do autobusu a odvezla pryč.
[/code:1]


opet se media tvari, jako by se jednalo o nejakeho dobrotiveho strejdu od vedle, ktereho nejaka zla, zakerna imperialisticka vlada chce zabit, a najdou se STOVKY lidi, kteri jsou ochotni demonstrovat za to, aby clovek, ktery uz 11let sedi ve vezeni (mimochodem, vyborna vec, USA to maj FAKT VYMAKANY !!!) za to, ze brutalne zabil dva cleny sve rodiny pred ocima svych deti, nebyl popraven. PROC ? Nevidim duvod. Ale abych se dostal k te myslence - predstavte si, ze jeden z te stovky lidi bude redaktor, nerkuli primo vlastnik nejakeho platku, ktery o tom zacne psat presne ve stylu jak jsem psal nahore, ze se jedna o justicni vrazdu neboheho strejce ... a mame z toho medialni problem. Pridejte si citlivost spolecnosti (rekneme pote, co se ukaze ze jeden z tech lidi byl nedej boze popraven nepravem), a najednou je z toho masove hnuti za zachranu odsouzencu na smrt ! A to same se stalo s valkou ve Vietnamu, myslim ze to v americkych mediich zacalo uplne stejne, osobnim zajmem nekoho, kdo byl dostatecne movity ci vlivny, aby kontroloval nektera media ...
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#137782 Verze : 0
je tam ještě jeden moment, ten chlap vraždil někdy v roce 1990 tedy nejméně 15 let po tom co válka skončila, je zajímavé že když by osmdesátiletý děda v téže době zabil někoho asi by se nepsalo o tom že je to veterán WWII. Proč asi? U tohohle zjeva ale to bylo součástí všech zpráv, a hluboká lítost po činu? Dovolte abych se zasmál, nikdo přece neřekne před soudem že toho nelituje, už jen proto že by trest byl jednoznačně vyšší. A to že byl odsouzen jednoznačně za čin který udělal (přitěžující okolnosti jako to že tam byla děti) je prostě fakt, to že byl rozsudek vykonán je správné, není důvod ho totiž nevykonat, těch asi sto protestujících totiž opravdu důvodem není, kdybych se totiž chtěl snížit k jejich argumentům musel bych říci asi toto : "ti kdo s vámi neprotestovali, jednoznačně souhlasí a tedy miliony lidí pro a vás sto proti, kdo tedy má pravdu, podle demokratického principu většina, tak marš domů". Ve správě je i uvedeno že policie naložila několik z protestujících "a odvezla pryč" což samozřejmě má navodit nejistotu co s "ubožáky" pak udělala, reálnější "byly odvezeni ke zjištění totožnosti a potom propuštěni" by holt tak hezky nevypadalo. Pokřik je i kvůli tomu že jde o "jubilejní" tisící rozsudek od roku 1975. Další podobně sporný je i pokřik okolo australana popraveného v Singapuru, to že pašoval skoro půl kila heroinu je bráno jako drobnost, prostě se kolem toho dělá kampaň jako kolem neviného, to že Singapur má tvrdé tresty za podobnou činnost ví skoro každý, podobné je to i v dalších zemích a to že na sebe někdo bere podobné riziko je jeho věc, je zajímavé že když je za podobné pašování popraven singapurec je ticho,čím se vlastně liší smrt australského pašeráka od třeba smrti pašeráka z malajsie? Podle médií a jejich pokřiku je asi rozdíl zásadní, jen já ho nějak nemůžu najít, prostě je o jednoho hajzlíka míň.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#137901 Verze : 0
