M50 Reising

     
Název:
Name:
M 50 M 50
Originální název:
Original Name:
M 50
Kategorie:
Category:
samopal sub-machinegun
Výrobce:
Producer:
Harrington & Richardson arms factory, USA
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
3,06 kg 6.75 lb
Ráže:
Calibre:
.45
Náboj:
Cartridge:
45 Auto
Délka:
Length:
857 mm 2ft 9,74in
Délka hlavně:
Barrel Length:
279 mm 10,98in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
20 nebo 12
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
550 ran/min 550 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
280 m/s 919 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
Přes různé popisy se zbraň vyráběla pouze v ráži .45 jiné ráže (30 carbine nebo .22) nebyly u M 50 použity -
Zdroje:
Sources:
www.vojsko.net
world.guns.ru
http://thepacific.wikia.com/wiki/M50_Reising
URL : https://www.valka.cz/M50-Reising-t27209#409731 Verze : 0
Zbraň nebyla příliš oblíbena (při vylodění na Guadalcanalu se ukázalo že je dost citlivá na písek a slanou vodu) a nebyla USMC příliš užívána, byla předána US Coast Guard Beach Patrol, tedy jednotkám střežícím pobřeží spojených států, a dalším jednotkám v druhé linii. Byly jí vyzbrojovány i posádky vyloďovacích plavidel a podobně, u USMC byla užita jen v omezeném množství. Výrobcem byla firma Harrington & Richardson Arms, výroba skončila zřejmě už v roce 1945. Samopal byl použit i ostrahou důležitých závodů a v ní se (i díky nízké ceně) udržel velmi dlouho. Někdy je zbrani vyčítána i rychlá koroze, ale to jde zřejmě na vrub místu nasazení (tedy džungli na ostrovech v pacifiku)
Připojuji fotku zbraně
URL : https://www.valka.cz/M50-Reising-t27209#97136 Verze : 0
Samopal má podle ruského manuálu i obrázků dynamický závěr, který je v první fázi otvírání přibrzďován šikmou ploškou výřezu v zadní části závěru opírající se o odpovídající výstupek v pouzdru závěru. Po výstřelu z přední polohy byl zpětným rázem závěr při pohybu vzad nadzvedáván a přibrzďován, po sklouznutí z tohoto
výstupku už byl bržděn pouze vratnou pružinou. Spoušťový mechanismus umožňoval střelbu jednotlivými ranami i dávkami .Podle údajů v manuálu se do SSSR dostávaly v rámci "land-lease" samopaly Reising vyrobené firmou Harington and Richards se šesti zásobníky na 20 ran.


TTD z manuálu :
Ráže - 11,43 mm / .45 /
Délka - 910 mm
Dálky hledí - do 300 yardů / 274 m
Počáteční rychlost - 280 m/s
Kadence - 400 - 500 ran/ min
Hmotnost zbraně - 2,95 kg
Hm. plného zásobníku - 0,60 kg



Zdroj :
Памятка по обращению с американским 11,43-мм пистолетом-пулеметом Рейзинга, Воениздат 1942
URL : https://www.valka.cz/M50-Reising-t27209#380278 Verze : 0
Zbraň byla původně zkoušena armádou na cvičišti Aberdeen a byla shledána jako celkem vyhovující, ale nebyla přijata pro svou citlivost na znečištění a nutnost zbraň neustále udržovat čistou, což bylo v polních podmínkách považováno za problematické. Koncem roku 1941 byla zbraň zkoušena i USMC na základně Quantico a byla následně objednána v počtu 100 000 kusů. Od první poloviny roku 1942 byla dodávána především útvarům výsadkářů a "Raiders" tedy elitním jednotkám USMC, následně i 1. a 2. divizi USMC. bojově byla použita na Šalamounových ostrovech (například na Guadalcanalu) a vysloužila si zřetelně špatnou pověst. Krom již zmíněné citlivosti na znečištění, se ukázalo že zásobník je špatně konstruován a dochází k zaseknutí náboje, což údajně vedlo ke konstrukci jednořadého zásobníku na 12 nábojů (nepovedlo se mi ověřit zda to tak bylo a zda byl tento zásobník běžně dodáván). Dalším probléme se ukázal otvor v předpažbí (na spodní straně) do nějž se mohly snadno dostat prsty střelce a vzhledem k tomu že se zde pohybuje část systému zbraně docházelo k úrazům. U verze se sklopnou pažbou vydávané výsadkářům a osádkám vozidel docházelo vlivem špatné konstrukce pažby ke sklopení při střelbě, což rovněž nevedlo k oblibě. V roce 1943 byly proto všechny Reisingy staženy od USMC a nahrazeny jinými zbraněmi (například samopaly M 1) už před tím ale příslušníci USMC zbraně "ztráceli" v akci a nahazovali je běžnými puškami případně ukradenými samopaly M 1 od pěších jednotek. Kontrakt byl stornován po dodání 55000 kusů a další zbraně už USMC neodebrala. Zbraně stažené od jednotek byly dále užívány posádkymi plavidel, pobřežní stráží a národní gardou. Část vyrobených se dostala do výzbroje Kanady (byla použity třeba při hlídání zajateckých táborů) další část do výzbroje SSSR (zde ale zřejmě nebyly používány vzhledem k ráži a nevhodným vlastnostem, stejně jako samopaly M 1 rovněž dodané s vozidly)už v průběhu války pak byly zbraně dodány i policii a dalším ozbrojeným složkám. Není zcela jasné kolik zbraní bylo opravdu vyrobeno, číslo 100 000 kusů se vztahuje k původní objednávce, která byla stornována, takže celkový počet mohl být výrazně nižší. Později se objevily ještě poloautomatické verze M 60 ale to je již poválečná zbraň pro civilní trh, možná upravovaná z nedodaných zbraní.


zdroj: www.vojsko.net
world.guns.ru
http://thepacific.wikia.com/wiki/M50_Reising
URL : https://www.valka.cz/M50-Reising-t27209#409736 Verze : 0

Diskuse

Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více