Osipenko, Polina Děnisovna

Osipenko, Polina Denisovna
Полина Денисовна Осипенко

Major Polina Děnisovna Osipenko



- dívčím jménem Dudnik
- 1907–1939
- Titul hrdiny sovětského svazu a medaile zlaté hvězdy


Narodila se 8. října 1907 v Novopasovsku (nyní Osipenko), vsi v Záporožské oblasti. Byla devátým dítětem v rodině chovatele drůbeže. Sama pracovala na drůbeží farmě až do roku 1930, kdy zatoužila po létání. Odešla do Kačinské školy pilotů a po jejím úspěšném absolvování se stala instruktorkou létání na Polikarpov U-2 a v roce 1933 zakončila školu stíhačů a stala se velitelkou Zvěna.

V létě 1937 Polina třikrát pokořila světový rekord ve výškových letech s nákladem i bez nákladu a o rok později velela dálkovému přeletu ze Sevastopolu do Archangelska bez mezipřistání. Byla to příprava na let, při kterém ve dnech 24–25. září 1938 na letadle Tupolev ANT-37 Vlast (Родина / Rodina) překonala vzdálenost 6.450 km z Moskvy na Dálný východ bez mezipřistání. Za tento čin byla spolu s letkyněmi Raskovou a Grizodubovou vyznamenána 2. listopadu 1938 Titulem hrdiny Sovětského svazu a medaile zlaté hvězdy.

Major Osipenko zahynula 11. května 1939 při letecké nehodě. Její jméno nese Oděsská vojenská letecká škola, ulice i náměstí v Moskvě a mnoha dalších ruských městech.

ru.wikipedia.org

Osipenko, Polina Děnisovna - Polina D. Osipenko, nositelka Titulu hrdiny sovětského svazu a medaile zlaté hvězdy

Polina D. Osipenko, nositelka Titulu hrdiny sovětského svazu a medaile zlaté hvězdy
URL : https://www.valka.cz/Osipenko-Polina-Denisovna-t26887#95887 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více