presne tak, proste zalezi na tom, co si media VYBEROU a co budou medializovat a co ne ... napriklad dnes pokud jste se divali na objektiv, tak jste se mohli dozvedet naprosto exemplarni priklad - o tom, jak zle USA bombardovali nebozaky v Laosu, vcetne nekolik tisic let starych kamennych dzbanu na nejake nahorni plosine ci co ... To, ze v te dobe Laos aktivne podporoval NVA a ze vojaci a partyzani severniho vietnamu pouzivali i okolni zeme (ktere proti tomu nezasahly a tezko tedy tvrdit, ze v tomto konfliktu byli neutralni ...) pro transporty a tezko se tedy divit, ze americani bombardovali i tato uzemi. Jenze, ted se to proste nenosi ... Nasledovala dalsi reportaz o nejake bande kurdu z nejake zapadle casti Iraku. Tito se jeste v 19 stoleti zivili prepadavanim karavan. Po utoku Saddama Husajna v ramci nepodareneho kurdskeho povstani byli sestehovani, a ziji tak jako miliony ostatnich - nuzne. V tom by problem ani tak nebyl, ale dozvedeli jsme se mimo jine, ze jsou to hluboce verici lide (samozrejme, jen clovek s pevnou virou v boha okrada ostatni ...) a ze na rozdil od jinych nikomu svou viru nevnucuji (allah akbar !) a ze vychazeji s ostatnimi v miru. Opet jasna narazka na politiku USA v Iraku ... Media, pro ktere byl jeste pred tremi lety Saddam Husajn nepritel cislo jedna, najednou primo u vystehovane kurdske vesnice zapominaji na duvod, proc je vlastne vystehovana, a stojic na masovych hrobech zplynovanych obeti presvedcuji svet o tom, jak mirumilovny ten Irak vlastne je, a jak spatne je snazit se do nej neco "vnest". To jen k tem mediim, nechci spoustet Offtopic o Iraku Smile
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#138001 Verze : 0
Těch případů kdy média zkreslují situaci by se našlo spousta, klasickým je příklad Izraele. Podle novin je zde na jedné straně zlý izrael který okupoval palestinská území (to že se na ně dostal až po válce v roce 1967 se nedozvíte a proč tam ti hodní arabové svým palestiským bratrům v době před rokem 1967 neudělali ten ráj na zemi taky ne) a na druhé straně hodné a mírumilovní palestinci. V reálu je ovšem situace poněkud, jiná v izraeli žijí kromě židů (novinářům symbolizující izraelce) také tzv. izraelští arabové (jsou stejní jako palestinci ale vybrali si jinou cestu) kteří jsou samozřejmě zastoupení v izraelském parlamentu (mimochodem asi jediném fungujícím v regionu) déle pak třeba drůzové a křesťané různých vyznání. Kupodivu ti nejsou zajímaví, pro mediální pisálky (ono taky co je zajímavého na tom že izraelský arab je proti útokům palestinců, že) ale to že ušmudlanec střílející rakety na civilní cíle (s oblibou ze škol) je hned obětí zvůle izraelské armády. V poslední době co nositel Nobelovky za terorismus zaslouženě zemřel je to dost problém Smile izrael poměrně úspěšně likviduje vůdce teroristů (nic jiného "bojovníci za mír v palestině" nejsou) a ostatní nechává v klidu. Ale i tak je vidět "vyváženost" a přístup médií. Někdy musím vzpomenout na bývalého předsedu Socdem Zemana a jeho slova o novinářích Smile
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#138014 Verze : 0
Niektori ludia a novinari obzvlast skratka nemaju na vec komplexny ale zakomplexovany pohlad. Neuvedomuju si ze vsetko ma dve strany, dobru a zlu. Ale to je na filozoficku a psychologicku uvahu, nie na debatu o mediach proti vojne. Prepacte...
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#138166 Verze : 0

Citace - Ace1stCav :

Co jsem tak pochopil, tak americká média zobrazovala vietnamskou válku dosti zaujatě proti americkým vojákům. Ti byli pak veřejností vnímani jako zabijáci žen a dětí a nebo jako feťáci. Co vedlo média k tomuto přístupu? Copak byli jejich ředitelé hippies #Fadeing color nebo se prostě takovéhle zprávy lépe prodávaly? Byl tenhle přístup k válce už od začátku nebo tomu pomohl incident v My Lai v roce 1968? Docela by mě to zajímalo, protože tento jejich přístup měl svůj podíl na 60000 sebevražd amerických vojáků , kteří jeli do války (odvedencům bylo kolem 19 let) s tím, že je tam posílá vlast a po návratu zjistili, že jimi naopak většina lidi opovrhuje.



