Lothar I.

Císař římský, francký král Lothar I.


(Lothair)


nar.: 795
zem.: 855


otec: Ludvík I. Pobožný
matka: Ermengarde de Hesbaye


synové:


Lothar II. (králem lotrinským)
Ludvík II. Mladší (císař a italský král)
Karel (králem dolnoburgundským (Provence))


840-855 - císař
822-844 - král italský
814-817 - vládl v Bavorsku
URL : https://www.valka.cz/Lothar-I-t26879#95868 Verze : 0
Narodil se roku 795 jako syn Ludvíka I. Pobožného a vnuk Karla I. Velikého. V roce 817 ho otec jmenoval jakožto nejstaršího syna spolucísařem a ostatní své syny podcísaři, kteří se ve věcech zahraniční politiky měli podřizovat svému staršímu bratrovi. V roce 823 byl Lothar I. korunován svým otcem. Jeho snahou bylo podřídit církev císařské moci a proto v roce 824 vydal výnos Constitutio Romana, podle kterého papežové před vysvěcením museli císaři přísahat věrnost.


Když v roce 829 císař Ludvík I. porušil následnické právo z roku 817 tím, že hodlal říši rozdělit a část dát svému nejmladšímu synovi Karlu II. Holému, Lothar proti němu povstal a roku 833 ho dočasně sesadil. Po Ludvíkově smrti v roce 840 se boj o rozdělení říše rozhořel nanovo. Karel II. Holý se proti nejstaršímu bratrovi spojil se starším bratrem Ludvíkem II. Němcem a společně pak Lothara I. porazili roku 841 u Fontenoy. Lothar I. pak musel Verdunskou smlouvou z roku 843 uznat rozdělení říše na tři části. Lotharovi I. zůstala císařská hodnost, Itálie, Burgundsko, Frísko a území mezi Rýnem, Maasou a Rhonou, které po něm dostalo název Lotrinsko.


V roce 855 abdikoval a rozdělil své území mezi své tři syny. Poté odešel do kláštera v Piacenze, kde 29. září 855 zemřel. Tak zanikla mocná Francká říše a byl dán základ vzniku středověkých evropských mocností - Francie, Burgundska a Německa.
URL : https://www.valka.cz/Lothar-I-t26879#99901 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více