Tecumseh

Brigader-general Tecumseh - náčelník Šóníú


(1768 - 1813)


Narodil se roku 1768 ve Spriengfieldu v Ohiu jako syn náčelníka kmene Šóníú. Spolu se svým bratrem Tenkswatawou zorganizoval roku 1806 všeindiánskou alianci, která měla zastavit angloamerické pronikání. Když byl jeho bratr zabit americkou armádou v bitvě u Tippecanoe Creeku v listopadu 1811, začal jednat s Brity o spojenectví.


Tecumseh byl poslední indiánský vůdce, který vážně ohrozil vládu USA. Za druhé války o nezávislost roku 1812 vedl válku s Američany natolik efektivně, že ti byli až do poloviny roku 1813 v defenzivě. Britové mu za jeho pomoc udělili hodnost brigádního generála. Teprve 5. října 1813 utrpěl u Thames River porážku a sám v bitvě padl.
URL : https://www.valka.cz/Tecumseh-t27362#97632 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více