Dalo by se diskutovat o tom, jestli novináři psali zaujatě proti americkým vojákům, nebo psali o tom, co opravdu viděli. Ty mrtvý děti tam byly, ty drogy taky. To že každej, kdo bojoval ve Vietnamu byl podle lidí feťák a vrah dětí je ale smutný a spíš to má kořeny v odporu k vietnamské válce, kdy si lidi prostě vylili vztek na obyčejných vojclech, kteří beztak byli do války nahnaný (povolaný). Mimochodem, řada vojáků byla myšlením taky hipíci, takže svádět veškeré protiválečné protesty na hipíky mi připadá docela směšný. A naopak, že to ti hipíci v zeleném takhle odskákali je o to smutnější. Naopak ředitelé novin nemuseli být hipíci, podle mě většina lidí byla proti válce. Prostě Američané umírali za zemi, která za to nestála. Jihovietnamská vláda byla zkorumpovaná, samotní Jihovietnamci tomu válečnému usilí moc nedali a minimálně polovina jich nenáviděla Američany stejně, jako předtím Francouze. Ty kluci americký původně odcházeli do války opravdu s tím, že jdou bojovat za Ameriku, že jdou zastavit šíření komunismu, ale když viděli jak to ve Vietnamu chodí, začli postupem času všechno žlutý nenávidět.
Ty zprávy o mrtvých dětech vycházely i před My Lai, ale neházelo se to na pěšáky, tehdy tu značku brutality nesl napalm a bombardování vůbec.
Před pár měsíci u nás vyšla kniha Vietnamský válečný deník, je to výběr z tehdejších novinových zpráv. My Lai tam samozřejmě je, ale jinak tak určitě moc zpráv o mrtvých civilistech není, možná ani o tom napalmu ne. Ale určitý obrázek o válce si z knihy člověk může udělat. Zpočátku spíš nudné zprávy (někdy by v nich stačilo vyměnit slovo "komunistický" za "imperialistický" a zněly by stejně, jak se tehdy psalo u nás proti Americe), ke konci drogy, dezerce, odmítnutí rozkazu, zabíjení důstojníků (fragging)...
Celkem náhodou jsem narazil na jedno staré 100+1 ZZ a zjistil, jsem, že se v něm o Vietnamu docela dost psalo. Povedlo se mi sehnat dva ročníky. Soudruzi určitě vybírali reportáže, které vyznívali pro Amíky nepříznivě - i přesto, nebo možná právě proto, mě to zajímá.
V jednom čísle z roku 1966 je reportáž (původně vyšla v Sunday Times, Londýn), kde anglický reportér doprovází ve vrtulníku velitele 1.pěší. Narazí na dvě osoby, které utíkají - potenciální VC. Ti se schovají v chatrči, vrtulník kolem létá a střílí, dokud se oba nevzdají. Skutečně se ukáže, že se jedná o VC, jeden je zraněný, oba naloží do vrtulníku a převezou je do k lékařskému ošetření. Nikde nic, co by snad zavánělo válečným zločinem nebo alespoň nezákonným postupem )dokonce najdou prostřelený list u vrtulníku). Ale i tak článek vyznívá pro Američany negativně - technicky dobře vybavení Američané si to rozdávají s dvouma zoufalcema v trenkách a s puškou. Tím chci říct - nebylo zrovna potřeba psát o mrtvých dětech, aby z války vyšli Amíci jako ti špatní.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139550 Verze : 0
to Matrix ono vůbec nejde o to že by novinář neměl psát o tom co udělali vojáci jeho strany, jde ale o to že by neměl přehlížet zločiny strany druhé. Kolik ses toho dodnes dočetl o tom jak VC mučil třeba vesničany z vesnic které byly na straně jižního vietnamu? kolik ses dozvěděl o spoustě případů bestiality vůči zajatcům z řad US Army? A o tohle právě jde, když to trochu přeženu tak o každém prdu který udělal američan ses dozvěděl (často i v nafouklé podobě) o tom co udělal VC ses nedozvěděl buď nic nebo to bylo bagatelizováno. Právě v tom je zrůdnost toho přístupu. To že podobnou demagogii užíval komanč je normální jednak to byla jeho strana (proč tedy psát o vlastních zločinech) jednak je to v totalitě normální že propaganda vítězí nad realitou, to že se tak chovala média v USA je ovšem z poněkud jiného soudku.
