Magnus I.

Král Magnus I. Dobrý


od 1035 - král norský
od 1042 - král dánský
URL : https://www.valka.cz/Magnus-I-t25184#92367 Verze : 0
Magnus I. Dobrý


Datum jeho narození není známo. Byl synem norského krále a národního patrona Olafa II. Haraldssona (Olaf Svatý). Jeho otec vládl v Norsku od roku 1016 a dovršil christianizaci země. Roku 1028 bylo ale jeho vojsko poraženo Knutem I. Velikým a Norsko se stalo součástí jeho impéria. Magnus uprchl se svým otcem do Ruska. Olaf se roku 1030 pokusil dobýt Norsko zpět, ale padl v bitvě.


Po Knutově smrti roku 1035 povolává norská šlechta Magnuse zpět a on se stává králem. Po smrti dánského krále Hardeknuta se roku 1042 ujímá vlády i zde. Dánskou korunu ale nárokuje i synovec Knuta Sven II. Estridsson, Magnus ho ale roku 1043 poráží na bitevním poli. Spory tím ovšem nekončí. Navíc část vlády v Norsku nárokuje jeho strýc Harald Hardråde, který se tak od roku 1046 podílí na vládě.


Roku 1047 je se švédskou pomocí Sven II. vytlačen z Dánska. Ještě téhož roku však Magnus po pádu z koně umírá a je pochován vedle svého otce v katedrále v Trondheimu. Po jeho smrti se vlády v Norsku ujímá jeho strýc jako král Harald III. Sigurdsson, zatímco do Dánska se vrací Sven II.


Prameny:
Čornej P. a kol.: Evropa králů a císařů, Praha 2005
http://en.wikipedia.org/wiki/Magnus_I_of_Norway
URL : https://www.valka.cz/Magnus-I-t25184#191424 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více