Viktor Amadeus II.

Kníže (král) Viktor Amadeus II.


- vládl v letech 1675 - 1730 jako savojský kníže, od 1720 sardinský král
URL : https://www.valka.cz/Viktor-Amadeus-II-t25283#92525 Verze : 0
Narodil se 14. května 1666 jako syn savojského vévody Karla Emanuela II.. V roce 1675, kdy nastoupil na trůn,
byl evropským hegemonem francouzský král Ludvík XIV. a chtěl-li mladý vévoda obstát, byl nucen se zorientovat a zvolit si správný tábor na válkami zmítaném evropském kolbišti.


Viktor Amadeus II. se zpočátku přidržoval profrancouzské orientace svého otce, ale poté, co provedl rozsáhlou reformu byrokracie a modernizaci armády, přešel k protifrancouzské koalici a ve válkách o dědictví falcké a španělské stál na straně Habsburků. Tato politika přinesla své ovoce, když nejprve v roce 1703 získal část Montferratu a utrechtským a rattským mírem roku 1713 a 1714 pak i Sicílii. Zároveň jako první Savojan získal též královský titul, který přenesl na Sardinii a Piemont, a stal se tak prvním sardinským králem.

Pak ovšem udělal chybu, když podporoval politiku španělského ministra Alberoniho, čímž se ocitl v mezinárodní izolaci a nakonec byl roku 1720 donucen vyměnit s císařem Karlem VI. Sicílii za Sardinii. V roce 1730 se vzdal trůnu ve prospěch svého syna Karla Emanuela III. O dva roky později, 31. října 1732 zemřel.
Viktor Amadeus II. - Podobizna krále Viktora Amadea II. na benátském zrcadle

Podobizna krále Viktora Amadea II. na benátském zrcadle
URL : https://www.valka.cz/Viktor-Amadeus-II-t25283#92615 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více