A ti jak píšeš hipíci nahnaní do armády, jsou do značné míra hloupost. Jednak hipíků bylo v celém obyvatelstvu jen malé procento (v reálu jen zlomek procenta z populace svého věku) takže i v armádě dělali jen malé procento, druhou věcí je že pokud je země ve válce a existuje povolávání pak prostě jdou všichni (to že se nemyješ a smrdíš tě z toho holt nevyjme).
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139581 Verze : 0
Chceš prostě říct, že novináři měli informovat tak, jak se třeba dožadují naši politikové - vyváženě. Ale nějak si nedokážu představit, jak to takový novinář měl udělat. Měl si jako říct "Tak, teď jsem napsal o tom, jak naše letadla omylem vybombily pár lidí, tak teďka nějakou prasárnu vo tý druhý straně. Hej Georgi, Johne nebo Paule, nevíte vo nějaký vesnici, kterou zmasakrovali vietkongové ? Nebo aspoň vo nějakým podříznutym starostovi, ale kašlu na to, stačí i zastřelenej učitel za spolupráci s vládou. Cože ? Že vo ničem nevíte ? Tak to si do toho dalšího článku o marihuaně můžu leda tak zabalit špeka, protože to už bych psal moc jednostraně."
Myslím, že novináři psali spíš o Američanech, protože získat takové zprávy bylo snazší. A klidně bych se tě mohl zeptat, odkud jsi získal takový přehled, co se v té době psalo ? Já po tom marně pátrám Smile .
A jestli psaly v tom pozdějším období noviny protiválečně, tak podle mě vyjadřovaly názor veřejnosti a ta svoje vojáky ve Vietnamu nechtěla. Můžeš mi napsat, že veřejnost je tupá (a já, když se podívám na oblibu premiéra Paroubka, s tebou budu i souhlasit), ale zase existuje cosi jako demokracie a na ten hlas lidí by se nemělo úplně kašlat. Já ty rudý taky nemám rád, ale Amíci se ve Vietnamu hloupě zapletli do války, ve které měli malé šance uspět. Fakt nejsem žádnej vojenskej expert, ale někde jsem četl, že není možné vyhrát partyzánskou válku bez podpory obyvatel - kolik Vietnamců mělo rádo svojí vládu ? Nikdy se Američanům nepovedlo odříznout VC a NVA od zásobování. Jít do Hanoje nemohli, báli se Číny na severu, stačí připomenout Koreu. Takže se pokoušeli komunisty vyhladit, možná by se dalo říct, že se snažili opotřebovat lidské zdroje. Vzali mohutnou palebnou sílu a vrhli jí do boje. Na jednom místě píše Admin o 3 000 000 mrtvých Severovietnamců. Podle mě to mělo být spíš mrtvých Vietnamců - fakt nejsem přesvědčenej o tom, že to všechno byli VC a NVA. Podle mě Amíci Vietnamce podcenili. mysleli si, že tam přijednou, sklepou je z palem, nakopou řiť a za rok jsou doma.


Jen tak pro srandu přidám jeden úryvek z reportáže. Vyštrachal jsem to v té staré 100+1. Napsala to Laura Berquistová, původně pro Look, u nás 100+1 ZZ 2/IV z ledna 1966.


Trošku skutečnosti jsem donkichotsky zachytila zásluhou náhodného setkání na letišti s domýšlivým australským majorem Petrem Badsoem, veteránem pěti partyzánských válek.
.....
