Sapa

Sapa


Přibližovací zákop, budovaný obléhately kolmo na opevnění. Mohl mít podobu klasického příkopu nebo těsně podpovrchového tunelu. Pokud byla sapa v provedení "příkop" měla klikatý tvar aby znemožnila palbu obránců do rovných úseků. Její strana obrácená k obléhané pevnosti byla chráněna šancovními koši, pytli s pískem a vykopanou zeminou tak, aby tvořila předprseň. Sapa navzájem spojovala paralely.
URL : https://www.valka.cz/Sapa-t26010#94154 Verze : 0
letmá sapa - v případě, že palba obránců nebyla dost intenzivní bylo možno budovat letmou sapu. Na zem se usadila celá řada šancovních košů a potom se kopal najednou celý zákop za ní.


dvojitá sapa - naopak byla li palba obránců silná a hrozila-li palba ze dvou smerů, budovala se sapa dvojitá - předprsně ze šancovních košů byly z obou stran příkopu (např. při budování sapy přes pevnostní příkop).


krytá sapa - byly-li palba obránců tak silná, že vylučovala jakoukoli činnost na povrchu (a to i v noci) pak se budovala sapa krytá - tj. tunel několik stop pod povrchem.
URL : https://www.valka.cz/Sapa-t26010#170148 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více