5 Dywizja Strzelców Polskich

5 Dywizja Strzelców Polskich


1. července 1918 začal mjr. Walerian Czuma formovat jednotku z polských zajatců. Brzy byla postavena střelecká divize skládající se ze 3 střeleckých pluků, úderného praporu, pluku hulánů, dělostřeleckého pluku,a ženijního praporu. Divize dostala v rámci polské armády číslo 5. - 1., 2. a 3. divize byly ve Francii a 4. divize působila na jihu Ruska. Divize se formovala v Samaře, postupně se přesunula do Ufy a Buguruslanu. V roce 1919 spolu s československým sborem a jinými jednotkami střežila svůj úsek magistrály. V té době byly součástí divize i 4 obrněné vlaky:
"Kraków"
"Warszawa"
"Poznań"
"Poznań II"


Po zhroucení Kolčakovy fronty, během evakuace magistrály, kapitulovala před postupujícími bolševiky u stanice Kljukvenaja. Část vojáků se robíjela na vlastní pěst do přístavů na východ.


1. července 1920 dorazil první organizovaný transport zajatých polských vojáků do Gdaňsku.


Ze sibiřských veteránů a dobrovolníku z oblasi Kalisz, Kutno, Łódź, Włocławek byla vytvořena Brygada Syberyjska. Ta se skládala ze dvou pluků. Během Rusko-Polské války 1920 byla přesunuta do pevnosti Modlin a stala se součástí 5.A, tvořila jádro obranné linie v této oblasti.
Po bitvě u Varšavy pronásledovola bolševickou 4.A a III.js a vybojovala s nimi řadu střetnutí. Po podpisu mírové smlouvy v Rize byl 2. pluk rozpuštěn.


22/8/1922 byl 1. pluk přejmenován na 82 Syberyjski pułk piechoty.
URL : https://www.valka.cz/5-Dywizja-Strzelcow-Polskich-t26276#94747 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více