Badsoe bojoval v partyzánských válkách od Bornea až po Malajsko, ale Vietnam je z nich nejtvrdší. Na americké úsilí má kritický názor.


"Vyházel bych všechna ta letadla, napalm a všechen ten moderní materiál. Tohle je válka pušek. Potřebujete dobré pěšáky, kteří budou ochotni jít vpřed a ukázat Vietčíkům, že na noc nemají monopol. Vy Američani chcete tuhle válku změnit, chcete ji bojovat složitou válečnou technikou. A tak zabíjíte bez rozdílu a odcizíte si právě lidi, které se snažíte získat. Viet-cong musí porazit Vietnamci, musí mu napráskat, jenže ti nebojují. Ti nemají víru jako Baovi hoši, a vy jste je zkazili. Nedávno jsem viděl 150 saigonských vládních vojáků, jak kryli čtyři Vietčíky v bunkru. Ti házeli granáty a nechtěli se vzdát. Byla to jednoduchá čistící práce pro tři čtyři muže se samopaly a granáty. A tihle saigonští vojáci požádali o leteckou pomoc, o námořní dělostřeleckou podporu ! Dneska neprohráváme, ale také nevyhráváme. Jestli se ožením a budu mít syna, vsadím se, že tady za dvacet let taky bude."
Doufejme, že to byl jen hloupý australský vtip.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139596 Verze : 0
Matrix - ide o to aby novinári všeobecne nepísali jednostranne. V knihe Válka ve Vietnamu (neviem autora z hlavy - som v práci) bolo písané, že amer. vojaci našli pri nejakej hliadke vyvraždenú dedinu. Zavolali novinárov (lebo to bola "práca" Vietcongu - bola to dedina, ktorá s nimi nespolupracovala) a okrem dvoch novinárov z nejakých japonských novín neprišiel nikto. O tom to je - keď písali o My Lai tak mali písať aj o tomto. Lenže to vtedy nebolo "v móde" informovať o takých veciach.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139597 Verze : 0
Jistě, já to chápu a souhlasím s tím. Všeobecně se píše o tom, že média byla naladěna protiválečně. Ale asi málokdo z nás má představu, jakým způsobem se skutečnosti o válce informovalo. To by asi musel žít tehdy v Americe. Samotného by mě to zajímalo. Tak jako nejsem expert na vojenství, nejsem ani expert na žurnalistiku, ale tuším, že v Americe si jednotlivé listy razí svůj názor a postoj k různým věcem - v případě Vietnamu tedy noviny podporující válku a naopak protiválečně naladěné. Nejspíš to má nějakou vazbu na to, jestli to jsou třeba noviny levicové, pravicové, jestli podporují spíš demokraty, nebo republikány apod. Ale určitě všechny noviny nepsali protiválečně. Vemte si třeba současné noviny. Jak píšou o Iráku ? Přiznám se, že mě to moc nezajímá, ale tipnu si - 70 % je běžné zpravodajství typu "stalo se tohle a tohle" a dejme tomu zbylých 30% je nějak zabarveno - buďto kritizuje Američany nebo povstalce/teroristy nebo kdo to vlastně je. A ve Vietnamu to podle mě bylo dost podobné, i když je pravda, že se vojáci z Vietnamu poučili a novináři nemají takovou svobodu.
Z tohodle topicu mám pocit, že to v tom Vietnamu vlastně prohráli kvůli novinářům. Že to nebyly žádné politické a vojenské chyby, to všechno média. Ale také musím zopakovat, že jsem smutnej z toho, jak se lidi chovali a dívali na obyčejné vojáky a nedokážu to moc pochopit. Většinou ani ty nejbližší příbuzní nechtěli o válce nic slyšet, vojáci se neměli kde "vykecat", nastupoval postraumatický stres, i to přispělo k pozdějším psychickým problémům veteránů.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139598 Verze : 0
Sakryš, na to důležitý jsem zapoměl. To o té vesnici (knihu napsal Daniel Kamas) je určitě pravda, ale byl to ojedinělý případ, že se tomu novináři nevěnovali, nebo to bylo pravidlo ?
Ta kniha je dost populární, spousta lidí si to v ní přečte a řekne si " Ahá, tak takhle ty ku... novinářský informovali o válce ! Nadržovali vietkongu, hipíci zapráskaný (sorry Bitaxe Very Happy ) !" A přeženu to - podle jediného případu si udělají obrázek, že novináři neměli zájem přinášet zprávy o zvěrstvech vietkongu.
Abychom mohli posuzovat objektivitu zpravodajství, museli bychom nejdřív znát, kolik toho která strana měla na svědomí.


Edit: Pro jistotu to upřesním. Když mluvím o tom, kdo měl co na svědomí, nemyslím v případě Američanů hned na vyhlazené vesnice jako My Lai. To vážně ne. Ale třeba veškeré ty omyly, kdy se letadla a dělostřelecvo netrefily apod. Když někoho zabil Vietkong, měl k tomu nějaký důvod (což ho neomlouvá). Ale jak jsem psal o nějaký post výše, můj dojem je, že čím déle Amerika byla ve Vietnamu, tím více obyčejní vojáci nenáviděli, nebo jim bylo aspoň lhostejné všechno žluté. Prostě si jich nevážili a občas si třeba odpráskli nějakýho utíkajícího vesničana ("chudák jeden pitomej, byl ve špatnej čas na špatným místě - neměl utíkat"). Ale přiznávám, že tohle je jen moje tušení, jenom spekulace a určitě se o podobných věcech nepsalo.
Také mě napadlo, jestli se podobné věci jako ve Vietnamu stávaly i ve 2.světové a prostě novináři ctili národní zájem a neinformovali o tom, nebo se to prostě nedělo. Třeba v případě Koreje se podobná věc stala, kdy kavalerka pozabíjela nějaké lidi ve vesnici, ale vlastně se to provalilo až teď. Nebo stačí uvést příklad Kennedy/Clinton, o Kennedym a jeho nevěrách se také nepsalo.
Další věc. Zajímalo by mě, jak se dívali Rusové na to, že jejich kluci bojujou v Afgánistánu. Souhlasili s tím ? Podporovali to ? Nelíbilo se jim to ? Já nevím, ale tehdy v ovlivňování veřejnosti určitě neměli prsty novináři.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139600 Verze : 0
to Matrix nepodsouvej mi snahu o vyváženost, jde mi o přesný opak vyváženost, tedy o realitu. Vyváženost je blbost, když to přeženu pokud by mělo být zpravodajství vyvážené pak by mělo psát o všech dobře (nebo špatně) což není zpravodajství ale manipulace.
To že o Vietnamu a zpravodajství okolo něj vím víc je jednoduché, já tehdy už byl docela velký a tyhle věci jsem zažil (jsem vlastně ta hipícká generace Smile )
Jde spíš o to že novinář nemá stát na žádné straně, a to že je v US více novin je sice hezké, ale ty opravdu velké a důležité jsou jen několikery, pokud se tyto (třeba proto že levicový aktivisté jim dokáží něco podsunout) rozhodnou že komunismus ve Vietnamu je správný, pak samozřejmě většina tisku píše stejně. To že třeba nějaké místní noviny někde v Idaho píšou jinak na věci nic nemění. Paradoxní právě bylo že US i komoušské noviny psaly stejně, proto si dnes v starém 100+1 můžeš přečíst ty reportáže. Určitým důvodem byl i konec Mc Carthysmu a samozřejmě příklon na druhou stranu jinak ale ta situace byla taková jako by za WWII britské noviny psaly stejně jako třeba Vőlkische Beobachter. Těžko říct kdo čeho udělal víc, podle některých známek asi VC, ale dnes samozřejmě není zájem to vyšetřit (přece nebudeš vyšetřovat hrdinství partyzánů ) a díky tehdejšímu zkreslenému informování je pohled na tento konflikt dodnes hodně pokřivený.
URL : https://www.valka.cz/Media-proti-valce-t24512#139607 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více